Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • SM-liigan 1. finaali Kärpät - HPK
  • Urheiluruutu
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Suomen päävalmentaja ei ole yllättynyt Mäkäräisen kovasta romahduksesta ammuntapaikalla: ”Monta kertaa tämä näyttää pahalta”

Jonne Kähkösen mukaan ampumahiihtoon kuuluvat olennaisesti heilahtelut. Kaisa Mäkäräisellä heilahtelut ovat sattuneet kuitenkin aivan äärilaidasta toiseen.

ampumahiihto
Jonne Kähkönen
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Ampumahiihtotähti Kaisa Mäkäräisen osumatarkkuus on puhuttanut läpi kauden. Alkukaudesta Mäkäräinen ampui peräti 53 onnistunutta laukausta peräkkäin, mutta vuoden viimeisenä kisaviikonloppuna Nove Mestossa ja tämän vuoden ensimmäisessä Oberhofissa on ollut tuskaista. Sakkoja on tullut järjestyksessä: 5, 6, 6, 4 ja 5.

Mäkäräinen on jopa jäänyt kaksi kertaa ulos 40 parhaan joukosta eli maailmancupin pisteiltä. Sitä ei ole tapahtunut sitten kauden 2009–2010, kun mukaan lasketaan myös olympialaiset.

Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen ei ole yllättynyt Mäkäräisen suoritusvaihteluista ammuntapaikalla.

– En tiedä, olenko yllättynyt. Lajiin kuuluvat olennaisesti heilahtelut. Kaisa on itsekin tuumannut harmilliseksi, että heilahtelut ovat äärilaidasta toiseen. Koetetaan sitä skaalaa ja tiukentua. Se tuo tietysti parempaa tulosta, Kähkönen toteaa.

Jonne Kähkönen, Kaisa Mäkäräinen
Primoz Jeroncic / Lehtikuva

Kähkönen ei ollut paikalla Oberhofissa, sillä hän halusi luotsata ja nähdä tarkemmin suomalaisurheilijoita alemmalla kilpailutasolla IBU Cupissa samaan aikaan. Hän on kuitenkin ehtinyt jutella Mäkäräisenkin suorituksista paikalla olleen ampumavalmentaja Juha Papinsaaren kanssa.

– Haetaan niitä harjoituksia, joiden tiedämme toimivan. Sitä kautta saadaan varmuutta. Monesti ne ovat aika pieniä juttuja. Tauon jälkeen asioiden loksahtaminen kohdalleen voi vaatia vähän enemmän harjoituksia kilpailuihin valmistautumisessa, Kähkönen sanoo.

Uusvanha päävalmentaja korostaakin harjoittelun merkitystä, kun palataan tauolta.

– Monta kertaa tämä näyttää pahalta tuloksissa ja näkyy nimenomaan ammunnassa pahasti. Vaikka urheilijalla on haasteita, niin se oma mielenrauha täytyy pyrkiä säilyttämään. Täytyy päästä harjoittelun kautta hyvään vireeseen.

Mäkäräinen on pudonnut myös kokonaiskilpailun kahdeksanneksi ja on jäänyt johtavata Italian Dorothea Wiereristä 151 pistettä.

Ruhpoldingista tullut aiemmin menestystä

Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen juhli vuosi sitten kertaalleen voittoa Ruhpoldingissa.Getty Images

Tämän viikon kilpailupaikka Ruhpolding on ollut kuitenkin Mäkäräiselle perinteisesti hyvä. Baijerissa sijaitsevalla paikkakunnalla Mäkäräinen on voittanut urallaan kolme kisaa ja ottanut yhteensä kymmenen palkintokorokesijaa.

Kähkönen ei mielellään ennusta tuloksia etukäteen, mutta uskoo Mäkäräisen paluun kärkisijoille olevan mahdollista tällä viikolla.

– Juteltiin koko joukkueenkin kesken, että hyviä ammuntoja on tullut. Se ei mihinkään häviä. Joskus se teettää enemmän töitä, jotta sen saa kaivettua ulos. Sopivanlainen rentous pitää säilyttää samaan aikaan. Vaikka on kova motivaatio tehdä tulosta, niin ei saa yrittää liikaa. Se ei koskaan ammunnassa toimi, Kähkönen muistuttaa.

Ruhpoldingissa on ollut ongelmia runsaan lumentulon kanssa. Keskiviikoksi suunniteltu miesten pikakisa siirtyy torstaille kello 12. Sen jälkeen on luvassa naisten pikakisa.

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Lue lisää:

Mari Eder jättää myös Ruhpoldingin ampumahiihtokisat väliin: "Maailmancupiin tullessa pitää olla valmis tekemään tulosta"

Ruhpoldingissa hätätila – lumikaaos siirtää maailmancup-viikon ensimmäisen kisan torstaille

Päävalmentaja lataa Mäkäräisen vaisusta ampumisesta: ”Suomalaisilla on taipumus takertua ohilaukauksiin ja huonoihin suorituksiin”

Kaisa Mäkäräinen on romahtanut harvinaisen rajusti – asiantuntija nosti esiin yhden yksityiskohdan ammuntasuorituksesta

Haluatko tietää, kun suomalainen juhlii ladulla, mäessä tai rinteessä? Uutisvahti muistuttaa talvilajien tärkeimmistä tapahtumista

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat