Suora

  • Urheiluruutu

Lauri Markkanen myöntää ongelmat Chicagossa: Kausi on ollut henkisesti raskas – "Katson peiliin ja mietin, mitä voin itse tehdä paremmin"

Lauri Markkasen tähdittämä NBA-joukkue Chicago Bulls on voittanut tällä kaudella vain 10 ottelua ja hävinnyt 34. Niin vaikeaa kuin se onkin, Markkanen yrittää pysyä positiivisena loppukauden suhteen.

NBA
Lauri Markkanen
Jonathan Daniel/Getty Images

LOS ANGELES. Lauri Markkanen myöntää alakuloisena, että kausi on ollut henkisesti raskas.

– Tässä on tapahtunut niin paljon uusia asioita valmentajarintamalla ja pelaajien kanssa. Eikä ole tullut voittoja. Kausi on ollut haastava. Kun se vielä alkoi loukkaantumisella, niin kyllä se oli rankka paikka. Tästä huolimatta yritetään taistella, huokaa Markkanen Yle Urheilulle harjoitusten jälkeen Santa Monican lukiossa.

Markkasen oikean käden kyynärpää vääntyi harjoitusleirillä ja pelaajan toinen NBA-kausi alkoi pitkän sairasloman merkeissä. Se venyi 23 ottelun mittaiseksi. Markkanen pääsi pelaamaan vasta joulukuun 1. päivänä.

– Välillä on vähän ongelmia käden kanssa, mutta mitään sellaista ei ole, joka olisi estänyt pelaamisen. Ehkä enemmän heikoutta on voimapuolella. Kyynärpäätä kiristää ympärillä oleva lihas. Kun olin kolme kuukautta tekemättä mitään, niin yritän nyt tehdä ylimääräistä punttiharjoittelua ja saada voiman takaisin yläkroppaan. Jalat tuntuvat hyvältä, mutta kyllä se vaatii aikaa.

Vamma ei ole täysin parantunut, sillä käsi vaatii erityishuomiota päivittäin.

– Joka päivä me hoidetaan sitä. Mikään ei siinä mielessä ole muuttunut. Päivä päivältä on vaihtelua käden suhteen. En usko, että se menisi levolla yhtään nopeammin ohi. Paremmalla puolella ollaan jo, eikä kipuja ole.

Bullsin suomalaistähden heittopeli on ollut viime aikoina syystäkin ailahtelevaa, mutta Lakersia vastaan hän onnistui kolmessa 3-pisteen heitossa ja saalisti 17 pistettä. Joukkueen paras pistemies oli vain yhden pisteen enemmän pusertanut Jabari Parker. Markkanen tunnustaa, että oma peli on vielä hakemista.

– Kyllä se ihan pääpiirteittäin johtuu samasta ongelmasta kuin koko joukkueella eli uudesta pelisysteemistä, jossa rooli vaihtelee koko ajan. Se on ollut hankalaa, mutta yritän olla positiivinen ja pitää avoimen mielen. Sen sijaan, että syyttäisin muita, katson peiliin ja mietin, mitä voin itse tehdä paremmin.

Bullsia ovat koetelleet myös muiden avainpelaajien (Kris Dunn, Bobby Portis, Denzel Valentine) loukkaantumiset. Tarpominen tappioiden suossa heijastuu auttamatta omaan peliin.

– Kyllä sitä yrittää joka päivä kaikkensa tehdä, mutta voihan se vaikuttaa. Peli olisi erilaista, jos voittaisimme koko ajan. Porukka pelaisi vähän vapaammin. Välillä se on sellaista pakottamista, joka on ollut henkisesti rankempaa.

Lisäpotkua uudesta valmentajasta

Jotain oli tehtävä suunnan kääntämiseksi ja ennen kuin joukkue murtui täysin henkisesti. Bulls antoi potkut päävalmentaja Fred Hoibergille joulukuun alussa ja remmiin astui apulaisvalmentajana siihen asti toiminut Jim Boylen.

– Pääasiassa ihan kaikki on uutta. Kaikki juoksukuviot ovat erilaisia ja yritämme keskittyä vielä enemmän puolustamiseen kuin ennen. Ne ovat suurimmat muutokset. Kun niihin yrittää sopeutua keskellä kautta ilman harjoitusleiriä, niin kyllähän se on vaikeaa, tunnustaa Markkanen vaisuna.

Boylen on toiminut myös Markkasen henkilökohtaisena valmentaja, joka helpottaa sopeutumista.

– No siinä mielessä, että hänen kanssaan oli jo olemassa luottosuhde, jonka ansiosta pysyn puhumaan mistä vain. Se todellakin auttaa.

Boylenilla on käsissään liigan nuorin joukkue. Kesän varaustilaisuudesta hankittu sentteri Wendell Carter Jr. on vasta 19-vuotias. Markkanen totuttelee edelleen pelaamaan Carter Jr.:n ja toisen tulokkaan Chandler Hutchinsonin, 22, kanssa.

– Kyllä se joka päivä sujuu paremmin, kun treenaamme ja juttelemme kentän ulkopuolella. Opimme pikkuhiljaa tuntemaan toisemme.

Yhteistyössä ja aggressiivisessa hyökkäyspään pelaamisessa on edelleen parantamisen varaa, sillä toisinaan Markkanen saa hyvin palloa tekopaikalla, toisinaan hän pääsee namupaikalle, eikä syöttöä tulekaan.

– Voi olla vikaa vähän molemmissa. Tietysti joukkueet puolustavat eri tavalla, mutta minun on tehtävä eri juttuja, että saan pallon omiin paikkoihin. Sellaista hyvää etulyöntiasemaa en ole vielä löytänyt, mutta en lannistu. En laita päästä pensaaseen sen takia, että kehitymme päivä päivältä.

Markkanen tunnetaan epäitsekkäänä pelaajana, joka ei epäröi syöttää palloa pelikaverille, jos tämä on paremmassa korintekopaikassa.

– Täällä tietysti palkitaan agressiivisuudesta ja siihen pyrin, mutta on myös luettava peliä ja syötettävä sen mukaan. Olen aina yrittänyt olla niin kentällä kuin kentän ulkopuolella kaikkea muuta kuin itsekäs. Toki pelikentällä pitää pystyä käyttämään paremmin paikkoja hyödyksi.

Valmentaja Boylen haluaa opettaa nuoria pelaajia aggressiivisemmiksi niin fyysisesti kuin henkisesti. Hän myöntää Markkasen olevan toisinaan liiankin epäitsekäs.

– Kenties. Yritämme auttaa pelaajia oppimaan pelin lukemista sisältä päin ja sitä kautta tekemään oikeita ratkaisuja ottelujen ja kaksinkamppailujen voittamiseksi. Lauri yrittää tehdä näitä kaikkia. Hän syöttää mielellään. Haluan hänen myös heittävän ja tekevän koreja yhtä mielellään. Joskus hän pelaakin niin, mutta on tilanteita, joissa hänen pitäisi heittää itse syöttämisen sijaan, Boylen suitsuttaa.

Ei sääliä

Kaiken kaikkiaan tämän kauden kokemukset ovat suomalaiselle koripallotähdelle hämmentäviä. Näin ei pitänyt tapahtua.

Markkasen tulokaskausi NBA:ssa oli yhtä juhlaa. Nuori suomalainen oli Chicago Bullsin ykköspelaaja, kuului koko liigan huipputulokkaisiin ja edusti joukkuettaan tähdistöviikonloppuna. Pelaamassaan 68 ottelussa Markkasen pistekeskiarvo oli 15,2, hän rohmusi 7,5 levypalloa ja upotti kolmen pisteen heitot 36 prosentin tarkkuudella. Vapaaheittoprosentti oli 84,3.

Toisesta kaudesta odotettiin vieläkin parempaa. Nyt tavoitteet ovat muuttuneet.

– Pudotuspelit näyttävät kaukaiselta paikalta, mutta yritämme mennä yksi voitto kerrallaan ja parantaa mahdollisuuksia sitä kautta. Totta kai voittaminen on mukavampaa, mutta kukaan ei sääli meitä. Meidän on itse korjattava tilanne.

Lue myös:

Lauri Markkanen, oliko LeBron Jamesin poissaolo huojentavaa vai harmittavaa? "Totta kai olemme kaikki voittojen perässä"

Markkanen tykitti 17 pistettä, mutta ilman LeBron Jamesia pelannut Lakers tällä kertaa vahvempi

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat