Suora

  • Digital Racing eSM 2020: finaali
  • Urheiluruutu
  • Jyväskylän e-rallitapahtuma
  • Urheiluruutu

Qatar on kiusallinen ongelma muillekin kuin jalkapallolle – yleisurheilun MM-kisoissa riittää selitettävää: "Se oli taloudellisesti erittäin hyvä tarjous"

Huuhkajat-kutsusta kieltäytyneen Riku Riskin päätös nosti Qatarissa järjestettävät urheilukilpailut jälleen julkiseen keskusteluun.

yleisurheilu
Yleisurheilu Doha kuvitus
Yleisurheilun MM-kilpailut käydään Dohassa 28.9.–6.10.2019.AOP

Jalkapalloilija Riku Riskin ratkaisu noteerattiin maailmalla komeasti tiistaina. Riski jäi eettisin perustein pois jalkapallomaajoukkueen Qatarin leiriltä, ja asian uutisoivat ulkomailla esimerkiksi uutistoimisto AFP, The Guardian, Aftonbladet ja Arab News.

Kyse on Qatarin ihmisoikeusrikkomuksista ja ulkomaalaisten työoloista jalkapallon 2022 MM-areenoilla. Kansainvälinen jalkapalloliitto Fifa saa selittää pitkään ja huolella Qatarin kisaisännyyttä. Samoin Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF, koska Qatarin Dohassa järjestetään 27. syyskuuta–6. lokakuuta lajin MM-kisat.

– Pientä jännitettä on ilmassa, IAAF:n hallituksen suomalaisjäsen Antti Pihlakoski tiivistää tilanteen lomamatkaltaan Aurinkorannikolta.

Qatarin kisaisännyys on herättänyt arvostelua yleisurheilupiireissä. Toistaiseksi se on perustunut lähinnä Dohan helteeseen.

– Yleisurheilun tilanne poikkeaa sikäli jalkapallosta, että maassa on järjestetty vuosittain Timanttiliigan kilpailu. Eli siellä on tapahtumaosaamista ja myös valmis stadion, Pihlakoski muistuttaa.

– Eniten on pelätty kuumia oloja. Sen takia MM-maraton ja -kävelyt järjestetään puoliltaöin paikallista aikaa.

Dollari rasvaa rattaat

Qatarin isännyys siunattiin Monacossa järjestetyssä äänestyksessä 18. marraskuuta 2014. Pihlakoski valittiin IAAF:n hallitukseen seuraavana vuonna. Hän tuntee silti valinnan taustat.

– Hallituksen eurooppalaiset jäsenet olivat arvattavasti vastaehdokkaana olleen Barcelonan takana, sillä valinta oli äänestysratkaisu, Pihlakoski kertoo.

Olisi sisäsiistimpää, jos kisat olisivat jossain yleisemmin hyväksytyssä ympäristössä

Antti Pihlakoski

Qatarin tarjousta oli tosin vaikea vastustaa.

– Muistaakseni Qatar lupasi rakentaa kymmenen yleisurheilukenttää lajin kehitysmaihin ja lajiin 20-30 miljoonaa dollaria sponsorirahaa. Lisäksi se maksaa MM-kisoissa urheilijoiden ja joukkueiden viulut, Pihlakoski tietää.

– Se oli taloudellisesti erittäin hyvä tarjous, joten päätös oli varmasti siinä mielessä perusteltu. Sitä en tiedä, miten paljon ihmisoikeudet olivat silloin esillä.

Haave olympiarenkaista

Yleisurheilu rimpuilee päätöksensä kanssa kohti lokakuuta ja uhkaa saada siitä kipeitä muistutuksia.

– Olisi toki sisäsiistimpää, jos kisat olisivat jossain yleisemmin hyväksytyssä ympäristössä, Pihlakoski myöntää.

– Toisaalta lajille on tärkeää, että kisoja kierrätetään eri maissa ja maanosissa.

Tilanne on noteerattu yleisurheilussa. Lajissa on sittemmin otettu käyttöön pisteytysjärjestelmä, jonka perusteella IAAF:n arviointikomitea rankkaa kisoja hakevat kaupungit. Uudistuksella varmistetaan kestävät päätökset ja haun läpinäkyvyys.

Qatar on hakenut hanakasti eri lajien MM-tapahtumia ja onnistunut myös voimistelussa ja squashissa.

– Taustalla on iso visio, että maa voisi jossain vaiheessa hakea olympialaisia, Pihlakoski kertoo.

Lue myös:

Tutkijat ylistävät maajoukkuepaidasta kieltäytyneen Huuhkaja-hyökkääjän poikkeuksellisen rohkeaa päätöstä – jalkapallopomon puheet Qatarin-matkan syistä eivät vakuuttaneet

Palloliiton puheenjohtaja pitää hassuna Riku Riskin kieltäytymistä Qatarin-matkalta: ”Boikotointi ei ole tehokas keino"

Kommentti: Riku Riski puolusti ihmisoikeuksia, sananvapautta ja demokratiaa – urheilijat kantavat vastuun, koska päättäjät elävät menneisyydessä

Päävalmentaja Kanerva ei ota itse kantaa Qatarin tilanteeseen – kunnioittaa Riskin päätöstä, mutta korostaa leirin tärkeyttä pelaajavalinnoissa

HS: Riku Riski kieltäytyi jalkapallomaajoukkueen Qatarin-leiristä eettisten syiden takia

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat