1. yle.fi
  2. Urheilu
  3. olympialaiset

Kalifornialaisskeittari on käynyt Suomessa kolme kertaa, mutta haluaa edustaa isänsä kotimaata olympialaisissa – "Olemme pissat housuissa innosta soikeana"

Maajoukkueen joukkueenjohtaja Samuli Heino kuvailee Lizzie Armantoa rullalautailun hyvän tahdon lähettilääksi.

Suomalaisisän unelma toteutui, kun Lizzie Armanto siirtyi isänsä kotimaan maajoukkueeseen. Kuva: AOP

Rullalautailuliitto sai aihetta hymyyn, kun huippuskeittaaja Lizzie Armanto siirtyi Suomen maajoukkueeseen.

25-vuotias Armanto on paitsi maailmanmestari, myös jotain skeittimaailman vielä enemmän arvostamaa. Videopeli-intoilijat voivat nimittäin pelata Armannon hahmolla kahdessa Tony Hawk -videopelisarjan pelissä. Tony Hawk on yhdysvaltalainen rullalautailija, joka on lanseerannut omaa nimeään kantavan huippusuositun skeittivideopelisarjan.

Miten kalifornialainen kiharatukkainen luonnonlapsi sitten päätyi Suomeen? Vastaus on sukujuurissa, sillä Armannolla on Yhdysvaltojen ja Suomen kaksoiskansalaisuus. Urheilijan isä on suomalainen ja koko isän puolen suku asuu edelleen Suomessa. Armanto on aiemmin kertonut, että Suomen edustaminen on isän toive.

Skeittihuipulla on kuitenkin omat haaveensa. Hän haluaa, että Tokion olympialaisissa 2020 rullalautailun ensiesiintymisessä laji on esillä koko komeudessaan.

– Kun valitsen Suomen maajoukkueen, avaan mahdollisuuden yhdelle tytölle tai naiselle päästä olympialaisiin. Suurin osa lahjakkuudesta on Yhdysvalloissa, joten kun maakiintiö on kolme urheilijaa, kaikki eivät pääse mukaan, Armanto kertoo Yle Urheilulle.

Sukulaisten elämää seurataan Instagramissa

Kaksoiskansalainen pitää yhteyttä suomalaiseen sukuunsa muun muassa Instagramin kautta. Hän tapaa sukuaan myös Eurooppaan suuntautuneiden kisamatkojen jälkeen. Suomessa Armanto on käynyt vain kolmesti.

– Tietysti aion käydä täällä enemmän. On hienoa löytää yhteys suomalaisiin juuriini ja siihen puoleen suvustani sekä levittää rullalautailua täällä. Antaisin mielelläni sellaisen panoksen Suomelle. Suomen valitsin myös siksi, että saan olla mukana päätöksenteossa ja vaikuttamassa siihen, mitä rullalautailu on tai mitä sen pitäisi olla.

Lizzie Armanto vuonna 2015. Kuva: AOP

Suomen rullalautailumaajoukkueen joukkueenjohtaja Samuli Heino kuvaileekin Armantoa rullalautailun hyvän tahdon lähettilääksi. Urheilijan tavoitteena kisoissa on tehdä runi, johon hän itse on tyytyväinen. Vielä enemmän hän haluaa viedä lajin sanomaa eteenpäin.

– Kilpailuissa olen aina etsinyt rajojani. Olympialaiset ovat suurin näyttämö, jolla rullalautailu on koskaan ollut tai tulee olemaan. Minulla on suuret odotukset itseäni kohtaan ja asetan paljon paineita itselleni. Tämä on kuitenkin valintani ja taidan siis todella pitää tästä, Armanto toteaa nauraen.

Hiomaton timantti

Paineita tai ei, huippuskeittarin saaminen Suomen maajoukkueeseen on kutkuttavaa.

– Mehän olemme ihan pissat housuissa innosta soikeana. Hän on meille hiomaton timantti, jolla saamme massatkin ymmärtämään olympiakomiteaa myöten, että maailmanmestari on maailmanmestari. Odotukset ovat kovat ja muutamaa mitalia odotan Suomelta kisoista, Heino toteaa.

Urheilijalla itsellään on silti lajille sopivasti tyynempi suhtautuminen asiaan.

– Ihmisillä on varmasti odotuksia minua kohtaan, mutta kunhan täytän itselleni asettamani tavoitteet, olen tyytyväinen. Jos kaikki voisivat elää omien odotustensa mukaisesti, eläisimme varmasti täysin erilaisessa maailmassa.

Lue myös:

Rullalautailumaajoukkue houkutteli lajin huippunimen Suomen riveihin – tavoitteena paikka Tokion olympialaisiin

Suomen nuori skeittitähti on jo säväyttänyt todennäköisiä olympiamitalisteja vastaan, mutta häntä harmittavat muutokset uutuuslajin perinteeseen: ”Tuo tapa on tyhmä"