Suora

  • Urheiluruutu

Donskoi meni kihloihin ja löysi tehonsa: "Mies on onnellinen ja kotona on kaikki hyvin"

Sopimuksensa viimeistä kautta pelaava Joonas Donskoi toivoo jatkavansa San Josessa.

urheilu
San Josen Joonas Donskoi tammikuussa 2019.
Getty Images

VANCOUVER. Kummeli-hahmo Timo Silakalla tapasi olla kotiasiat kunnossa, ja urheilukin oli kivaa. Samaa voi sanoa hurjaan iskuun äityneestä San Josen Joonas Donskoista. Pitkään tehottomuuden kanssa tuskaillut raahelainen löysi tehonsa vihdoin joulun tienoilla, minkä jälkeen suomalaislaituri on iskenyt kymmeneen otteluun huimat kahdeksan osumaa ja kymmenen pistettä.

Sattumaa tai ei, tehot löytyivät samaan aikaan, kun Donskoi päätti joulun aikaa kihlata tyttöystävänsä.

– Kyllähän kihlauskin vaikuttaa. Kun mies on onnellinen ja kotona on kaikki hyvin, se heijastuu kaikkeen tekemiseen. On mukava pelata, kun ei ole huolia ja murheita, Donskoi nauraa Yle Urheilulle.

On Donskoin uuden tulemisen takana silti muutakin.

Suurin tekijä onnistumisten takana liittyy vakiintuneisiin ketjukoostumuksiin. Kun joukkueen peli ei syyskaudella kulkenut, pohjoisamerikkalaiseen tapaan koostumuksia vaihdeltiin tämän tästä. Vihdoin joulun alla Donskoi kuitenkin löysi vakituisen ketjun itselleen.

Otteet Evander Kanen ja Tomas Hertlin vierellä ovat olleet erinomaisia kolmen edellisviikon aikana.

Kun suomalais-kanadalais-tshekkiläinen ketju on ollut jäällä yhdentoista edellisottelun aikana, vaaralliset maalipaikat on kirjattu San Josen nimiin viidellä viittä vastaan yli 70-prosenttisesti. Tasaviisikoin ketju on onnistunut saman aikajakson aikana yhdeksän kertaa.

Erinomaisesti toimiva yhteispeli näkyy kaikkien kolmen tekemisessä aitona peli-ilona ja oikeanlaisena selkäydinpelaamisena. Ketjussa jalka ja kiekko liikkuvat ja viimeistely on rennon terävää.

– Totta kai se helpottaa, kun on tutut kaverit vierellä, eivätkä ketjut koko ajan vaihdu. Me pelaamme sillä tavalla, että emme kauheasti mieti. Liike on hyvää ja tuki on koko ajan lähellä, siitä se lähtee. Nyt olemme laittaneet vielä aika tehokkaasti kiekkoa sisään maalipaikoista, Donskoi iloitsee.

Joonas Donskoi tavoittelee kiekkoa ottelussa Carolinaa vastaan. Antti Suomela taustalla.
AOP

Muutaman onnistumisen kautta hymy palasi myös Donskoin huulille.

– Ennen joulua oli pitkä pätkä, minkä aikana maalinteko oli tosi vaikeaa. Sitä tietenkin yrittää olla liikaa miettimättä, mutta aina se vähän vaikuttaa. Kun sain joulun jälkeen pari maalia, oma tekeminen rauhoittui. Nyt on itseluottamus aika korkealla, jos sitä vertaa joulunalusaikaan.

Hyvä itseluottamus on avain onnistumisiin myös jatkossa. Käytännön tasolla Donskoin on jatkettava sähäkkää luisteluaan, jatkuvaa haastamistaan sekä suoraviivaista peliään. Viime viikkojen kaltaista Donskoita ei olla nähty NHL:ssä sitten kesän 2016 Stanley Cupin finaalien.

Pelaaja tietää tämän itsekin.

– Kun olen katsellut pelejä nauhalta, olen usein miettinyt, että pitäisi aina vain jaksaa haastaa ja luistella. Antaa rohkeasti mennä. Sitä kautta minulle tapahtuu hyviä asioita. Välillä on tuntunut, että kiekko ei mene sisään mistään ja nyt tuntuu, että menee kaikki. Sellaista se jääkiekko on, Donskoi naurahtaa.

Karlsson hurjana

Jos kulkee Donskoilla, samaa voi sanoa San Josesta joukkueena. Seitsemästä edellisestä ottelustaan kuusi voittanut Sharks aloitti kauden heikosti, mutta on ollut viime kierroksilla hurjassa vedossa. Sattumaa tai ei, joukkueen kanssa samaan aikaan huippuvireeseen äityi syyskaudella peliään hakenut ruotsalaistähti Erik Karlsson.

Maailman parhaaksi kiekolliseksi puolustajaksi usein tituleerattu Karlsson on ollut viime otteluissa häikäisevän dominoiva, mistä parhaana todisteena toimii neljäntoista ottelun pisteputki. Ja mitä Donskoin onnistumisiin tulee, Karlsson on pelannut viime aikoina paljon juuri suomalaisen edustaman kolmosketjun takana.

– On hän minullekin pari tyhjää maalia tarjoillut, Donskoi hymyilee.

– Karlsson on aivan mieletön pelaaja. Tiesin, että hän on hyvä, mutta en oikeasti ymmärtänyt, että miten hyvä ennen kuin näin hänen pelaavan päivittäin. Kaiken päälle hän on vielä aivan loistava pelaaja puolustussuuntaan.

Pelottavinta San Josen tapauksessa on se tosiseikka, ettei Karlsson ole Sharks-pakiston ainoa ehdokas vuoden parhaaksi puolustajaksi. Joukkueen sisäistä pistepörssiä johtaa nimittäin uskomattoman taitava ja dominoiva Brent Burns. Käsillä onkin modernin NHL-historian ensimmäinen kerta, kun joukkueen pistepörssin kaksi kärkisijaa saattaa mennä puolustajille.

Kun vielä hyökkäyksestäkin löytyy sopivasti maalintekoleveyttä, puhumme Stanley Cup -kaliiberin joukkueesta.

– Pakkipäästä meillä kaikki lähtee. Burns ja Karlsson ovat varmaankin maailman kaksi parasta puolustajaa, kyllähän se helpottaa kaikkien muiden pelaamista aivan valtavasti. Sitten on vielä Marc-Edouard Vlasic ja Justin Braun. Hyökkäyspäässä kaikki ketjut pystyvät tekemään peliä, Donskoi näkee.

– On tämä paras joukkue, missä minä olen täällä ollut. Todella hyvät mahdollisuudet meillä on keväällä, vaikka aika vähän tuollaisia tulee mietittyä. Tärkeintä on kehittää omaa ja joukkueen pelaamista päivä kerrallaan.

Kaksikymmentä haarukassa

Joukkueena Sharksille kelpaa ainoastaan Stanley Cup, mutta Donskoille kaksikymmentä maalia voisi olla sopiva tavoite kaudelle. Viime kaudella neljätoista kertaa onnistunut raahelainen on iskenyt nyt jo kolmetoista maalia, joten omat ennätyslukemat ovat vain kahden osuman päässä.

Kaksikymmentä maalia antaisi mukavat asetelmat myös neuvotella kesällä uudesta sopimuksesta, edellinen kun päättyy tulevaan kesään.

– Maalimääriä enemmän pyrin keskittymään siihen, että pysyisin kiekossa ja jaksaisin koko ajan haastaa. Mutta totta kai sitä haluaa onnistua, kun käsillä on sopimuksen viimeinen vuosi. Kova halu olisi jatkaa San Josessa, onhan tämä kuitenkin sellaista unelman elämistä, kun saa NHL:ssä pelata.

Lue myös:

Kommentti: Joonas Donskoi on NHL:n tämän hetken kuumin suomalainen maalintekijä

Donskoin hurja maalivire sai jatkoa – vietti kahden maalin iltaa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat