Suora

  • Urheilukierros
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: ITA - BRA
  • FIFAn jalkapallon naisten MM: JAM - AUS
  • Urheiluruutu
  • FIFAn jalkapallon naisten MM päivän kooste

Suomalaisvalmentaja letkautti ampumahiihdon supertähtien dopingriidasta ja Venäjästä: ”Lähdetäänkö Uralin taakse katsomaan urheilijoiden tekemisiä?”

Suomen ampumahiihtojoukkueen ampumavalmentaja Juha Papinsaari sanoo, että harjoittelukausilla dopingtestauskäytännöt voivat olla hyvin kirjavia eri maissa.

ampumahiihto
Martin Fourcade, Aleksandr Loginov
Martin Fourcade, Aleksandr LoginovAOP

Ampumahiihdon maailmancupissa Oberhofissa on noussut puheenaiheeksi maailmancupin kokonaiskilpailun kakkosnimi Aleksandr Loginov. Venäläinen otti perjantaina ensimmäisen voittonsa tällä kaudella.

Epon käytöstä kärynnyt ja kaksi kautta kilpailukiellossa ollut Loginov on herättänyt pahennusta. Lajia hallinnut Martin Fourcade on vaatinut Loginovilta anteeksipyyntöä ja hämmästellyt venäläisen väliinpitämätöntä käytöstä. Myös Venäjä-kannanotoistaan tuttu Sebastian Samuelsson on ollut samoilla linjoilla.

Suomen ampumavalmentaja Juha Papinsaaren mielestä on hyvä, että lajin suurimmat tähdet ottavat kantaa asiassa. Silloin Papinsaaren mukaan päättäjätkin kuuntelevat.

– Testausjärjestelmän pitää olla kaikille samanlainen ja kaikkien urheilijoiden pitää olla samanarvoisessa asemassa. Toisaalta urheilija on rangaistuksensa kärsinyt. Jos hän tulee rehellisillä keinoilla takaisin, niin minun puolesta saa tulla takaisin, Papinsaari toteaa Yle Urheilun haastatelussa Oberhofissa.

Loginov on yksi viidestä venäläisestä, jota epäillään dopingrikkomuksesta vuoden 2017 MM-kisoissa Itävallassa. Väärinkäytöksistä epäillään myös viittä Venäjän maailmancup-joukkueen taustahenkilöä. Itävallan poliisi teki joulukuussa Hochfilzenin maailmancupin yhteydessä dopingratsian Venäjän joukkueen majoitustiloihin.

Loginov on kiistänyt syyllistyneensä dopingrikkeisiin.

Onko testausjärjestelmä sitten kaikille samanlainen?

– On se kisareissuilla samanlainen. Mutta harjoittelukausi on toinen kysymys. Siinä on varmasti kirjavaa käytäntöä eri maiden omissa järjestelmissä ja myös kansainvälisesti. Lähdetäänkö Uralin toiselle puolelle tai muualle todella kauas katsomaan urheilijoiden tekemisiä, Papinsaari pohtii.

Juha Papinsaari
Juha PapinsaariYle

Papinsaari uskoo, että Loginovin anteeksipyyntö puhdistaisi kärkiurheilijoiden keskinäisiä välejä.

– Tietysti täällä on paljon urheilijoita. Jos kaikilta pyytää anteeksi, niin se on iso homma. Sitten pitäisi kutsua kaikki samaan tilaan. Kärkiurheilijoiden kesken tämä kannatta hoitaa asia kuntoon, Papinsaari toteaa.

Suomen miehistä Tero Seppälä ei ole eturivissä vaatimassa anteeksipyyntöä Loginovilta.

– En ota enempää kantaa kuin sen, että kärkiurheilijoidenkin olisi hyvä keskittyä omaan suorittamiseen. Loginov tekee jäätäviä suorituksia ammuntapenkalla. Olen myös nähnyt Kontiolahdella, miten he treenaavat. Kyllä siellä on töitäkin tehty, Seppälä sanoo.

"Kaisa oli hyvin kartalla"

Suomessa penkkiurheilijat ovat keskittyneet myös Kaisa Mäkäräisen ammuntasuorituksiin. Viime vuoden lopussa Nove Mestossa ja tänä viikonloppuna Oberhofissa Mäkäräinen on ampunut paljon ohilaukauksia. Lauantaina tuli takaa-ajossa viisi ohilaukausta: Kolme heti avauspaikalta ja kaksi toiselta pystypaikalta. Mäkäräinen on pudonnut jo kahdeksanneksi kokonaiskisassa.

Kaisa Mäkäräinen
AOP/imago sport

Papinsaaren mukaan Mäkäräisen ammunta on ollut parempaa kuin joulukuun rutistuksen viimeisessä osassa Nove Mestossa.

– Lauantaina Kaisa oli hyvin kartalla, missä olosuhteet menevät. Ensimmäisellä paikalla oli niin kova tuuli, että hyvät korjausliikkeet eivät riittäneet. Tuli hiuksenhienoja ohilaukauksia, Papinsaari sanoo.

Papinsaaren mielestä Mäkäräisen sairastelu ennen Nove Mestoa vaikutti hermostoon ja sitä kautta herkkään ammuntasuoritukseen.

– Olen sitä mieltä, että Kaisan ammunta loksahtaa kohdalleen. Tänään kohdistusammunnat olivat tosi hyvä. Suorituksena se alkaa olla samaa kuin joulukuussa parhaimmillaan.

** Naisten viesti suorana Oberhofista TV2:ssa ja Areenassa kello 12.40 alkaen. **

Miesten viesti suorana Yle Areenassa kello 15.25. Lähetys TV2:ssa kello 16.10.

Lue lisää:

Doping sytytti sanasodan ampumahiihdon maailmancupissa – supertähti tyrmistyi venäläisvoittajan käytöksestä: ”Hänen täytyy pyytää anteeksi”

Dopingista syytetty venäläinen ampumahiihtäjä on loistanut alkukaudella – norjalaiset kommentoivat värikkäästi: ”Pankkirosvotkin päästetään ulos vankilasta” Johannes Bö palasi voittokantaan takaa-ajossa – Tero Seppälä ampui neljä ohilaukausta ja putosi maailmancupin pisteiltä

Asiantuntija tarjoaa ratkaisua Kaisa Mäkäräisen koviin vaikeuksiin: ”Nyt pitää katsoa hyviä elokuvia tai vaikkapa shoppailla”

Mäkäräisen kovin kilpakumppani koki suurta draamaa! Katso takaa-ajon ikävä kolari: "Juomisella oli aika rajut seuraukset"

Kymmenettuhannet saksalaisfanit onnittelivat Kaisa Mäkäräistä syntymäpäivälaululla – suomalaiskonkari harmitteli huonoa tuuriaan takaa-ajossa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat