Suora

  • Tukholman Dota 2 -major: Finaalit
  • March Madness: North Carolina - Washington
  • March Madness: Virginia Cavaliers - Oklahoma 25.3.

Jarmo Kekäläinen uskoo ykkösvaraus-Kakkoon ja kritisoi suomalaispuhetta "meidän pelistä": "Täysin kylmä fakta on, että huippuyksilöt ratkaisevat nämä hommat"

Columbus-GM Jarmo Kekäläinen viittaa kintaalla puheille, joiden mukaan Jack Hughes on tulevan NHL-varaustilaisuuden varma ykkösvalinta.

Jääkiekon nuorten MM 2019
Jarmo Kekäläinen
AOP

NHL-seura Columbus Blue Jacketsin GM:nä toimiva Jarmo Kekäläinen oli tuttuun tapaan seuraamassa tiiviisti nuorten MM-kisoja Kanadan Vancouverissa. Vaikka Kekäläinen poistui Vancouverista NHL-kiireiden vuoksi ennen puolivälierävaihetta, tämä on hyvin perillä kokonaiskuvasta.

Erinomaisena junioritalentin tunnistajana tunnettu Kekäläinen pisti luonnollisesti merkille myös Suomen nuorten pelaajien näyttävän esiinmarssin. Vasta 17-vuotiaat Kaapo Kakko, Anton Lundell sekä puolivälierässä loukkaantunut Ville Heinola onnistuivat turnauksessa erinomaisesti.

Samaan aikaan Kekäläinen muistutti, että näin huippulupauksien tuleekin toimia.

– Pitää pystyä olemaan maailman huippu omassa ikäluokassaan. Täysin samaan pystyivät vaikkapa Mikko Koivu ja Tuomo Ruutu aikanaan. Esimerkkejä löytyy useita vuosien varrelta. On hienoa nähdä, että meiltä tulee tällaisia poikkeuksellisia huippupelaajia, Kekäläinen sanoo Yle Urheilulle.

Mitä voitettuun MM-kultaan tulee, Kekäläinen muistuttaa nimenomaan pelaaja-aineksen merkityksestä.

– Suomessa puhutaan meidän peleistä ja teidän peleistä. Täysin kylmä fakta on, että huippuyksilöt ratkaisevat nämä hommat. Huippuvalmentaja voi tehdä laadukkaista yksilöistä huippujoukkueen, mutta kukaan ei tee keskinkertaisista yksilöistä huippujoukkuetta.

Suomi on noussut vain muutamassa vuodessa juniorijääkiekon todelliseksi valtamaaksi. Kuuden vuoden aikana Suomi on voittanut kolme alle 20-vuotiaiden MM-kultaa sekä ollut neljästi peräkkäin alle 18-vuotiaiden MM-loppuottelussa – näistä kaksi päättyi kultajuhliin.

Kekäläinen kiittelee systeemiä.

– Suomessakin välillä velloo tämä keskustelu, että jääkiekko on marginaalilaji. Mielestäni tällainen menestys on jääkiekon ja muunkin urheilun kannalta hieno asia. Ja osoitus siitä, että missä tahansa lajissa voidaan pärjätä, jos olosuhteet, valmennus ja prosessi kaikkineen on kunnossa. Kyse on siitä, miten jalostamme nuoria.

– Totta kai suuremmasta pelaajamassasta on aina suurempi todennäköisyys löytää huippupelaajia, mutta aina ei ole kyse massasta. Joskus voi pienellä paikkakunnalla olla huippuvalmennusta, minkä johdosta sieltä alkaa löytyä useampia huippuja. Esimerkiksi St. Louisista tuli jossakin vaiheessa viisi NHL:n ykköskierroksen varausta, Kekäläinen huomauttaa.

Kaapo Kakko
Kaapo Kakko teki voittomaalin MM-finaalissa.Getty Images / AFP / Lehtikuva

Ykkösvaraus riippuu tarpeista

Suomen suurimmaksi sankariksi turnauksessa nousi lopulta aiemmin mainittu Kaapo Kakko, 17, joka iski Yhdysvallat kanveesiin loppuottelussa vain puolitoista minuuttia ennen loppusummeria. Kakko oli lopulta turnauksessa jopa aavistuksen parempi kuin tulevan NHL-varaustilaisuuden kilpakumppani Jack Hughes.

Etenkin, kun kultamitalimaali merkittiin lopulta Kakon, ei Hughesin nimiin.

Silti edelleen etenkin pohjoisamerikkalaismediassa Hughesia pidetään itseoikeutettuna ykkösvarauksena. Vaikka kaksi vuotta sitten Patrik Laine oli suhteessa Auston Matthewsiin hyvin samanlaisessa tilanteessa, tällä kertaa eron pelaajien välillä voisi kuvitella olevan pienemmän kuin kesällä 2016.

Kekäläinen ei ole valmis sinetöimään Hughesin ykkösvarausta.

– Näitä puhuu taas ne ihmiset, joiden ei itse tarvitse varata yhtäkään pelaajaa. Jos et ole aidosti tutustunut kumpaankin, on vaikea linjata mitään. Se nähdään sitten, kuka on kenetkin laittanut ykköseksi, Kekäläinen muotoilee.

Onko mahdollista, että Kakko varataan ykkösenä?

– Totta kai se on täysin mahdollista. Se riippuu ihan siitä, mikä joukkue varaa ensimmäisenä ja mitä he miettivät. Millaista pelaajaa kukakin seura tarvitsee, sen mukaan päätöksiä varmasti tehdään.

Sitä, kuka teki Kekäläiseen tai Columbuksen pelaajatarkkailijoihin erityisen vaikutuksen, suomalaismanageri ei luonnollisestikaan lähde avaamaan.

– En ala julkisesti analysoida varausikäisiä pelaajia, Kekäläinen linjaa.

Lue myös:

Näin Mikko Rantanen rikkoi 20 maalin rajapyykin

Pekka Rinne torjui Nashvillelle voiton – maailmanmestari Jokiharju palasi Chicagon paitaan

Agenttivelhon mielestä "käyntikortin jättänyt" Kakko voi tehdä historiaa, vaikka tähden tilanteessa on paljon samaa kuin Laineen vastaavassa

Neljä tuoretta maailmanmestaria varasti show'n SM-liigakierroksella – näin Nuorten Leijonien kultasankareita juhlittiin

Kaapo Kakon agentti valaisi superlupauksen kevään maajoukkuesuunnitelmia – "Poikien kisat eivät mene ammattilaiskiekkoilun edelle" Voiko Nuorten Leijonien MM-kultaratkaisija tehdä suomalaista NHL-historiaa? Sami Kapanen esittää uhkakuvan kuumaan ykkösvarauskysymykseen

Suosittelemme

Tuoreimmat