Suora

  • Futsal-liiga, miesten 3. loppuottelu KaDy - Leijona Futsal
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Yhdistetyn pojat lähtevät mitalitoivoina nuorten MM-kotikisoihin ja tytöt tekevät historiaa – mäestä toivotaan nostetta lajille

Suomen yhdistetyn pojat lähtevät jahtaamaan mitaleja toisista nuorten MM-kisoistaan. Nuorten mäkikotkien toivotaan tuovan innokkaita harrastajia lajin pariin.

mäkihyppy
Yhdistetyn hiihtäjät Wille ja Waltteri Karhumaa, Ounasvaaran Hiihtoseura
Wille ja Waltteri KarhumaaSauli Antikainen / Yle

Suomen suurimpiin mitalitoivoihin maastohiihtäjien ohella lukeutuvat yhdistetyn pojat nuorten MM-kisoissa Lahdessa.

Yhdistetyn poikajoukkue lähtee ensi viikolla alkaviin kotikisoihin vahvalla, viiden urheilijan joukolla. Viisikosta jokainen on kilpaillut tällä kaudella muutamaan otteeseen aikuisten seassa porrasta maailmancupia alempana, Continental cupissa.

Parhaiten Suomen joukkueesta Continental cupissa on menestynyt 18-vuotias Wille Karhumaa, joka saavutti joulukuussa Yhdysvalloissa sijan 13. Myös Atte Kettunen ja Otto Niittykoski ovat sijoittuneet kertaalleen 15 parhaan joukkoon kovassa seurassa.

Atte Kettunen
Atte KettunenTomi Hänninen

Joukkueen kuopukset, vuonna 2002 syntyneet Waltteri Karhumaa ja Perttu Reponen ovat hekin kolistelleet top20-sijoituksia.

– On kutkuttava tilanne, että meillä on viisi urheilijaa, joilla kaikilla täysi mahdollisuus menestyä MM-kisoissa. Se on valmentajan näkökulmasta mukava tilanne, yhdistetyn maajoukkueen valmentaja Antti Kuisma kommentoi Yle Urheilulle.

MM-edustajista Reposta lukuun ottamatta kaikki osallistuivat nuorten MM-kisoihin jo viime vuonna. Tuolloin kisoihin selvästi alaikäiset urheilijat ponnistivat joukkuekisassa kuudensiksi. Henkilökohtainen menestys sen sijaan antoi vielä odottaa itseään.

Nyt välimatkaa kärkeen kurotaan kiinni jo sillä, että joukkue on vuoden varttuneempi.

– Ajatuksissa on lähteä parantamaan viime vuodesta reilusti kotikisoissa. Joukkue on tasavahva ja menestynyt jo nuorella iällä Continental cupissa kohtuullisen hyvin. Tämän takia odotukset näihin kisoihin ovat vähän korkeammalla kuin viime vuonna.

Koko viisikosta saadaan nauttia nuorten kisoissa vielä ensi vuonnakin, sillä joukkueen vanhimmat urheilijat Wille Karhumaa ja Atte Kettunen ovat vielä vuoden alaikäisiä nuorten karkeloihin. Joukkueen nuorimmat Waltteri Karhumaa ja Perttu Reponen saavat kilpailla nuorten MM-kisoissa vielä kolme vuotta.

Poikien sijoitukset Continental cupissa

Waltteri Karhumaa, 21. sijalla, 76 pistettä
Atte Kettunen, 23. sijalla, 67 pistettä
Perttu Reponen, 38. sijalla, 32 pistettä
Otto Niittykoski, 43. sijalla, 22 pistettä
Wille Karhumaa, 55. sijalla, 10 pistettä

Yhdistetyn tytöt tekevät historiaa

Tänä vuonna yhdistetyn tytöt nähdään kilpailemassa ensimmäistä kertaa koskaan nuorten MM-kisoissa.

Suomi lähtee kisoihin nuorella joukkueella. Pinja Koivistolla vuosia nuorten MM-kisoissa on jäljellä tämän vuoden jälkeen vielä kolme, Annamaija Oinaalla puolestaan neljä.

Kaksikko kävi joulukuussa osallistumassa Yhdysvalloissa naisten Continental cupin kilpailuihin, joista Oinas nappasi kolme kahdeksatta kisaa ja yhden yhdeksännen sijan. Koivisto oli puolestaan ensimmäisessä Continental cupin kisassaan kymmenes ja seuraavassa 11:s.

– Heillä on vielä monta, monta vuotta näitä nuorten MM-kilpailuja jäljellä. Heille näistä kilpailuista riittävät omat, hyvät suoritukset ja kotikisojen tunnelmasta nauttiminen, Kuisma sanoo.

Yhdistetyn tyttöjen sijoitukset Continental cupissa

Annamaija Oinas, jaetulla 9. sijalla, 125 pistettä
Pinja Koivisto, 19. sijalla ja 50 pistettä

Oinas kilpailee nuorten MM-kisoissa myös mäkihypyssä. Hänen aisaparinaan mäessä nähdään Julia Tervahartiala, joka sai vasta viime viikolla hyppyluvan kaatumisessa tulleen loukkaantumisen jälkeen.

– Julia on hyppinyt tällä kaudella hyvin. Hänen kohdallaan ratkaisee se, mihin vireeseen hän pääsee tämän viimeisen viikon aikana ennen MM-kisoja, nuorten mäkijoukkueen valmentaja Kai Kovaljeff arvioi Yle Urheilulle.

Tyttöjen sijoitukset mäkihypyn Continental cupissa

Julia Tervahartiala, 30. sijalla, 6 pistettä

Tulevilta mäkikotkilta kysytään henkistä kanttia

Poikien mäkijoukkue on tasainen joukkue, jolla on valmentaja Kovaljeffin mukaan potentiaalia menestyä.

Parhaiten tällä kaudella mäkihypyn kolmanneksi korkeimmalla tasolla, FIS cupissa, suomalaisista on menestynyt joukkueen kuopus Mico Ahonen.

– Hän on onnistunut hyvin kilpailussa. Tasaisuus on varmasti yksi hänen valttinsa, Kovaljeff sanoo.

Mico Ahonen kuvassa
Mico AhonenAOP

Koko viisikon kohdalla menestys on eniten kiinni siitä, miten urheilijat saavat pidettyä ajatuksensa kasassa kilpailuhetkellä. Esimerkiksi 19-vuotiaalla Kalle Heikkisellä ponnistusvoimaa kyllä riittää.

– Ominaisuudet ovat hyvällä mallilla. Enemmän hyvä suoritus on pääkopasta kiinni. Pitää malttaa tehdä oma suoritus, se riittää varmasti. Hänen pitää jättää mieluummin dynamiitit koppiin ja luottaa oman jalan työntöön.

– Kellään homma ei jää fysiikasta kiinni. Enemmän kyse on mielen malttamisesta. Ei pidä yrittää liikaa.

Kokonaisuudessaan Kovaljef sanoo suomalaisen mäkihypyn tulevaisuuden näyttävän hyvältä.

– Se, mikä pikkuisen huolestuttaa, on että harrastajamääriin tarvittaisiin kohennusta.

Poikien sijoitukset FIS cup

Mico Ahonen, jaetulla 81. sijalla, 31 pistettä
Niko Kytösaho, 83. sijalla, 30 pistettä
Kalle Heikkinen, jaetulla 94. sijalla, 23 pistettä
Henri Kavilo, 97. sijalla, 21 pistettä
Jonne Veteläinen, jaetulla 115. sijalla, 10 pistettä

Nuorten MM-kisat alkavat 20. tammikuuta.

Lue myös:

Mico Ahonen ponkaisi Suomen nuorten MM-mäkijoukkueeseen – katso kaikki valitut

Lahdessa nuorten MM-hiihdoissa kisaava norjalaisteini sai Wadan kieltämää kasvuhormonia

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat