Kiekkolegenda Riikka Sallinen kaipaa maajoukkueelle enemmän tukea kotimaan liigasta – on valmis talkoisiin, kunhan 1980-luvulla alkanut pelaajaura päättyy

Ruotsissa pelaava Riikka Sallinen (ent. Välilä), 45, toivoo naiskiekkoiijoille Suomessa yhtä hyviä olosuhteita kuin länsinaapurin naisten pääsarjassa.

Riikka Sallinen jatkaa uraansa vielä ainakin kevään MM-kotikisoihin. Kuva: AOP

Hyökkääjä Riikka Sallinen (ent. Välilä) on ollut ensi kertaa Suomen naisten jääkiekkomaajoukkueen mukana jo 1980-luvulla. Vuosien aikana hän on nähnyt maajoukkuetoiminnan kehityksestä läheltä.

Muutos on ollut huima. Pelkästään pelimäärät ovat lisääntyneet.

– Silloin 30 vuotta sitten oli oikeastaan vain MM-kisat ja nekin ainoastaan joka toinen vuosi. Sitä kautta ei ollut maajoukkueleirityksiä ollenkaan siten kuin nykyään.

Myös pelaajissa on tapahtunut suuria muutoksia. Pelaajat ovat nopeampia ja voimakkaampia. Pelaajilta vaaditaan myös entistä kovempaa fysiikkaa ja kestävyyttä. Lisäksi lajiteknistä ja -taktista osaamista on tullut maajoukkueen piiriin lisää.

Suomen maajoukkueen tulevaisuus näyttää hyvältä, mutta Sallinen kaipaa edelleen leveyttä pelaajistoon. Tässä tärkeää olisi Naisten Liigan kehittäminen.

– Ruotsissa olosuhteet ovat ihan erilaiset ja panostus naisten joukkueeseen on huomattava. Kun hyvätasoisia ja tiukkoja pelejä tulee kaudessa vähintään 40, se kehittää yksilöitä eteenpäin ja sitä kautta myös maajokkuetta. Toivoisin, että Suomessa naispelaajilla olisi yhtä hyvät mahdollisuudet kuin Ruotsissa.

Vielä Sallinen ei pohdi uransa jatkoa pitkälle, vaan nauttii nykyhetkestä. Sen legenda kuitenkin tietää, että jääkiekkovalmentajan työ voisi kiinnostaa sitten, kun peliura joskus päättyy.

– Olen joitakin vuosia sitten valmentanut ihan pieniä tyttöjä, ja se oli tosi kivaa. En koe, että olisin valmis hyppäämään suoraan sarjajoukkueeseen johonkin naisten liigaan. Haluan ensin oppia valmentajaksi ja saada harjoitella sitä asiaa. Mutta se kiinnostaa minua ehdottomasti.

Huippukaudesta kohti MM-kisoja

Sallinen päätti jatkaa huikeaa kiekkouraansa viime keväänä vielä ainakin vuodella. 45-vuotias hyökkääjä pohti kauden päätyttyä, onko paloa vielä treenaamiseen ja pelaamiseen. Sen jälkeen pohdinnassa oli, hyödyttäisikö Sallinen omaa joukkuettaan.

Kun vastaukset edellisiin kysymyksiin olivat myöntäviä, ei Sallisen tarvinnut epäröidä, kun hänen seuransa HV71 tarjosi vuoden jatkosopimusta.

Kuluvalla kaudella Sallinen on ollut liekeissä. 24 ottelussa on syntynyt tehot 10+28=38, joilla hän johtaa HV71:n sisäistä pistepörssiä. Ainekset parhaaseen kauteen Ruotsissa ovat kasassa.

– On ollut tosi kivaa pelata ja treenata. Jatkopäätös ei ole kaduttanut. Olen nauttinut joka hetkestä, vaikka on tullut tappioita, eivätkä pelit ole aina menneet niin hyvin.

Sallisen jatkopäätökseen vaikutti myös huhtikuussa odottavat MM-kotikisat Espoossa.

Ennen kauden kohokohtaa Naisleijonilla on edessään enää viimeinen EHT-turnaus Venäjällä ja sen jälkeen MM-leiri. Tähän mennessä Suomi on voittanut molemmat EHT-turnaukset ja vienyt muun muassa Ruotsia ja Venäjää kaukalossa.

Pohjois-Amerikan joukkueet ovat vielä tällä kaudella kaatamatta. Sekä Kanadan että Yhdysvallat Suomi on kohdannut vasta kerran Kanadassa järjestetyssä neljän maan turnauksessa marraskuussa. Tuolloin Suomi tosin joutui vatsatautitartuntojen vuoksi pelaamaan vajaalla kokoonpanolla.

Sallisen mukaan Suomi on hyvässä vauhdissa kohti kotikisoja. Kanada ja Yhdysvallat ovat edelleen Suomea edellä, mutta turnaus antaa mahdollisuuden yllätyksiin.

– Kaikki lähtee puolustuspelistä. Omalla alueella meidän täytyy pitää omat pelaajamme. Kiekolliseen pelaajaan pitää antaa nopeasti paine, jotta Kanada ja Yhdysvallat eivät pääse pyörittämään peliä. Puolustuspelin kautta lähdemme rohkeasti hyökkäämään ja tekemään maaleja, Sallinen arvioi avainasioita Pohjois-Amerikan joukkueita vastaan.

Lue lisää: