Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Joonas Donskoi on NHL:n tämän hetken kuumin suomalainen maalintekijä

Donskoi löysi tehonsa juuri oikealla hetkellä, sillä hän pelaa sopimuksensa viimeistä vuotta, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Joonas Donskoi 2018
AOP

VANCOUVER. Lopulta kyse on aina maalinteosta. Etenkin nyky-NHL:ssä. Vaikka joukkueet roolitetaan selkeästi, nykyään jopa nelosketjun odotetaan onnistuvan maalinteossa ajoittain. Viime kädessä pelkkä riistäminen, raastaminen ja hyvä tsemppaaminen ei enää riitä, mikäli numerot tilastosarakkeessa eivät kohene tasaiseen tahtiin.

Suomalaisittainkin esimerkkejä riittää useita.

Esimerkiksi Artturi Lehkonen, Joel Armia ja Markus Granlund ovat pelaajia, joiden niin sanotussa kokonaisvaltaisessa pelaamisessa on hyvin harvoin vikaa, ennemminkin päinvastoin. Puhumme pelaajista, joihin valmennusjohto voi luottaa lähes missä tahansa tilanteessa. Tai ainakin puolustussuuntaan voi.

Maalinteko on nimittäin kolmikolle, kuten se on myös vaikkapa Jesse Puljujärvelle, edelleen melkoista tervanjuontia.

Myös San Jose Sharksin Joonas Donskoi on kuulunut pitkään edellä mainittuun sarjaan. Raahelaislähtöinen hyökkääjä on ollut kolmen ja puolen NHL:ssä viettämänsä vuoden aikana usein hyvin esillä. Donskoi on pelaaja, jonka jalka liikkuu, työmäärä on iso eikä puolustusvelvoitteiden hoitamisessa ole huomautettavaa.

Mutta se maalinteko. Donskoin lyhyen NHL-uran ennätys on neljätoista osumaa viime kaudelta.

Kärkiketjussakin monin paikoin pelanneelta pelaajalta neljätoista maalia on liian vähän. Varsinkin, kun ylivoimallakin vastuuta tuli menneellä kaudella yli sadan minuutin verran.

Sopimuksen viimeinen vuosi

Donskoi on kuitenkin nostamassa osakkeitaan viimeisellä hetkellä. Donskoi, joka ei hienon tulokaskauden jälkeen kasvanut odotetulla tavalla laadukkaan yleispelaajan rooliin, pelaa parhaillaan sopimuksensa viimeistä vuotta. Mitä tulee NHL-uran jatkoon, panokset ovat katossa.

Tätäkin taustaa vasten joulun alla löytyneet tehot eivät voisi tulla suomalaispelaajalle makeampaan paikkaan.

Donskoi on noussut viime viikkojen kuumimpien maalintekijöiden joukkoon. Joulukuun 19. päivän jälkeen ainoastaan Calgaryn Johnny Gaudreau sekä Chicagon Patrick Kane ovat tehneet NHL:ssä Donskoita enemmän maaleja. Otanta on pieni, mutta kahdeksan osumaa kymmeneen otteluun on pelaajan historiankin huomioon ottaen kova suoritus.

Etenkin, kun edellisen yhdeksän runkosarjaosuman kasaan saaminen vei Donskoilta 65 ottelua.

Donskoi on takonut kovaa tulosta tiskiin rajallisella vastuulla. Vielä syyskaudella lähes vartin peliajoilla operoinut suomalaislaituri on pelannut joulun molemmin puolin vain kahdentoista minuutin keskiarvolla. Ylivoimakoostumuksissa Donskoita ei olla nähty toviin. Onkin tavallaan ironista, että vastuuta ylivoimalla ei tule nyt, kun raahelaisen maila olisi kaikkein kuumimmillaan.

Kaikki osumat ovat siis syntyneet tasakentällisin, mikä ehdottomasti nostaa niiden arvoa.

Se, onko kyse yksittäisestä suonenvedosta, vai onko Donskoi oikeasti löytämässä tekemiseensä kauan odotetun tasaisuuden – myös tehojen osalta – jää nähtäväksi. Rehellisyyden nimissä kaikki aihiot uuden tason löytämiseen ovat useastakin eri syystä olemassa.

20 maalin raja rikki?

Ensinnäkin Donskoi näyttää vihdoin löytäneen itselleen ketjun, missä kemiat toimivat ihan oikeasti. Liikkuvasta ja rohkeasta kiekonhallintapelistä elävät Evander Kane ja Tomas Hertl tukevat erinomaisesti Donskoin vahvuuksia sähäkkänä ja aktiivisena taitopelaajana.

Kuten Donskoi itse asian tiistaina muotoili, pelaajat eivät mieti turhia, pelaavat vain.

Siltä se näyttääkin. Kiekko ja miehet liikkuvat ja tulosta syntyy. Ketjussa on niin paljon liikettä ja taitoa, että sen pysäyttäminen on aidosti vaikeaa. Varsinkin, kun pelaajien kemiat tuntuvat syntyvän ikään kuin luonnostaan. Ketjun pelaamisessa ei ole minkäänlaista väkinäistä pakottamista.

Ennen tiistaita vitja oli kirjannut vaarallisista maalipaikoista tasaviisikoin nimiinsä yli 65 prosenttia.

Eikä ketjun elämää ainakaan ole vaikeuttanut se tosiasia, että sen takana on viime aikoina luutinut NHL:n kuumin puolustaja Erik Karlsson. Ei ole sattumaa, että samaan aikaan, kun Karlsson on löytänyt pelinsä, San Jose on kerännyt 18 edellisestä ottelusta murskaavan 13-3-2 -saldon.

Toisaalta San Jose on sen verran leveä joukkue, että peluutuksen näkökulmasta Donskoit ovat niin ikään usein saamapuolella. Jos vastustajan kärkiketju ja ykköspakkipari keskittyvät pelaamaan San Josen ykkösyhdistelmää vastaan, Donskoin vitja, takanaan Karlsson, saavat vastaansa merkittävästi helpomman ketjun – etenkin heikkotasoisessa Tyynenmeren divisioonassa.

Tiistaina kaksi ketjun neljästä osumasta syntyi Edmontonin nelosketjua vastaan.

Ja mikä tärkeintä, Donskoi henkilökohtaisesti näyttää operoivan NHL-uransa kovimmilla itseluottamustasoilla. Tällaista Donskoita oli viimeksi tarjolla Stanley Cupin finaaliin johtaneissa pudotuspeleissä keväällä 2016. Paras esimerkki suomalaispelaajan itseluottamustasoista saatiin tiistain upeassa soolomaalissa Edmontonia vastaan.

Kuten niin usein ennenkin, Donskoin jalka liikkuu, työmäärä on korkealla ja liike on usein suoraan kohti maalia. Ainoastaan sillä erotuksella, että nyt Donskoi laittaa kiekkoa reppuun tehokkaammin kuin koskaan aiemmin NHL-urallaan. Ja siksi toistaiseksi kolmetoista maalia tehnyt suomalainen rikkoo todennäköisesti ensimmäistä kertaa NHL:ssä kahdenkymmenen maalin rajan.

Se taas tietäisi uutta NHL-sopimusta sekä sopivaa palkankorotusta.

Maalintekopeli tämä jääkiekko.

Lue lisää:

Donskoin hurja maalivire sai jatkoa – vietti kahden maalin iltaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat