Tyttöleijonat osoittivat, että pää kestää – MM-unelman tiellä on ikäluokan ylivoimainen ykkönen: "Vielä kun kairataan lauantaina voitto, niin..."

Suomi kukisti Ruotsin trillerimäisen MM-puolivälierän jälkeen. Välierissä vastaan tulee seitsemän ikäluokan maailmanmestaruutta voittanut Yhdysvallat.

Suomen miesten jääkiekkomaajoukkue
Elisa Holopainen
Elisa HolopainenLehtikuva

Suomen alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue palautti Suomen takaisin mitalipeleihin kahdeksan vuoden tauon jälkeen, kun joukkue kaatoi Ruotsin puolivälierässä Elisa Holopaisen jatkoaikamaalilla 3–2.

Edellisen kerran Suomi on ollut tässä ikäluokassa välierävaiheessa vuoden 2011 kisoissa. Silloin Tukholman kisojen tuliaisena oli alle 18-vuotiaiden maajoukkueen tähän mennessä ainoa mitali, pronssi.

Tyttöleijonien tavoitteena on tuoda vitriiniin täydennystä Japaniin Obihirossa pelattavasta MM-turnauksesta.

Mahdollisuus siihen hankittiin hurjalla tavalla: Ruotsi meni 2–1-johtoon kaksi ja puoli minuuttia ennen kolmannen erän päätöstä. Suomi runnoi kuitenkin nopeasti tasoihin 36 sekuntia myöhemmin kapteeni Nelli Laitisen osumalla.

– Varsinkin ottelun loppu oli aikamoista tunteiden vuoristorataa. Olen tosi ylpeä tytöistä, miten he pelin lopun klaarasivat, päävalmentaja Mira Kuisma sanoi Yle Urheilulle.

– Täytyy ihan rehellisesti sanoa, etten paljoa pelin lopusta muista. Kuitenkin usko joukkueeseen oli kova ja tytöistä näki, että he haluavat voittaa. Ei siinä mitään hätää ollut.

Jatkoajan Suomi aloitti alivoimalla, sillä Elisa Holopainen otti aivan kolmannen erän loppuun jäähyn kampituksesta.

Sama pelaaja ratkaisi kuitenkin ottelun voiton upealla tavalla. Kiekko omasta päädystä hyökkäysalueelle ja maalivahdin jalkojen välistä sisään.

– Se oli varmaan urani hienoin ja tärkein maali, Holopainen hehkutti.

– Eihän sitä heti siinä tajunnut, mutta totta kai fiilikset olivat huikeat. Kaikki kaverit tulivat kentälle, ei kai siinä sitten.

"Saamme puolustaa paljon"

Välierässä vastaan tulee ylivoimaisesti ikäluokan MM-turnauksia hallinnut Yhdysvallat. Maa on rohmunnut seitsemän maailmanmestaruutta, tarjolla niitä on ollut 11.

Loput neljä ovat menneet Kanadalle, joka pelaa omassa välierässään Venäjää vastaan.

Japanin MM-turnauksessa Yhdysvallat voitti kaikki alkusarjan pelinsä ja pääsi suoraan välieriin. Ottelu pelataan lauantaina.

– Varmasti tulee vauhdikkain peli tähän asti, ja saamme puolustaa paljon. Uskon kuitenkin, että tiiviillä ja ehjällä viisikkopelaamisella mahdollisuudet voi olla vaikka mihin, päävalmentaja Kuisma ennustaa.

– Perusajatus puolustamisesta pitäisi olla kaikilla ihan selvänä. Sitäkin olemme joutuneet tämän turnauksen aikana harjoittelemaan.

Suomen joukkueen suurin vahvuus on kuitenkin hyökkäys. Elisa Holopainen johtaa turnauksen pistepörssiä ja maalitilastoa viidellä osumallaan ja seitsemällä tehopisteellään. Viivi Vainikka säestää pörssin kakkosena neljällä tehopisteellä.

Ruotsia vastaan joukkue osoitti pystyvänsä venymään kovassa paikassa. Lauantaina vastustaja on kuitenkin ankarampi.

Silti joukkueella on saumansa tehdä historiaa Obihirossa. Holopainen ainakin tuntuu uskovan USA:n kaatoon, vaikka jättääkin lauseen kesken.

– Tavoite oli mitali, ja nyt ollaan neljän parhaan joukossa. Sitten kun vielä kairataan lauantaina voitto, niin...

Uskaltaako sanoa ääneen, mitä sen jälkeen voi tapahtua?

– No, sen jälkeen on ainakin varma mitali.

Lue myös:

Tyttöleijonat kiri jatkoaikavoittoon Ruotsista – MM-välierässä vastassa Yhdysvallat

Tyttöleijonat selvitti alkulohkon puhtaalla pelillä – kohtaa MM-puolivälierässä Ruotsin

Noora Rädyn menestys maailmalla saa Tyttöleijonat unelmoimaan asioista, joita edellinen sukupolvi ei uskaltanut edes ajatella

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat