Hyppää sisältöön

Vakavasti loukkaantunut alppihiihtotähti hämmästytti lääkärit ihmeparantumisellaan – ”Kaatumisen jälkeen alkoi miettiä, onko tässä mitään järkeä?"

Kolmen viime viikon aikana Marc Gisin on opetellut syömään, juomaan, hengittämään, kävelemään ja käymään vessassa.

Gisin kaatuu

Sveitsiläinen alppihiihtotähti Marc Gisin säikäytti joulukuun puolivälissä Val Gardenan maailmancupin syöksykisassa hurjalla kaatumisellaan.

Gisinin kaatui noin 120 kilometrin tuntivauhdissa, kun hänen sukset menivät ristiin juuri ennen suurta hyppyriä. Kisa keskeytettiin. Gisiniä hoidettiin rinteessä lähes puoli tuntia ennen kuin hänet nostettiin helikopterin kyytiin ja vietiin sairaalahoitoon.

Gisinille tuli lukuisia vammoja kylkiin, keuhkoihin ja lonkkaan.

30-vuotias Gisin kertoo kuitenkin nyt reilut kolme viikkoa myöhemmin, että kuntoutuminen on edennyt. Hän käy parhaillaan fysioterapiassa.

– Minulla menee hyvin, kun otetaan huomioon olosuhteet. Lääkärit ovat hämmästyneitä ja tyytyväisiä siitä, kuinka nopeasti asiat ovat edenneet. Mutta vielä on muutama asia kesken.Tämä vie aikaa, Gisin kertoo SRF:n haastattelussa. (siirryt toiseen palveluun)

Jouluna Gisin kertoi Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun), että hän on opetellut uudelleen syömään, juomaan, hengittämään, kävelemään ja käymään vessassa. Tällä hetkellä Gisin kulkee kepeillä ja käy fysioterapiassa, sillä hänen lonkkansa ei ole täysin toipunut.

Muuten hän on omien sanojensa mukaan kunnossa. Gisinille onnettomuus ei ollut uusi juttu. Hän sai jo aivoihin vamman kaaduttuaan Kitzbühelissä 2015. Nyt isku päähän oli onnekkaasti hieman pienempi.

– Tein yksinkertaisen kognitiivisen testin. Kaikki näytti 100 prosenttia. Mutta se on aina paha juttu, kun isku tulee päähän. Se pitää ottaa huomioon, Gisin muotoili.

Sveitsiläinen kertoo, että hän ei muista kaatumistaan lainkaan. Mutta onnettomuus häiritsee häntä tietysti.

– Eniten mietityttää kaatumisen syy. Sille ei ole mitään erityistä syytä. En tiedä, onko maailmancupissa tyhmää paikkaa kaatua. Olin todella onnekas, Gisin kertoo.

Mahdollisesta paluusta kisoihin Gisin on vielä vaitonainen kovien koettelemusten jälkeen.

– Tykkään laskemisesta eniten. Mutta tällaisen kaatumisen jälkeen alkoi miettiä, onko tässä mitään järkeä. En tehnyt mitään väärin ja kaaduin niin vaarallisesti, Gisin muistuttaa.

Lue lisää:

.
.