Suora

  • Elävä arkisto esittää
  • Urheiluruutu

Onko Australiassa jo uuden sukupolven vuoro? Miesten tenniksen todennäköisellä tulevalla ykkösellä on juuret Neuvostoliitossa ja vahva tennisperhe taustalla

Alexander Zverevin Australian avointen ylle nousi mustia pilviä viime hetken loukkaantumisten vuoksi.

tennis
Alexander Zverev kiittää yleisöä.
Getty Images

Lontoo, marraskuu 2018. Tenniskausi huipentuu ATP-finaaliturnaukseen. Finaalissa kohtaavat loppuvuodesta jälleen huippuvireeseen päässyt maailmanlistan ykkönen Novak Djokovic ja saksalainen, yhä nuoreksi haastajaksi laskettava Alexander Zverev.

Samat pelaajat kohtasivat jo turnauksen alkulohkovaiheessa. Djokovic voitti 6–4, 6–1 ja samanlaista tulosta odotettiin yleisesti finaalista. Djokovic oli Lontoossa sellaisessa iskussa, ettei muille tuntunut jäävän mitään mahdollisuuksia.

Finaali alkoi kuitenkin tasaisissa merkeissä. Molemmat pitivät syöttöjään vakuuttavasti. Avauserän lopussa Zverev oli vahvempi ja vei erän 6–4. Toisessa erässä Djokovicin pelitaso laski yllättäen rajusti ja Zverev voitti sen 6–3. Viimeinen pallo ratkesi upeaan ohituslyöntiin. Saksalainen kaatui kentän pintaan uransa toistaiseksi suurimman voiton jälkeen.

Alexander Zverev, 21, on jo pitkään ollut ehkä se kaikkein suurin nuori tähti, joka voisi vihdoin syrjäyttää vanhan kaartin (Djokovic, Roger Federer, Rafael Nadal, Andy Murray). Grand Slam -turnauksissa saksalaisen menestys on vielä ollut vaatimatonta, mutta Lontoon ATP-finaaliturnauksen lisäksi Zverevillä on jo kolme mestaruutta Masters-tasolla. Nekin turnaukset ovat olleet vuosikausia lähes täysin ns. Big Fourin hallintaa.

Juuret Neuvostoliitossa

Alexander Zverevin vanhemmat Alexander sr. ja Irina olivat tennisammattilaisia entisessä Neuvostoliitossa, jos nyt ammattilaisuudesta voi niissä oloissa puhua. Alexander Zverev sr. oli parhaimmillaan maailmanlistalla 175:s. Irina Zvereva oli Neuvostoliiton naisten listalla neljäs. Neuvostoliitosta ei päässyt usein ulkomaille kilpailemaan, mikä vaikeutti molempien uraa.

Neuvostoliiton hajoamisen aikoihin vuonna 1990 Irina kilpaili Saksassa ja Aleksander toimi hänen valmentajanaan matkalla. Saksassa heille tarjottiin valmennustöitä. Pienen miettimisen jälkeen he ottivat tehtävät vastaan Hampurissa ja muuttivat sinne asumaan.

Perheeseen oli syntynyt Mischa-poika jo Moskovassa. Alexander eli Sascha syntyi Hampurissa vuonna 1997. Hän on kertonut ottaneensa mailan käteensä jo yhden vuoden ja viiden kuukauden ikäisenä. Viisivuotiaana hän alkoi pelata vähintään puoli tuntia päivässä.

Kun Sascha oli nuori, häntä valmensi äiti. Zverev on antanut kunnian hyvästä tekniikastaan äidilleen.

– Varsinkin rystyni on 100-prosenttisesti äitini ansiota, Zverev on todennut.

Sitten valmennusvastuun otti isä, jonka valmennusmenetelmät ovat äitiä kovemmat, jopa "neuvostotyyliset". Isä on valmentanut Saschaa siitä lähtien. Viime vuonna valmennustiimiin liittyi 1980-luvun huippupelaaja Ivan Lendl.

Zverevin veljekset ovat monessa suhteessa mielenkiintoisia. Mischa on kymmenen vuotta Saschaa vanhempi. Mischa on syntynyt Neuvostoliitossa, Sascha Saksassa. Veljesten pelityylit ovat täysin erilaiset. Mischa on yksi harvoista vanhan ajan syöttö-volley -tenniksen edustajsta nykyaikana. Sascha pelaa puolestaan valtavirtaista peruslyöntipeliä. 198-senttisenä pelaajana hänellä on vahva syöttö ja parhaimmillaan erittäin kovat ja tehokkaat peruslyönnit. Varsinkin rystylyönti on suhteessa todella hyvä. Välillä Sascha on kuitenkin sortunut turhan varovaiseen pallotteluun.

Mischa Zverevin oma ura oli jo laskusuunnassa, mutta Saschaa sparratessaan ja hänen menestystään seuratessaan Mischankin peli lähti kulkemaan paremmin kuin koskaan. Hänen rankinginsa nousi uran parhaimpaan lukemaan 25 vuonna 2017.

Nousu maailman huipulle

Alexander Zverev on ollut yksi ikäpolvensa lupaavimmista pelaajista, ja melko varhain alkoi näyttää siltä, että hän on se kaikkein lupaavin. Todella vahvoja näyttöjä saatiin vuonna 2016, jolloin Zverevillä oli muun muassa Indian Wellsin Masters-turnauksessa ottelupallo Rafael Nadalia vastaan. Ottelupallossa hän teki virheen erittäin helpossa lentolyönnissä. Myöhemmin samana vuonna Zverev voitti Roger Federerin ruoholla Hallessa.

Viime vuosina Zverev on noussut maailman ehdottomien kärkipelaajien joukkoon. Hän on käynyt maailmanlistalla jo kolmantena ja on nyt neljäntenä. Muita saavutuksia on jo tullut hyvin, mutta yksi askel on vielä otettavana.

Grand Slam -menestys on ollut ihmeellisen vaatimatonta. Zverev on päässyt kerran puolivälieriin, viime vuonna Ranskan avoimissa, ja sekin vaati muutaman kovan viiden erän väännön. Aina muulloin tie on päättynyt aikaisemmin.

Melbourne, tammikuu 2019. Australian avoimet alkavat maanantaina. Olisiko nyt Zverevin Grand Slam -läpimurron aika? Viime kauden komea päätös antaa varmasti paljon itseluottamusta. Viime hetkellä Zverevin turnauksen ylle tuli kuitenkin mustia pilviä. Hän koki kaksi loukkaantumista viikon sisällä, ensin tuli reisivamma ja sitten hänen nilkkansa pyörähti harjoitusottelussa.

Lue myös:

Australian avoimet saattaa jäädä lonkkavaivaisen Murrayn viimeiseksi turnaukseksi: "Kipua on liikaa, enkä halua jatkaa pelaamista sen kanssa"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat