Suora

  • Elävä arkisto esittää

Paralympialaisissa neljänneksi laskeneella suomalaisalppihiihtäjällä dramaattinen katko kauteen, MM-kisat jäävät väliin: "Pyörryin kesken laskun"

Santeri Kiiveri etenee nyt terveys edellä ja odottaa tutkimusten tuloksia.

alppihiihto
Santeri Kiiveri
Santeri KiiveriAOP

Pyeongchangin paralympialaisissa pujottelussa neljänneksi sijoittunut Santeri Kiiveri joutuu jättämään maanantaina alkavat para-alppihiihdon MM-kisat väliin. Syy kuulostaa dramaattiselta. Kiiveri pyörtyi harjoituksissa Suomulla.

Nyt hän on käynyt viikon aikana erilaisissa testeissä. Tilanteessa edetään tietysti terveys edellä, joten toistaiseksi kilpailut jäävät väliin.

Kiiveri kertoi asiasta ensin Instagramissa ja kommentoi tilannetta myös Yle Urheilulle.

– Pyörryin Suomulla oikeastaan kesken laskun. Se oli säikäyttävä tilanne, joten nyt tutkitaan kaikki mahdolliset asiat, löytyykö sille jotain syytä, Kiiveri kertoi.

Vastaavaa hänelle ei ole aiemmin tapahtunut. Tässä vaiheessa ei ole tietoa eikä arviota siitä, milloin Kiiveri laskee seuraavan kerran.

– Haluan varmistaa, että on turvallista treenata. Se on ykkösprioriteetti, joten nyt mennään tutkimusten mukaan. Kautta ei ole peruttu. Jos näyttää siltä, että pystytään jatkamaan, niin sitten jatketaan.

Para-alppihiihtokaudessa tulee MM-kisojen jälkeen tauko, mutta maaliskuussa ohjelmassa olisi muun muassa maailmancupin finaalit.

Kiiveri on ehtinyt tällä kaudella kilpailla yhdet Eurooppa-cupin kilpailut joulukuussa. Siellä hän oli pujottelussa neljäs.

– Olisi ehkä voinut mennä vähän paremminkin, mutta olin silloin flunssassa. Ihan hyvät aloitukset kuitenkin. Koko alkukauden ja syksyn on ollut hyvä draivi päällä.

Kiiveri käy Rukalla alppilukiota. Se ja muukin arkielämä jatkuu normaalisti. Lukiossa on menossa kolmas vuosi ja keväällä ovat ohjelmassa ensimmäiset ylioppilaskirjoitukset.

Kiiveri laski 16-vuotiaaksi saakka terveiden ikätoveriensa kanssa. Kiiverillä on kuitenkin olkahermopunoksen syntymävaurio eli Erbin pareesi, minkä vuoksi hänen oikean kätensä puristusvoima ei riitä sauvan pitämiseen kädessä laskun aikana. Sen vuoksi hän siirtyi para-alppihiihtoon. Vuosi sitten Kiiveri oli 17-vuotiaana siis jo paralympialaisissa neljäs.

View this post on Instagram

Viime päivityksestä onkin aikaa. Siispä hyvää uutta vuotta kaikille! Itselläni tämä vuosi ei alkanut kovin hyvin.. Pyörryin treeneissä Suomulla ja nyt olen viimeisen viikon aikana käynyt eri testeissä. Joitakin tuloksia on jo tullut, mutta niitä pitää vielä tutkia tarkemmin. Tämä tarkoittaa siis sitä, että tulevat kisat jäävät välistä niin pitkään, kunnes saadaan tuloksia ja tietoa lisää. Kova paikka itselleni ja esim MM-kisat jäävät välistä. Terveys edellä kuitenkin on mentävä ehdottomasti. Ja haluan täyden varmuuden siitä, että onko turvallista treenata täysillä. Saan kuntoilla kevyesti ja käydä koulussa normaalisti kunnes kaikki tutkimukset ovat tehty ja valmistuneet. Palataan siis asiaan, kun osaan tiedottaa asiasta enemmän. Same in english: So I was training in Finland and had a syncope (fainting). So now I’ve been going trough a lot of tests and it will take time before everything is checked. I will not traing hard or race before that. So unfortunately I have to skip the World Champs and later races until everything is checked. I will inform you when I know something more. - Santeri

A post shared by Santeri Kiiveri (@santerikiiveri) on

Lue myös:

Santeri Kiiveri, 17, hätyytteli paralympiapronssia Pyeongchangissa: "Pekingissä pitää ottaa kaikissa lajeissa mitalit"

Vuoden alppihiihtäjäksi valittu suomalaislupaus hakee menestystä kaikista Pyeongchangin alppilajeista – "Saadaan mielenkiintoinen setti, kun kaikki lasketaan"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat