Suora

  • March Madness: Virginia Cavaliers - Oklahoma 25.3.
  • Elävä arkisto esittää
  • Thaikureita ja urheilujohtamista

Kuri palasi Brooklyniin – Filppulan ja Komarovin Islanders pelaa tylsää, mutta tehokasta kiekkoa

Valtteri Filppulan ja Leo Komarovin edustama New York Islanders kuuluu avauspuoliskon yllättäjiin NHL:ssä.

NHL
NY Islandersin pelaajia kuvassa
Getty Images

Kun vuosikausiksi kurssistaan eksynyt New York Islanders kertoi menneenä kesänä palkanneensa urheilupuolen pomokseen Lou Lamoriellon Torontosta, jokainen NHL:ää seuraava tiesi, mitä oli luvassa. Kaiken kokeneen ja saavuttaneen Lamoriellon mukana saapui armeijakuri.

Lamoriellon kanssa ei pelleillä.

Lamoriello kontrolloi kaikkea ja kaikkia. Oli sitten kyse valmennuksesta tai pelaajista, vaatimustaso on kaikenlaisen käyttäytymisen suhteen viety äärimmilleen. Hiukset pysyvät lyhyinä ja parrat ajettuina. Sääntöjä ja rajoituksia riittää muutenkin mediakäytäntöjä myöten joka suuntaan.

Ja kun tuore GM alkoi operoida joukkueen parissa, muutokset olivat taattua Lamorielloa.

Torontoon lähteneen, vapaaksi agentiksi tulleen John Tavaresin tilalle ei hankittu ykköskorin osaamista hyökkäyspäähän. Tilalle hankittiin kurinalaisuutta ja jämäkkyyttä. Valmentajaksi pestattiin tuore Stanley Cup-voittaja Barry Trotz, joka tunnetaan pedanttina viisikkopelin organisoijana.

Pelaajistoa vahvistetiin muun muassa Valtteri Filppulalla, joka profiloituu ennen muuta luotettavaksi kahden suunnan pelaajaksi.

Torontosta Lamoriello toi mukanaan Leo Komarovin ja Matt Martinin. Moni hämmästeli hiekkapaperimiesten hankintoja, mutta ei kaksikko New Yorkiin maaleja tullut tekemään. Komarov piti kuria ja järjestystä yllä vuosikaudet Toronton kopissa ja järjestysvalvojan virkaa tämä hoitaa myös Brooklynissa.

Santapaperiveljet näyttävät eteen ammattimaisuuden saralla jokaisena päivänä.

Kaikenlaisen kurittoman sooloilun aika Islandersissa on ohi.

Kuri näkyy jäällä

Millainen pomo, sellainen firma, sanotaan. New York Islandersin tapauksessa sanonta on pitänyt tämän kauden osalta erinomaisesti paikkansa. Näin kurinalaista ja sitoutunutta Islandersia ei olla NHL:ssä nähty vuosikausiin. Stanley Cupia kesällä Washingtonin kanssa nostellut Trotz tiesi, mistä naruista vedellä uuden joukkueensa kanssa.

– Sanoin jätkille, että olen juuri voittanut mestaruuden. Lisäsin, että toivoisin heidän saavan kokea saman. Kerroin, että tuollaiseen voi yltää joukkuepelin, luotettavuuden ja kovan työmoraalin kautta. He olivat nähneet, miten sitoutunut ja kurinalainen joukkue meillä oli, joten kaikki ostivat ajatuksen, Barry Trotz kertasi NHL.comille aiemmin talvella.

Joukkue todellakin osti Troztin ajatukset.

Kun Islanders vielä viime kaudella päästi yli kolme ja puoli maalia ottelua kohden, nyt lukema pyörii kahden ja puolen päällä. Perjantaina Islesin päästettyjen maalien keskiarvo oli koko NHL:n neljänneksi pienin. Sitoutuminen kurinalaiseen pelitapaan on ollut kiitettävällä tasolla.

Muutos on merkittävä, ja etenkin, koska maalimäärät yleisesti ovat NHL:ssä reippaassa kasvussa.

Ja kas kummaa, samaan aikaan maalivahtiongelmat tuntuvat ratkenneen.

Etenkin Robin Lehnerin nousua liigan veskarieliittiin voi pitää aikamoisena yllätyksenä. Perjantaina Lehner oli sekä päästettyjen maalien keskiarvoissa että torjuntaprosenteissa koko NHL:n paras vähintään 20 ottelua pelanneiden osalta. Kun hulvaton hurlumheikiekko on vaihtunut joukkuepeliin, yllättäen maalivahdillakin on helpompaa.

Islanders antoi menneellä kaudella vastustajille enemmän vaarallisia maalipaikkoja kuin mikään toinen joukkue. Tällä kaudella joukkue on ollut tältä osin koko liigan 11. paras.

– En nyt sanoisi, että me pelataan varman päälle, mutta onhan meidän pelitapa sellainen, että se aika paljon lähtee hyvästä puolustamisesta. Ei olla päästetty kauheasti maaleja ja siihen se meidän menestys toistaiseksi on perustunut. Jos meinaa voittaa pelejä, näin se pitää tehdä, Valtteri Filppula sanoo Yle Urheilulle.

Joukkueen on kuitenkin pitänyt myös luopua jostakin. Varsinkin kun John Tavaresin lähdön jälkeen tulivoimaa ei ole entiseen tapaan. Puolustuspelaamisesta ei siis voi enää varastaa, kuten aiemmin. Islandersilla on edelleen Matthew Barzalin ja Anders Leen kaltaisia pelipaikkansa huippuyksilöitä, mutta maalintekohippasille sen ei kannata enää lähteä.

Tai ehkä ei olisi aiemminkaan kannattanut.

Barru Trotz
Barry Trotz luotsaa NY Islandersia. AOP

Vaikka joukkue on heikentynyt paperilla, tulokset ovat parempia. New York Islanders on tehnyt tällä kaudella yli puoli maalia vähemmän ottelua kohden kuin vuosi sitten, mutta on silti merkittävästi parempi ja menestysalttiimpi jääkiekkojoukkue kuin kaudella 2017-18.

– Sanoin pelaajille, että puolustuspää on korjattavissa, jos he ovat valmiita luopumaan hyökkäykseen varastamisesta pelissään, Trotz muistelee.

Filppulan mukaan tulokset ovat pehmentäneet laskua.

– Tämä oli viime vuonna joukkue, joka hyökkäsi paljon. Sillä tavalla voittaminen käy kuitenkin vaikeaksi, koska myös omiin tulee paljon. Meidän pelitapa nyt on ehkä hieman tylsä, eikä se ole kaikista hauskin tapa välttämättä pelata, mutta tulokset auttavat. Kun voittoja tulee, jätkät näkevät, että tätä kannattaa toteuttaa.

Vaikka Filppula myöntää, ettei Trotzin tiukka pelitapa ole välttämättä se mukavin tapa pelata jääkiekkoa, luotsi saa Philadelphiasta kesällä New Yorkiin muuttaneen suomalaisveteraanin varauksettoman luottamuksen.

– Olen tykännyt kaikin puolin hänestä. Asiat käydään yksityiskohtaisesti läpi, joten pelissä jokainen tietää, mitä tehdään. Suunnitelmat ovat hyvin selvillä ennen pelejä. Vaikka pelitapa on kurinalainen, sen sisällä on kuitenkin vapaus myös pelata. Toisaalta se pelityyli on rakennettu niin, että virheen sattuessa takana on miehiä paikkaamassa.

Komarov komppaa.

– Koutsi on ollut tosi hyvä, samoin pelityyli. Edelleen tulee pieniä virheitä, mutta on meillä varmasti joka pelissä ollut hyvät mahdollisuudet voittoon. Peli on parantunut kauden edetessä paljon, mutta vielä se vaatii sen pienen tasonnoston kevääseen, Komarov näkee.

Kertoimia vastaan

Harva uskoi kauden alla New York Islandersin taistelevan kovan itäisen konferenssin pudotuspelipaikoista, mutta niin vain joukkue keikkuu lauantaiaamuna playoff-viivan päällä. Kahdeksasta edellisestä ottelusta peräti seitsemän on päättynyt pari vuotta takaperin Long Islandilta Brooklyniin muuttaneen joukkueen voittoon.

– Varsinkin kesällä monet piirsivät meidät aivan liigan hännille. Kyllä me tuosta olemme ammentaneet. Tiesimme kuitenkin koko ajan, että meillä on edelleen mukavasti leveyttä joukkueessa. Veskaritkin ovat olleet hyviä, joten alkukausi on mennyt todella hyvin, Anthony Beauvillier totesi pohjoisamerikkalaismedialle aiemmin talvella.

– Tosi mukavasti on mennyt ja etenkin nyt meillä on hyvä putki päällä. Se on hyvä merkki myös tulevaa ajatellen, Filppula komppaa.

Pitkän sekoilun jälkeen Islandersin ympärillä on sopivan positiivinen ilmapiiri. Jämäkkä johtaminen näkyy jämäkkänä pelaamisena, mikä taas heijastuu suoraan tuloksiin. Kaiken lisäksi joukkue pääsee parin vuoden päästä muuttamaan takaisin Long Islandille surkean Brooklyn-vierailun jälkeen.

Kuluvan kauden huipennus olisi pudotuspelipaikka.

– Siihen on vielä pitkä matka. Joka päivä pitää paiskia paljon töitä, jos meinataan päästä pudotuspeleihin, Komarov huomauttaa lopuksi.

Lue lisää:

Islandersin Suomi-pojat haalarihommissa: "Jotenkin on surffailtu eteenpäin"

Suosittelemme

Tuoreimmat