Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix

Karut tulokset kertovat, miten yhdistetyn suomalaiset ovat kärjessä vain yhdessä lajissa: "Ehkä pojillakin odotukset nousivat liian koviksi"

Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki sanoo, että suomalaisilta puuttuvat itseluottamus ja rentous mäkitornissa.

yhdistetty hiihto
Eero Hirvonen
Eero Hirvonen oli Val di Fiemmessä paras suomalainen mäessä, mutta vasta 24:s.AOP/imago sport

Suomalaisten yhdistetyn urheilijoiden alkukausi on ollut murheellinen. Ilkka Herola loisti vielä kesäsarjassa ja viime talvena yhdistetyn urhelijoiden onnistumisia hehkutettiin laajalti. Nyt menestysodotukset ovat kääntyneet alaspäin.

Suurin murheenkryyni on ollut mäkihyppypuolella. Joulutauolla pyrittiin harjoittelemaan mäkisuorituksia, mutta tämän vuoden avausviikonloppu Otepäässä ja ensimmäinen kisa kuluvana viikonloppuna Val di Fiemmessä eivät ole kertoneet hirveän paljon paremmasta.

Parhaana suomalaisena Eero Hirvonen lähti 10 kilometrin hiihtoon 24. sijalta lähes kaksi ja puoliminuuttia kärjestä. Hirvonen kohensi ladulla kauden parhaansa tulokseensa eli 11. sijalle.

– Hiihto näyttää kulkevan tosi mallikkaasti. Mutta kukaan ei nouse kahden ja puolen minuutin takaa keulaan. Mäkipuolella pikku hiljaa aletaan nousta, mutta ollaan todella kaukana viime vuoden hyppäämisestä, Yle Urheilun asiantuntija Eetu Vähäsöyrinki arvioi.

Val di Fiemmen sijoituksia katsomalla nähdään tällä hetkellä todella karu kuva suomalaisesta yhdistetystä. Mäkihypyn jälkeen suomalaiset olivat 24:s (Hirvonen), 35:s (Herola), 38:s (Leevi Mutru) ja 39:s (Arttu Mäkiaho). Hiihtoladulla Herola oli kolmanneksi nopein Hirvonen viides, Mäkiaho kymmenes ja Mutru yhdestoista.

– Itseluottamus ja rentous puuttuvat. Se on väkinäistä yrittämistä mäessä, Vähäsöyrinki sanoo.

Ilkka Herola Ruka 2016
Ilkka Herolakin on hypännyt Rukalla paremmin aiempina vuosina. Arkistokuva vuodelta 2016.Tomi Hänninen

Hän nostaa käännekohdaksi heikkoon hyppyvireeseen tapahtumat ennen Rukan maailmancupin avausta. Suomalaiset eivät päässeet hyppäämään täysipainoisesti, kun hyppypaikat eivät olleet säiden takia kunnossa.

– Suomalaiset ovat totutusti päässeet ennen Rukaa rauhassa harjoittelemaan lumelta. Tänä vuonna ei ollut lunta. Ei saatu rauhassa hyppyjä alle. Yleensä Rukalla on kuitenkin onnistuttu ja sieltä on lähtenyt positiivisesti kausi liikkeelle. Nyt ei onnistuttu. Heti negatiivisesti lähti homma käyntiin. Kelkkaa ei ole saatu kääntymään, Vähäsöyrinki painottaa.

Suomalaiset sivuun tiukassa maailmancupin kisarykelmässä?

Yhdistetyn maailmancupissa eletään nyt kovia viikkoja. Val di Fiemme on nyt toinen kisaviikonloppu putkeen. Sen jälkeen on vielä kuusi kisaviikonloppua putkeen ennen kuin melkein heti perään alkaa MM-kisat Seefeldissä.

Vähäsöyrinki näkisi järkeväksi ratkaisuksi sen, että suomalaiset jättäisivät jonkun maailmancupin kisaviikonlopun välistä.

– Oikeasti keskityttäisiin hyppäämiseen ja tehtäisiin se, mitä voi vielä tehdä ennen MM-kisoja, Vähäsöyrinki miettii.

Petter Kukkonen
Petter Kukkonen.Heidi Koivunen/AOP

Mäkihyppysuorituksista on puhuttu paljon yhdistetyssä viime vuosinakin. Jo vuonna 2013 Kukkonen linjasi, että jatkossa panostetaan mäkihypyn harjoitteluun ja fysiikan määrään. Asia ei ole siis millään tavalla uusi, mutta kehitystä ei ole juuri näkynyt. Vähäsöyrinki sanoo, että mäkihypyn ja hiihdon harjoittelun yhdistäminen on vaikeaa.

– Hiihdossa tarvitaan kestävyyttä, eikä niin nopeita soluja tarvitse. Mäkihypyssä pitää olla kevytrakenteinen ja todella sähäkkä. Tässä on kaksi eri lajia ja on todella haastavaa löytää kultainen keskitie, Vähäsöyrinki sanoo.

– Jännittävä juttu on myös se, että peruskuntoharjoittelua on ollut vähemmän tällä kaudella vuonna kuin viime kaudella. Silti hyppyhomma ei onnistu.

"Se on fakta, että Eerollakin tulee kiire"

Vielä viime talvena suomalaiset yhdistetyn urheilijat loistivat monella rintamalla. Yhdistetyn urheilijoiden nousukunto jäi monen mieleen, eikä vähiten Eero Hirvosen Pyeongchangin olympialaisissa saavuttaman kolmen kuutossijan jälkeen. Nyt suunta näyttää alaspäin.

– Toki on ollut paljon vastoinkäymisiä. Eerolla oli polven takia haastavin mahdollinen lähtökohta tähän kauteen. Täytyy myös muistaa, että Suomen joukkue on todella nuori. Keski-ikä on lähempänä 20 vuotta kuin 30 vuotta. Vuosia on paljon jäljellä, Vähäsöyrinki sanoo.

Eero Hirvonen
Tomi Hänninen

– Seuraavan olympiadin aikana mitataan ulos kaikki, mitä on mahdollista. Ehkä pojillakin odotukset nousivat viime kauden perusteella liian kovaksi.

Kaiken kaikkiaan tilanne näyttää nyt ikävältä ajatellen menestystä reilun kuukauden päästä alkavissa MM-kisoissa. Hirvonen on noussut polvivaivoista huolimatta Herolan ohi suomalaisten ykköseksi. Hän sanoi itsekin perjantain Val di Fiemmen kisan jälkeen, että hyppytaso nyt vain on tällä hetkellä tämä.

– Se on fakta, että Eerollakin tulee kiire. Mahdollisuuksia on parantaa, mutta ihan kärkeen ei kyllä välttämättä kerkeä, Vähäsöyrinki sanoo.

*Lue lisää:
*

Suomalaiset nousivat hiihto-osuudella pisteille kaukaa kärjen takaa – Hirvonen venytti sijalle 11

Huippulupauksena maailmalle lähtenyt suomalaisnuori huomasi tuijottavansa yksin hotellihuoneen seinää – Ilkka Herola luuli olevansa särkymätön, vaikka olisi tarvinnut ammattiapua

Menestystä piti tulla, mutta odotukset vaihtuivat epäuskoon – yhdistetyn mäessä menee niin heikosti, että valmentajakin nauraa: "Näyttää siltä, ettei kukaan heistä ole koskaan käynytkään hyppyrimäessä"

"Yksi Suomen kuuluisimmista polvista" voi jo paremmin, sillä Eero Hirvonen voi hypätä mäkeä joka toinen päivä – "Jos takapakkeja ei tule, sillä voisi Seefeldin MM-kisoissa jo aika hyvin pärjätäkin"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat