Suora

  • Uinnin MM
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu
  • Uinnin MM, aamun kilpailut

Agenttivelhon mielestä "käyntikortin jättänyt" Kakko voi tehdä historiaa, vaikka tähden tilanteessa on paljon samaa kuin Laineen vastaavassa

Kaapo Kakko ja Patrik Laine ovat erilaisia pelaajia, joita yhdistävät samat henkiset ominaisuudet – ja yhteinen agentti.

jääkiekko
Kaapo Kakko
LEHTIKUVA / Getty Images / AFP

Päättyneet nuorten MM-kisat olivat monessa mielessä poikkeukselliset, näin myös yli 20 vuotta pelaaja-agenttina työskennelleelle Petteri Lehdolle. Hän ei nimittäin ollut itse paikan päällä kisoissa. Syy oli vähintäänkin kelvollinen, sillä tytär Katarinan häät osuivat kisojen kanssa päällekkäin.

Nuorten taitureiden edesottamuksiin ja kultahuumaan Lehto uppoutuikin tällä kertaa kotonaan Ottawassa. Kanadalaismedian kautta katsottuna etenkin puolivälieräkamppailu näyttäytyi varsin erilaisena suomalaismedian näkökulmaan verrattuna.

– Täällä nuorilla pojilla on ihan mielettömät paineet, sillä tästä tapahtumasta on tullut vuosien saatossa todella valtava. Häviäminen ei ollut varmasti kivaa Kanadan pojille, Lehto kuvailee Yle Urheilulle.

– Jotkut pelaajista ovat saaneet sosiaalisen median kautta todella paljon törkeää palautetta, Lehto harmittelee.

Lehto ei ole kuitenkaan vastannut kotonaan puhelimeen siksi, että hän arvioisi kanadalaista kiekkomediaa tai -kansaa. Todellinen syy on turnauksen viimeisimmässä maalissa, osumassa, joka ratkaisi Suomelle maailmanmestaruuden. Tuo maali syntyi Kaapo Kakon, 17, lavasta.

Kuinka riehakkaasti agentti tuulettikaan turkulaisasiakkaansa osumaa?

– En uskaltanut kauheasti ääneen tuuletella, kun meillä on muutakin väkeä talossa, Lehto naurahtaa.

Petteri Lehto lähikuvassa.
Agentti Petteri Lehto on tuttu nimi lukuisan suomalaisen NHL-tähden taustalla.Joona Vainio

Kesät kotiseudullaan Turussa viettävälle Lehdolle Kakko on ollut tuttu pelaaja jo pitkään.

– Vanha pelikaverini soitti hänestä, kun Kaapo oli noin 15-vuotias. Silloin en vielä tiennyt hänestä mitään, mutta aloin tuolloin selvittelemään asioita. Vuoden päästä tästä perhe oli tullut siihen tulokseen, että valitsevat minut Kaapon agentiksi, Lehto selvittää.

Tarinassa on jotain tuttua. Lehdon puhelin soi myös erään toisen suomalaisen superlupauksen kohdalla. Kaikki halusivat 15-vuotiaan Patrik Laineen, mutta tamperelaisesta tuli Lehdon suojatti.

Poliisi ja opettaja pitävät jalat maassa

Lehto on toiminut pelaaja-agenttina reilusti yli 20 vuotta. Tässä ajassa päivätyön toteuttaminen, siis pelaajien arjen seuraaminen ja siinä toimiminen, on helpottunut valtavasti. Kakon kanssa Lehto piti kesällä yhteyttä kasvotusten, mutta talvella vuorovaikutustapa luonnollisesti muuttui.

– Nykyään on niin helppoa, kun kaikki laitteet ovat olemassa. Agentin varsinainen tehtävä korostuu muutenkin silloin, kun pelaajalla on vaikeaa. Kun menee hyvin, kuten Kaapolla nyt, niin ei välissä tarvitse olla jatkuvasti sähläämässä.

Varausvuosi on erityisesti Kakon kaltaisille lupauksille melkoista pyöritystä, jossa ajatus voi karata väärille raiteille. Lehdon mukaan Kakosta tai tämän tukijoukoista ei kuitenkaan tarvitse kantaa huolta. Vanhemmat, opettaja ja poliisi, pitävät varmasti lahjakkuuden jalat tukevasti maassa.

Kaapo Kakko
Kaapo Kakko on tehnyt vasta 17-vuotiaana vakuuttavaa jälkeä TPS:n kivikovassa miehistössä.AOP

Tähän tosin ei ole juuri tarvetta, sillä Kakko on nuoresta iästään huolimatta malliesimerkki huippuammattilaisesta, joka keskittyy vain ja ainoastaan jääkiekkoon.

– Kaapon ja hänen perheensä ovat nöyriä ja rauhallisia ihmisiä. Rehellisiä jos ollaan, niin ei Turussa muutenkaan kauhean isoa hälinää ole Kaapon ympärillä, Lehto muistuttaa.

NHL-seurojen pitää myös jarrutella

Kakon kaltaiset potentiaaliset kärkivaraukset ovat olleet jo pitkään NHL-seurojen kykyjenetsijöiden tutkassa, mutta varausvuonna valokeila kohdistuu heihin entistäkin tarkemmin. Tätä kulissien takana tapahtuvaa pyöritystä oli myös Kakon kohdalla syksyllä rauhoiteltava.

Kakko kun on tulevasta varausstatuksestaan huolimatta vasta liigatulokas.

– Jokainen joukkue haluaisi viedä hänet illalliselle, mutta se ei ole tietenkään mahdollista. Antero Niittymäen ja Kaapon kanssa sovimme, että seurojen tarkkailijoiden haastatteluita ei tehdä ennen nuorten kisoja.

Kakonkin kohdalla tilanne selkeytyy huomattavasti myöhemmin keväällä, kun NHL:n varaustilaisuuden järjestys selviää. Kakkoa riveihinsä hamuavien joukko tiivistyy tuolloin vain muutamaan onnekkaaseen joukkueeseen.

Lehto ja Kakko puhuvat keskenään turkua, mutta mitä kieltä Kakko puhuukaan, kun seurojen edustajat saapuvat nuorukaista tapaamaan?

– Kaapon kielitaito on ikäisekseen parempi kuin aikanaan Jari Kurrilla ja monella muulla. Kielitaito on varmasti samalla tasolla kuin esimerkiksi Olli Jokisella,Joni Pitkäsellä tai Aleksander Barkovilla oli samassa vaiheessa, agentti huomauttaa.

– Kaapon kielitaidosta nousi toki pieni kohina, mutta se ei tule olemaan mikään ongelma. Se oli vähän ärsyttävääkin, kun toimittaja kyselee elämänsä yhtä hienointa hetkeä elävältä kaverilta mestaruusmaalin jälkeen, että mites tuon kielitaidon kanssa tai miksi pelaat noin lyhyellä mailalla. Se on erittäin epäkohteliasta, Lehto sanailee.

Kakko kuitenkin erottuu kaukalossa rauhallisuutensa lisäksi myös mailallaan. Siinä missä Lehdon asiakkaista Laine on tullut tunnetuksi pitkästä mailasta, luottaa Kakko lyhyempään työvälineeseen. Molempien mailoja yhdistää se seikka, että agentti ei puutu niihin millään tavalla.

– En menisi Bruce Springsteenillekään kertomaan, että miten viritetään kitaraa. Kaapo tuntee, että se on hänelle se oikea työväline. Jos mailan pituudesta tulee hänelle ongelma, niin hän varmasti itse lisää siihen pituutta, Lehto hymähtää.

Erilaiset, ja silti niin samanlaiset

Karrikoidusti Laine pelaa pitkällä mailalla, Kakko lyhyemmällä. Laine on Tampereelta, Kakko Turusta. Laine häikäisee tulisella laukauksellaan, Kakko kypsällä kokonaisosaamisellaan.

Laine on kakkosvaraus, Kakko kenties se ykkönen – Suomen ensimmäinen.

Laineen tapaan laiturina pelaava Kakko kamppailee ykkösvarauksen paikasta yhdysvaltalaisen kärkilupauksen kanssa. Laineen taistelupari oli keskushyökkääjä Auston Matthews, Kakon puolestaan Matthewsin tavoin keskellä pelaava Jack Hughes.

– Kaapo jätti nyt sellaisen käyntikortin, että Hughes ei välttämättä olekaan se ykkönen. Samaan aikaan on kuitenkin syytä pistää jäitä hattuun. Yksi turnaus tai yksi maali ei muuta tarkkailijoiden silmissä mitään, Lehto korostaa.

Kuvassa Alexander Barkov ja Patrik Laine
Aleksander Barkov ja Patrik Laine varattiin NHL:ään numerolla kaksi. Petteri Lehto ei "halua avata salaisuuksia", mutta mainitsee juuri Barkovin olleen todella lähellä tulla valituksi koko varaustilaisuuden ensimmäisenä pelaajana.AOP

Laineen varausvuotena arpaonni suosi Torontoa. Välittömästi tämän jälkeen oli selvää, että Toronto käyttäisi ykkösvarauksen sentteri Matthewsiin laituri Laineen sijasta.

Kakkoa saattaa odottaa sama "kohtalo". Lehdon mukaan Kakon jääminen vaille ykkösvarausta ei olisi kuitenkaan suuri tappio.

– Ykkösvarauksen status on todella hieno silloin, kun se tapahtuu. Kaapo ottaisi varmasti mielellään sellaisen kunnian vastaan. Se toisi kuitenkin mukanaan mielettömän määrän turhaa painetta.

Laineeseen verrattuna Kakolla on kuitenkin yksi erityinen ase ominaisuuksissaan. Turkulainen kun pystyy pelaamaan myös keskellä.

– Olen ihan varma, että seurat miettivät tarkasti myös Kaapon pelipaikkaa. NHL:ssä monet sentterit ovat aloittaneet laidassa, koska se on aluksi helpompi paikka puolustuspelin suhteen. Moni nuori sentteri tulee liigaan juuri laidan kautta.

– Sentteri on kiekkojoukkueessa se tärkein pelipaikka. Heitä arvostetaan enemmän kuin esimerkiksi puhtaita laitahyökkääjiä, etenkin kun valintoja tehdään kahden tasaisen pelaajan välillä.

Kaiken kiekkomaailmassa nähnyt ja kokenut Lehto jaksaa yhä ihmetellä tapaa, jolla nuoret supertähdet tänä päivänä keskittyvät ydinosaamisensa edistämiseen. Juuri tässä suhteessa Laineella ja Kakolla on paljon yhteistä.

– Molemmat ovat mukavia sällejä, joilla on luonteessaan positiivisella tavalla sopivaa mielenvikaisuutta – heidän täydellinen keskittymisensä työntekoon on jotain sellaista, mitä on jopa itsekin vaikea ymmärtää. Se on niin äärettömän kovalla tasolla, Lehto ihastelee.

Juuri tämä ominaisuus oli suurin syy sille, miksi Laine ei varauskautensa jälkeen enää liigajäille palannut. Samainen polku odottanee myös Kakkoa, mahdollisesta varausnumerosta riippumatta. Näin ollen suomalaisella kiekkoyleisöllä on enää tämä kevät aikaa ihastella superlupauksen menoa kotimaisissa kaukaloissa.

Ensimmäinen viimeisistä mahdollisuuksista koittaa perjantaina, kun Kakko hyppää taas askiin TPS:n paidassa.

Lue myös:

Kaapo Kakon agentti valaisi superlupauksen kevään maajoukkuesuunnitelmia – "Poikien kisat eivät mene ammattilaiskiekkoilun edelle"

Voiko Nuorten Leijonien MM-kultaratkaisija tehdä suomalaista NHL-historiaa? Sami Kapanen esittää uhkakuvan kuumaan ykkösvarauskysymykseen

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat