Suora

  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Uinnin MM
  • Yleisurheilun GP-sarja, Joensuu

Kommentti: Jarmo Kekäläisellä yksi NHL-uran tiukimmista paikoista – mitä pitäisi tehdä kiistassa tähtimaalivahdin kanssa?

Oliko torstain pelikielto viimeinen pisara Columbuksen ja seuran ykkösvahdin jo aiemmin rikkoutuneelle suhteelle, kysyy Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Sergei Bobrovskin (vas.) ongelmat voivat avata Joonas Korpisalolle (oik.) lisää vastuuta Columbuksen maalilla.
Sergei Bobrovskin (vas.) ongelmat voivat avata Joonas Korpisalolle (oik.) lisää vastuuta Columbuksen maalilla.Kirk Irwin / Getty Images

Torstai taisi olla Jarmo Kekäläisen manageroiman Columbus Blue Jacketsin ja seuran ykkösmaalivahdin Sergei Bobrovskin pitkälle liitolle viimeinen sinetti. Columbus tiedotti torstaina, että seura oli rankaissut Bobrovskia.

Ykkösvahti oli seuran tiedotteen mukaan rikkonut joukkueen sääntöjä ja arvomaailmaa pelimatkalla Tampassa.

Seura oli tiedotteen mukaan pyytänyt Bobrovskia jäämään kotiin torstain ottelusta Nashvillea vastaan. Maalilla aloittaisi Joonas Korpisalo ja varamaalivahdin virkaa toimittaisi AHL-seura Clevelandista ylös kutsuttu Jean-Francois Berube.

Tiedote oli NHL:n mittareilla uutispommi, katsoo päätöstä mistä kulmasta tahansa.

NHL tuntee todella vähän tapauksia, joissa kaksinkertaista Vezina-voittajaa (parhaan maalivahdin palkinto) istutetaan kotona samaan aikaan, kun joukkue pelaa kärkiottelussa NHL:n huippujoukkuetta vastaan.

Miksi asiaa ei käsitelty hiljaisesti joukkueen sisällä, kuten lajikulttuuriin kuuluu? Miksi asiasta piti tehdä julkinen, kun ilmeisesti kukaan joukkueen ulkopuolella ei tiedä, mistä on edes kysymys? Useimmiten joukkueen sisäistä likapyykkiä pestään julkisesti vain, jos tapaus on syystä tai toisesta lipsahtanut pukuhuoneen ulkopuolelle.

Columbuksen ja Bobrovskin suhteessa mikään ei kuitenkaan enää pitkään aikaan ole ollut normaalia.

Särö syntyi kaksi vuotta sitten

Ensimmäinen särö seuran ja pelaajan välille syntyi jo kaksi vuotta sitten. Tuolloin seurajohto ja valmennus eivät epäröineet kaataa ensimmäisen kierroksen pudotuspelitappiota heikosti pelanneen Bobrovskin niskaan julkisesti. Puhuttiin, että seurajohto ehdotti venäläiselle psykiatrilla käyntiä.

Kekäläinen muistutti tuolloin paikallisessa The Dispatch-lehdessä, että Bobrovskin olisi tehtävä kaikki mahdollinen valmistaakseen itseään niihin hetkiin, jolloin panokset ovat kovimmat mahdolliset.

Ei onnistunut.

Bobrovski ei yltänyt parhaimpaansa, kun Columbus kohtasi menneenä keväänä ensimmäisellä kierroksella tulevan Stanley Cup -voittajan Washingtonin. Columbuksen hienoilla otteilla hankkima 2–0-johto voitoissa vaihtui nopealla tahdilla 2–4-tappioksi ja aikaiseksi kesälomaksi.

Ja mitä tapahtui tämän jälkeen?

Bobrovski kiirehti ratkaisevan ottelun jälkeen linjaamaan medialle, että jos joku nyt ehdottaa hänelle psykiatria, on hän asiasta täysin eri mieltä. Vuoden takaiset kummitukset olivat siis edelleen veskarin alitajunnassa. Eikä aikaakaan, kun päävalmentaja John Tortorella toisaalla katsoi asiakseen osoitella jälleen kerran sormella Bobrovskin suuntaan.

Lienee selvää, ettei venäläisvahti ollut kahden pudotuspelikevään analysointiin kovinkaan tyytyväinen. Bobrovski oli lähes ainoa pelaaja, jota suomittiin nimellä. Maalivahti oli kritiikkinsä ansainnut, mutta myös pelaajan näkökulmaa on helppo ymmärtää.

Kuitenkin samaan aikaan tiedossa oli, että ykkösmaalivahdin sopimus olisi päättymässä kesällä 2019.

Kun harjoitusleirit kuluvaa kautta silmällä pitäen käynnistyivät, Bobrovski linjasikin ensimmäisenä päivänä tehneensä seurajohdolle hyvin selväksi, mitkä tämän aikomukset tulevaisuuden suhteen olivat. Kun media tiedusteli, oliko maalivahti tyytyväinen seurajohdolta saamaansa arvostukseen, tämä kieltäytyi vastaamasta kysymykseen.

Joukkuetoverit ja fanit sen sijaan saivat seuraavassa lauseessa maalivahdilta kaiken kunnian.

Jokainen voi rivien välistä vedellä omia johtopäätöksiään. Etenkin, kun hyvin selväksi on tullut, ettei Bobrovskin leirissä ole ainakaan toistaiseksi ollut pienintäkään halua neuvotella jatkosopimuksesta.

John Tortorella paperinpala suussaan.
Kokenut valmentaja John Tortorella luotsaa Columbus Blue Jacketsia.AOP

Suhde valmentajaan kiristyy

Kuluvan kauden tapahtumat eivät ole vieneet tilannetta ainakaan parempaan suuntaan. Vielä aiemmin syksyllä Tortorella peluutti rohkeammin Joonas Korpisaloa. Kerran Tortorella totesi, että mikäli Bobrovskilla olisi jatkosopimus, valmentaja voisi tarkastella peluutustilannetta toisesta näkökulmasta.

Jatkosopimustilanne tuntuu olevan enemmän tai vähemmän läsnä jatkuvasti – joko hyvän tai huonon kautta.

Useat eri lähteet Pohjois-Amerikassa ovat kauden mittaan raportoineet Bobrovskin ja Tortorellan kiristyneistä väleistä. Eikä raportteja voi pitää suurena ihmeenä.

Tortorella on jättänyt Bobrovskin mätänemään maalille otteluissa, joissa venäläistä on lopulta nöyryytetty kahdeksan maalin edestä. Toisaalta Tortorella ei ole epäröinyt ottaa ykkösvahtiaan kesken kaiken pois otteluissa, joissa joukkueen ja/tai maalivahdin peli ei ole kulkenut.

Viime viikon perjantaina Tortorella otti Bobrovskin maalilta Carolinassa kesken ottelun. Ja kuin varmistaakseen viestin menon perille, luotsi hyppäsi vaihtopenkin takaa sen etuosaan pauhaamaan vaihtoon tulevalle venäläiselle. Ripitystä on tullut vuosien saatossa Bobrovskille myös koko joukkueen edessä pukuhuoneen puolella.

Kaiken jälkeen on lähes mahdoton päästä karkuun ajatusta, että pelaajan, valmennuksen ja seurajohdon suhde on korjaamattomalla tavalla rikki. Luottamus on rikki joka suuntaan. Valmennus- ja seurajohto ovat usein pettyneet pelaajan otteisiin, eikä pelaaja todennäköisesti koe saavansa ylemmiltä tahoilta kaipaamaansa tukea.

Pelaajakauppa tulossa?

Mitä seuraavaksi?

Kaikki tapahtumat huomioon ottaen jatkosopimus tuntuu lähes mahdottomalta ajatukselta. Jos uutta sopimusta ei synny, miksi Kekäläinen päästäisi venäläisen kävelemään kesällä seurasta ilmaiseksi? Viimeisimmän episodin jälkeen pelaajakauppa nopeallakaan aikataululla ei liene poissuljettu vaihtoehto.

Kaikki on tässä hetkessä pelkkää spekulaatiota. Varmaa lienee vain, että tätä avioliittoa ei pelasta pariterapiakaan. Eikä se oikeastaan ole kummankaan vika enemmän kuin toisen. Bobrovski ei pystynyt pudotuspeleissä vastaamaan huutoon, mutta ei seurajohtokaan lähtenyt totuutta kaunistelemaan – veskari heitettiin susille.

Siitä toki voidaan arvioida, kannattaako Vezina-tason maalivahtia jatkuvasti pyöritellä julkisesti tervassa ja höyhenissä.

Niin tai näin, sotku venäläistähden ympärillä on vain pahentunut kauden edetessä. Tavalla tai toisella painetilanne on laukaistava – ja mieluummin nopeasti. Sotku on hiljalleen muodostumassa häiriötekijäksi pudotuspeleihin pyrkivälle ja valmistautuvalle joukkueelle.

On sitten kokonaan eri keskustelu, kuka Bobrovskin vastuun ykkösvahtina tulevaisuudessa kantaisi.

Lue myös:

Kekäläinen näytti hauista – NHL-joukkueen venäläistähti hyllytettiin: "On olemassa tiettyjä odotuksia ja arvoja"

Jarmo Kekäläinen uskoo ykkösvaraus-Kakkoon ja kritisoi suomalaispuhetta "meidän pelistä": "Täysin kylmä fakta on, että huippuyksilöt ratkaisevat nämä hommat"

Komeaan maalivireeseen äitynyt Joonas Donskoi jännitti Nuorten Leijonien MM-finaalia: "Ajattelin, että ei vitsit"

Joonas Donskoin ilmiömäinen vire sai jatkoa, näin syntyi voittomaali Las Vegasia vastaan

Patrik Laineen vaikeudet jatkuvat – Henrik Borgströmin onnekas maali jäi laihaksi lohduksi

Näin Mikko Rantanen rikkoi 20 maalin rajapyykin

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat