2000-luvun menestynein naisten jääkiekkojoukkue majoittuu pelimatkoilla ahtaasti: samassa huoneessa neljä pelaajaa – "Rahat eivät varmaan riitä koko kautta"

Suomen korkeimmalla sarjatasolla pelaavalle ja sarjaa johtavalle Bluesille mahdolliset pudotuspelit ovat taloudellisesta näkökulmasta rasite. Rahat loppuvat kesken kauden, jos pelaajat eivät maksa yhä isompaa osuutta kuluista.

jääkiekko
Blues naiset pääkuva
Bluesin Naiset aikoo jatkaa taloushaasteista huolimatta kauden loppuun.Lehtikuva

Jääkiekon Naisten Liigaa pelaava Blues on talousahdingossa. Noin 80 000 euron vuosibudjetilla toimiva seura joutuu loppukaudella turvautumaan pelaajiensa rahoihin yhä enemmän, ellei seura keksi nopeasti toista ratkaisua.

Bluesin Naisten joukkueenjohtaja Jarkko Malm kuvailee tilannetta inhottavaksi.

– Ei se oikein ole, että pelaajat joutuvat lähes kaiken kustantamaan, Malm kertoo Yle Urheilulle.

Kirstun pohjalla ei ole enää juuri mitään.

– Rahat eivät varmaan riitä edes koko kautta. Jo nyt olemme siinä tilanteessa, että pelaajat kustantavat jonkin verran, ja ovat kustantaneet koko kauden. Eivät nyt mitään tuhansia euroja, mutta koko ajan ovat olleet mukana omalla pussillaan.

Bluesin naiskiekkoilijat joutuvat Malmin mukaan kustantamaan pelimatkoilla muun muassa omia ruokailujaan ja osin majoittumistaankin. Jos tilanne ei kohene, joutuvat pelaajat jatkossa maksamaan myös matkustuskuluja.

– Toki me olemme tukijoita saaneet, mutta emme tälläkään kaudella läheskään niin paljon kuin tarve olisi. Naiskiekkoilun näkyvyys on tällä hetkellä niin heikkoa, ettei monikaan yrityksistä lähde sen takia mukaan.

Myös katsojien vähyys vaikuttaa tulovirtoihin, sillä tukijoiden ohella pelitapahtumat ovat käytännössä ainoa tulonlähde joukkueelle. Yhden tuotteen, naisten liigajoukkueen, myyminen tuo Malmin mukaan myös oman haasteensa rahan keruuseen. Tilanne ei juuri muilla Naisten Liigan paikkakunnilla eroa Espoon vastaavasta.

Velkaa ei ole otettu

Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun espoolainen palloilujoukkue on talousvaikeuksissa. Espoo Unitedin naisten liigan sarjapaikka siirtyi Bluesille syksyllä 2017. Unitedin taival kaatui talousvaikeuksiin.

Tuolloin Bluesin Naisten joukkue eriytyi taloudellisesti kokonaan Bluesin muusta organisaatiosta. Naisten joukkueen taustalla toimii oma järjestö, Ysikoppi ry, joka koostuu pääosin entisistä pelaajista ja jonka vetämisestä vastaa Emma Terho. Mukana ei ole yhtäkään henkilöä, joka olisi toiminut Espoo Unitedin tai miesten Espoon Bluesin joukkueiden taustoilla. Talousongelmat tuntuvat kuitenkin seuraavan espoolaisia palloilujoukkueita osallistujista tai joukkueesta huolimatta.

Velkaa ja maksuhäiriömerkintöjä Bluesilla ei Malmin mukaan kuitenkaan ole.

– Maksamme omat laskumme pois. Pelaajilla on myös tiedossa, että jokaisen on pystyttävä jostain jotain raapimaan. Velkaa emme ala tähän ottamaan.

Blues naiset
Joukkue taistelee sarjan johtopaikalla Suomen mestaruudesta, vaikka pudotuspeleihin pääseminen tarkoittaa isoa taloudellista haastetta.Lehtikuva

Urheilullisuus kärsii, kun varat ovat tiukilla

Menot koostuvat Ysikoppi-järjestön toimijoille maksetuista kulukorvauksista, ja valmennus saa lisäksi pienen korvauksen työstään. Suurimman osan budjetista nielevät pelimatkat ja majoitus. Pelaajien pelimatkojen aikaiset majoitukset kilpailutetaan mahdollisimman alhaisiksi. Sillä on vaikutuksensa väistämättä myös urheiluun.

– Viime viikonloppuna urheilijoita nukkui yhdessä hotellihuoneessa neljä. Ei silloin lepo ja muu ole niin kuin pitäisi. Joukkue tekee ihan samalla lailla töitä kuin ennenkin, mutta kyllähän se varmaan kaikkia vähän kalvaa siellä taustalla, Malm kertoo.

Joukkueen tavoitteena tällä kaudella on Suomen mestaruus. Siitäkin huolimatta, että mahdolliset pudotuspelit ovat taloudellisesti selvä rasite.

– Ei se varmasti rahallisesti mitään tuo, kyllähän se enemmän vie. Mutta kun rakkaudesta lajiin asioita tehdään, niin kyllähän kaikki haluavat pärjätä eikä katsota sitä, mikä olisi edullisin vaihtoehto.

Malm vakuuttaa, että taloudellisista haasteista huolimatta koko käynnissä olevan kauden sarjassa pelaa myös 2000-luvun menestynein naisten jääkiekkojoukkue.

– Kaikilla on tahto mennä loppuun asti.

Lue myös:

Tyttöleijonilla juhlava vastaanotto yli 30 tunnin matkaamisen jälkeen – "Pronssijoukkueesta nousee Naisleijonien MM-kotikisajoukkueeseen pelaajia"

Tyttöleijonat palasi mitalikantaan hurjista lähtökohdista: uusi päävalmentaja aloitti pestissään viisi kuukautta sitten, MM-joukkue valittiin 30 pelaajan ryhmästä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat