Tämä mies on pahamaineinen nukkemestari jalkapallon kohujen ja jättisiirtojen taustalla – rääväsuinen mafioso eteni perhepizzeriasta häikäilemättömäksi neuvottelijaksi

Jos jalkapallomaailmassa kuohuu, tapahtumien ytimessä saattaa olla yksi lajin vaikutusvaltaisimmista neuvonantajista. Tähtipelajaat kuuntelevat häntä, seurapomot vihaavat häntä.

Mino Raiola on yksi jalkapallon "superagenteista". Kuva: AOP

Haarlemin jokseenkin pienessä kaupungissa päivysti keittiöpsykologi. Maahanmuuttajaperheen pieneen pizzaravintolaan tultiin syömään, viettämään aikaa ja päivittelemään arkisia asioita.

Perheen poika hoiti milloin mitäkin juoksevia asioita. Sopivan hetken tullen hän vietti vielä tuntikausia pöydissä uskollisimpien asiakkaiden seurana yhdenlaisena terapeuttina.

Napoli-nimellä 1960-luvun lopulla perustettu ravintola kasvoi ajan mittaan suureksikin pizzerioiden ryppääksi. Silloin myös Mino Raiolan vastuu lisääntyi. Oikeustieteiden opiskelija alkoi toimia yrityksen ostajana sekä neuvottelijana esimerkiksi pankkien ja tavarantoimittajien suuntaan.

Ravintolaketjun nimi tuntuu jälkikäteen täydelliseltä valinnalta. Napoli tunnetaan mafiakaupunkina, jossa järjestäytyneellä rikollisuudella on yhä vahva jalansija.

Siinä missä Raiolat olivat alkujaan Salernosta, alle 50 kilometrin päästä, Mino Raiola voisi useiden kuvausten mukaan tulla Napolin alamaailmasta.

Kun ruotsalainen supertähti Zlatan Ibrahimovic vuosia sitten tarvitsi lujaluonteisen agentin, hänelle ehdotettiin kahta mahdollista vaihtoehtoa. Hän muisteli tilannetta elämäkerrassaan.

– Toinen on se firma, joka hoitaa David Beckhamin asioita. Ne on päteviä. Ja sitten on toinen kaveri, mutta se on...

– Se on mikä?

– Mafioso.

Zlatan tykästyi ajatukseen heti. Hän sopi tapaamisen mystisen agentin kanssa ja saapui paikalle Guccin nahkatakissa ja kultakello ranteessaan, ja pysäköi Porschensa ravintolan oven eteen. Raiola ilmestyi ravintolaan farkuissa ja t-paidassa, jonka alta pullotti pyöreä maha.

Sen jälkeen Raiola tylytti yhtä eurooppalaisen jalkapallon nousevista nimistä. Hän lyttäsi Zlatanin tilastot, asenteen ja ulkonäön.

Raiola on neuvotellut Zlatanille monta rahakasta siirtoa ja sopimusta. Kuva: AOP

Sama pelaaja samalle seuralle sadalla miljoonalla

– On yksi tai kaksi jalkapalloagenttia, joista en yksinkertaisesti pidä. Ja Mino Raiola on yksi heistä. Olin epäluuloinen ensimmäisestä tapaamisestamme asti.

Näin Raiolaa kuvaili Manchester Unitedin legendaarinen manageri Sir Alex Ferguson omassa kirjassaan. Hän on vain yksi lukemattomista jalkapallotoimijoista, joiden kanssa Raiola on ollut enemmän tai vähemmän avoimessa sodassa.

Kaksikon välisen kiistan keskiössä on ranskalaispelaaja Paul Pogba. Hän oli jo nuorena Unitedin akatemiassa, mutta 18-vuotiaana aloitti yhteistyön Raiolan kanssa. Siinä kohtaa alkoivat manchesterilaisjoukkueen tuskat. Raiola ei nimittäin yleensä pyörittele peukaloitaan odotellessaan omien pelaajiensa läpimurtoa.

Pogba pelasi tuolloin kolmen vuoden sopimuksella, mutta ei löytänyt millään paikkaa edustusjoukkueesta. Sopimukseen sisältyi yhden vuoden optio, jonka United halusi käyttää. Raiolalla oli kuitenkin toisia ajatuksia, ja yleensä hän luo pelaajiinsa ja näiden perheeseen niin lujan luottamussuhteen, että näiden kohtalo on pitkälti agentin käsissä.

Raiola piti Pogbaa alipalkattuna ja vaati hänelle parempaa sopimusta. Fergusonille se ei sopinut, mutta neuvotteluvaraa ei ollut. Raiola laittoi pyörät pyörimään ja järjesti siirron Juventukseen.

– En näe häntä lainkaan asiakkaana. Itse asiassa kutsuisin häntä enemmänkin perheeksi, hän on kuvaillut Pogbaa Financial Timesille (siirryt toiseen palveluun).

Raiola tuhosi Unitedin suunnitelmat Pogban suhteen. Kuva: AOP

Seuraavien vuosien mittaan Pogba nousi Italiassa yhdeksi Serie A:n parhaista pelaajista. Siinä vaiheessa United kiinnostui jälleen. Vielä neljä vuotta aiemmin sen palkkalistoilla olleesta teinistä piti kuitenkin nyt maksaa yli sadan miljoonan euron korvaus. Se teki Pogbasta siihen mennessä jalkapallohistorian kalleimman pelaajan.

Juventuksessa Raiola oli neuvotellut Pogban sopimukseen ehdon, jonka myötä hän saisi itse 20%, mikäli pelaaja myytäisiin johonkin. Tässä tapauksessa se tarkoitti agentille yli 20 miljoonan euron tiliä. Sen lisäksi United maksaa Raiolalle Pogban viiden vuoden sopimuksen aikana viidessä osassa yhteensä noin 18 miljoonaa euroa lisäkorvauksia.

Tapaus oli malliesimerkki Raiolan menestyksekkäistä liiketoimista. Hän löytää nuoren pelaajan, tekee tämän kanssa oman sopimuksensa, tekee sitten kaikkensa nostaakseen tämän arvoa ja lopulta ansaitsee miljoonia pelaajan noustessa supertähden asemaan.

Lyhyt ura seuratoimijana

Raiola oli itsekin jalkapalloilija, ei tosin mikään huippulupaus. Jo 18-vuotiaana hän päätyi valmentamaan haarlemilaisseuran alle 18-vuotiaita. Muutamaa vuotta myöhemmin hän keskeytti oikeustieteen opintonsa ja siirtyi seuran tekniseksi johtajaksi.

Pesti jäi lyhyeksi, koska sitä ei voinut hoitaa häikäilemättömän suorapuheisesti riitaantumatta muiden seurapomojen kanssa.

Sen sijaan Raiola alkoi panostaa yhä enemmän omaan yritykseensä. Sen ensisijaisena tehtävänä oli toimia konsulttina ja välikätenä, joka auttoi hollantilaisia yrityksiä laajentamaan toimintaansa Italiaan.

Kovilla keinoillaan Raiola on kerryttänyt kymmenien miljoonien omaisuuden. Kuva: AOP

Intohimo jalkapalloa kohtaan ja paikalliset kontaktit auttoivat lopulta saamaan jalkaa oven väliin myös siirtomarkkinoilla. Raiolan yritys oli mukana järjestämässä hollantilaispelaaja Bryan Royn siirron Ajaxista Italiaan.

Seuraavaksi tuli tiedustelu jalkapalloagentilta, joka tarvitsi ensisijaisesti tulkkia neuvotellessaan siirtoa Ajaxista Internazionaleen. Kävi ilmi, ettei kyseessä ollut kuka tahansa pelaaja, vaan lukuisten jättiseurojen jahtaama Dennis Bergkamp. Sujuvan siirron jälkeen Raiola sai työtarjouksen samalta agentilta.

Pesti jäi lyhyeksi, koska sitä ei voinut hoitaa häikäilemättömän suorapuheisesti riitaantumatta esimiehen kanssa. Raiola lähti ovet paukkuen ja perusti oman agenttitoimistonsa.

Pizzeriatyöntekijä oli siirtynyt juniorivalmentajasta liikemieheksi, seuraavaksi luvassa oli tuotteliain askel yhdeksi jalkapallon niin kutsutuista superagenteista.

Yliote Juventuksen maineikkaasta pomosta

Bryan Royn Italia-siirrossa ostajana oli Foggia. Sen managerista, tshekki Zdenek Zemanista, tuli Raiolalle tärkeä kontakti, jonka kautta tämä teki ensimmäisen oman megakauppansa.

Raiola ihastui hiljaiseen, omistautuneeseen ja nöyrään Pavel Nedvedin, joka pelasi jo Tshekin maajoukkueen paidassa. Raiola koki, että Nedvedillä oli kaikki tarvittava, ennen kaikkea kyltymätön halu oppia ja loputon tahto taistella.

Zeman oli siirtynyt roomalaisen Lazion manageriksi, kun Nedved edusti vielä Sparta Prahaa. Raiola iski kiinni ja pystyi tarjoamaan nuorelle pelaajalle tärkeän kehitysaskeleen huippuliigaan. Muutaman vuoden jälkeen Nedved oli osoittanut olevansa menestyvän joukkueen avainpelaaja.

Raiolan liikkeet ovat tarkassa seurannassa siirtoikkunan ollessa auki. Kuva: Getty Images

Nedved perheineen viihtyi Roomassa ja olisi halunnut jatkaa. Myös Lazio halusi pitää hänet ja oli valmis tarjoamaan jatkosopimuksen, mutta Raiolan silmissä liian pienellä palkalla. Raiola myös koki, että Nedvedin oli aika jatkaa taas rahakkaampiin ja haastavampiin piireihin.

Erimielisyyksiä syntyi kuitenkin silmänräpäyksessä, eikä Nedved sulkenut pois lähdön mahdollisuutta. Kuten niin moni muu myöhemmin, hän myös luotti Raiolaan täysin. Sen myötä alkoivat neuvottelut Juventuksen kanssa.

Juventusta johtanut Luciano Moggi oli itsekin pahamaineinen neuvottelija. Hän vuosi nopeasti lehdistölle tiedot Raiolan ja Nedvedin halukkuudesta keskustella mahdollisesta siirrosta. Sen piti antaa seuralle yliote, mutta Raiola sai Nedvedin allekirjoittamaan sopimuksen, johon ei vielä ollut täsmennetty hänen palkkiotaan.

Keskeisimpänä päämääränä oli, että Nedvedille maksettaisiin enemmän kuin Juventuksen supertähti Zinedine Zidanelle. Sopimus oli kaikille kannattava, sillä Raiola runnoi tahtonsa läpi ja Juventus sai riveihinsä seuralegendaksi nousseen tähden.

Nedved ei enää koskaan siirtynyt minnekään. Hänelle riittivät kaksi merkittävää siirtoa muutaman vuoden sisällä.

Seuraavana Raiolan huomion kiinnittänyt Zlatan sen sijaan on osoittautunut vuosien mittaan erityisen rahakkaaksi sijoitukseksi.

Hän siirtyi Juventuksesta Interiin 25 miljoonalla eurolla, Barcelononaan 70 miljoonalla eurolla, AC Milaniin 24 miljoonalla eurolla ja Pariisiin 21 miljoonalla eurolla. Sitten hän edusti Manchester Unitedia ennen kuin lähti Yhdysvaltoihin tienaamaan jättisummia LA Galaxyssa.

Raiola ohjailee pelaajiaan, mediaa ja seuroja kilpailuttaessaan sopimustarjouksia. Kuva: AOP

Koko sen ajan rinnalla oli Raiola. Hän neuvotteli, joskus jopa aiheutti, kaikki siirrot ja laati jokaisen sopimuksen. Samalla hän on kerännyt pitkälle yli sadan miljoonan euron yhteenlasketusta siirtopotista ja Zlatanin tienesteistä oman prosenttiosuutensa.

– Minolla ei yleensä ole tapana nöyristellä. Mino ei ole täysjärkinen. Se marssi sisään Moggin toimistoon ja meni hänen paikalleen istumaan nostaen jalat huolettomasti pöydälle, Zlatan muistelee kirjassaan jatkosopimusneuvotteluja, joilla hänestä tehtiin Juventuksen parhaiten palkattu pelaaja.

Kesällä 2017 koko jalkapallomaailma kohisi Gianluigi Donnarummasta, AC Milanin teini-ikäisestä maalivahdista, jota pidettiin kenties pelipaikkansa lupaavimpana pelaajana. Italialainen oli tehnyt upean sisääntulon seuran edustusjoukkueeseen, mutta yllättäen kieltäytynyt jatkosopimuksesta.

Hän oli muidenkin seurojen kiikareissa ja jopa Milanin omat fanit kääntyivät nuorukaista vastaan. Italian maajoukkueen kannattajat puolestaan heittivät seteleitä kentälle maalivahdin ahneuteen viitaten. Donnarumma julkaisi sosiaalisessa mediassa kryptisiä päivityksiä lietsotessaan huhumyllyä.

Taustalla naruista veteli Raiola. Donnarumma halusi koko ajan edustaa milanolaisseuraa, mutta Raiola tiesi, miten siltä nyhdetään jokainen mahdollinen euro.

Kohu päättyi jatkosopimukseen, jolla Donnarumma tienaisi mediatietojen mukaan kuusi miljoonaa euroa vuodessa.

Kun Romelu Lukaku mätti maaleja Valioliigan keskikastin Evertonissa, Raiola otti hoidettavakseen neuvottelut rahaseurojen kanssa. Tuloksena oli siirto Manchester Unitediin, mutta sekin saaga paisui mediasodaksi, jonka aikana Lukakun väitettiin jopa raivostuneen Unitedin ja Chelsean kanssa omia pelejään pelanneelle agentilleen. Lukakun siirtosumma oli 85 miljoonaa euroa.

Raiola on ollut viemässä Mario Balotellia Manchester Cityyn 30 miljoonalla, Robinhoa AC Milaniin 18 miljoonalla eurolla sekä Henrikh Mkhitaryania ensin Unitediin 42 miljoonalla ja sitten Arsenaliin 34 miljoonalla eurolla.

Jos siirtomarkkinoilla kuohuu tai isot pelaajat ovat vaihtamassa seuraa, Raiolalla saattaa hyvinkin olla sormensa pelissä. Hänen asiakaslistansa on verrattain pieni, mutta siirtonsa sitäkin rahakkaampia.

Forbesin syyskuun 2018 tietojen mukaan Raiolalla oli 69 asiakasta, joiden sopimusten yhteenlaskettu arvo oli yli 600 miljoonaa dollaria.

Mario Balotelli on Raiolan tunnetuimpia asiakkaita. Kuva: AOP

Tähtien uskottu

Raiola on nykypäivän jalkapallomaailman symboli. Kaukana kentää ympäröivistä kalkkiviivoista pyörii miljardien arvoinen koneisto, jossa pukumiehet heiluttavat vallan valtikkaa ja nostavat samalla massiivisia summia.

Paitsi että Raiola on pukumiehen vastakohta. Hän on sisimmässään edelleen pizzakokki isänsä ravintolasta.

Hänen neuvottelemisensa perustuu usein vastakkainasetteluun ja asiakkaansa sokeaan puolustamiseen. Kun Real Madrid maksoi Gareth Balesta sata miljoonaa euroa, Raiola kiiruhti heti median puheille kertomaan, että moisen siirron olisi tehtävä Pogbasta kahden sadan miljoonan euron arvoisen.

Hän puhuu seitsemää kieltä ja mittailee aina neuvottelukumppaniensa kanttia. Hän on lytännyt Fifan entisen puheenjohtajan Sepp Blatterin diktaattorina ja kuvaillut Pep Guardiolaa pelkuriksi, lurjukseksi ja nollatason ihmiseksi, mutta loistavaksi valmentajaksi.

Zlatanin Juventus-siirtoa neuvoteltaessa Raiola tarttui arvostetun ja pelätyn Moggin toimistossa palloon ja pomputteli sitä huolimattomalla tekniikalla sinne tänne, osuen jopa Moggiin. Ensimmäiseen tapaamiseen Monacon lentokentälle hän oli tullut pahasta liikenneruuhkasta ja yllättänyt sikaria poltelleen pomon.

– Mino oli läpimärkä hiestä ja muutenkin alipukeutunut siihen tapaamiseen. Silä oli Havaiji-shortsit, Niken t-paita ja jalassa lenkkarit ilman sukkia. Mino oli yltä päältä hiessä, kun ryntäsimme siihen lentokentän savuiseen vip-huoneiseen, Zlatan kirjoitti.

– Tulitko tänne asti katsomaan miltä minä näytän, Raiola oli tokaissut hämmästyneelle Moggille.

Raiola ei siedä pompottelua ja vihaa omien sanojensa mukaan jalkapallon sisäsiittoisuutta. Hän ei arvosta entisten pelaajien helppoja työpaikkoja seurojen avainrooleissa.

– Jalkapallomaailma on typerä, koska he haluavat sen olevan typerä. Se on suljettu maailma, jolla on valtava potentiaali. Rahaa liikkuu valtavasti, mutta johtajat saavat minut hämilleni, hän avautui Financial Timesille.

Raiolan arkinen pukeutuminen erottuu usein sikarikatsomojen pukujen seasta. Kuva: AOP

Turha tärkeily tai diplomatia ei kuulu Raiolan repertuaariin. Hän esiintyy mieluummin huppariin ja löysiin farkkuihin pukeutuneena rääväsuuna.

Samalla Raiola välittää asiakkaistaan syvästi. Hän yrittää toimia aktiivisena neuvonantajana, jonka ensisijaisena tehtävänä on taata kunnioitus pelaajiensa markkina-arvoa kohtaan läpi näiden uran. Hän yrittää ohjata näitä eteenpäin ja ottamaan vastaan uusia haasteita.

Aina kaiken ei tarvitse johtaa siirtoon. Raiola konsultoi sijoituksiin liittyvissä asioissa ja auttaa asunto-ongelmissa. Balotelli jopa soitti hänelle kerran kertoakseen, että talonsa palaa - Raiola ei voinut tehdä muuta kuin ehdottaa soittamista palokunnalle.

– Tein Balotellin kanssa ison virheen, kun päästin hänet vastoin neuvojani Manchester Citystä AC Milaniin. Minun olisi pitänyt pakottaa hänet menestymään Cityssä. Jos olisin tehnyt niin, hänkin olisi tehnyt osansa, Raiola jatkoi Financial Timesin haastattelussa.

Raiola on aina pysynyt aikaansa edellä. Hän aavisti Moggin ja Juventuksen lahjontaskandaalin seuraukset ja järjesti Ibrahimovicin hyvissä ajoin Internazionalen riveihin. Myöhemmin hän näki italialaisen jalkapallon ostovoiman heikkenevän ja vakuutti Ibrahimovicin siirtymään Ranskaan, missä Qatarista tulleet sijoitukset tekivät PSG:stä yhden maailman rikkaimmista seuroista.

Samalla Raiolasta on tullut yhä vain varakkaampi. Miljonääri hänestä tuli jo 19-vuotiaana, kun hän osti Haarlemista liiketilan ja kauppasi sen sievoisella voitolla eteenpäin. Sen jälkeen hän ei omien sanojensa mukaan ole enää välittänyt niinkään rahasta.

Ehkä siksikin hän on niin rohkea ja omalaatuinen.

51-vuotiaana hän on raskaan sarjan jalkapallovaikuttaja, jota ei kiinnosta se, että onnistuneet neuvottelut tuovat yleensä mukanaan myös jokusen vihamiehen.

Vuoden 2016 lopussa hän osti noin seitsemällä miljoonalla punnalla rikollispomo Al Caponen aiemmin omistaman huvilan Miamista. Sen myötä Monacossa valtaosan ajasta viettävän Raiolan antama mafiavaikutelma on vahvempi kuin koskaan.