Kaisa Mäkäräisen karmea ammuntasaldo on sekoitus vääriä valintoja ja huonoa tuuria – nyt kaikki on itsestä kiinni: "Kaisa tykkää, että siellä on 20 000 ihmistä takana huutamassa"

Viime kisoissa ampumapenkalla tuskailleen Kaisa Mäkäräisen tilanteesta ei tarvitsa olla huolissaan, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu.

Kaisa Mäkäräinen mietteliäänä Oberhofissa. Kuva: AOP/imago sport

Suomen ampumahiihtotähti Kaisa Mäkäräinen on ollut viime aikoina suurissa vaikeuksissa ampumapaikalla. Mäkäräisellä on mennyt kaksi peräkkäistä maailmancupin kisaviikkoa vihkoon huonon ammunnan vuoksi.

Viidessä edellisessä kilpailussa Mäkäräinen on ampunut joka kerta vähintään neljä sakkoa. Vaisujen tuloksien vuoksi Italian Dorothea Wiererin etumatka Mäkäräiseen maailmancupin kokonaiskilpailussa on kasvanut 151 pisteeseen. Viime kaudella kokonaiskisan voittanut Mäkäräinen on maailmancupissa kahdeksantena.

Tämän viikon kilpailut Ruhpoldingissa tarjoavat Mäkäräiselle hyvät mahdollisuudet kääntää kurssi. Mäkäräinen on menestynyt Ruhpoldingissa aikaisemminkin, eikä onnistumisen pitäisi tällä kertaa jäädä ainakaan sääoloista kiinni.

– Latu on todella hyvässä kunnossa. Keskiviikkona kisapaikalla oli hyvin pientä tuulta. Puhutaan noin kahden napsun tuulesta, joka siirtää luotia vajaan sentin. Omia virheitä ei kärsi tehdä, mutta tuuli pitää laukaukset sisällä, kun kohdistus saadaan keskelle, sanoo Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu.

Kotikumpu on aikaisemmin työskennellyt Suomen maajoukkueessa ampumavalmentajana. Hänen mukaansa Mäkäräisen vire ampumapenkalla ei käänny taikatempuilla.

– Pitää vaan uskoa omaan tekemiseen. Olen kuullut, että harjoituksissa homma on toiminut. Harjoitusten tekeminen pitää pystyä siirtämään kilpailutekemiseen. Sitä kautta pallo alkaa vyöryä oikeaan suuntaan, Kotikumpu sanoo.

Vaikeuksille luonnollisia syitä

Kotikummun mukaan Mäkäräisen vaikeudet ampumapaikalla eivät kerro mistään suuremmasta ongelmasta, josta pitäisi olla huolissaan.

Joulukuussa Nove Mestossa oli käynnissä kolmas peräkkäinen kisaviikko, ja Mäkäräisen hermosto alkoi olla niin väsynyt, ettei silmän ja sormen koordinaatio toiminut.

Viime viikolla Oberhofissa oli vaikeat tuuliolot, joihin Mäkäräinen ei osannut reagoida riittävän hyvin kilpakumppaneihin verrattuna.

– Valoa tunnelin päähän toivat Oberhofin takaa-ajon nolla-ammunnat makuu- ja pystypaikoilta.

Mäkäräinen on voittanut Ruhpoldingissa urallaan kolme kisaa ja ottanut yhteensä kymmenen palkintokorokesijaa. Kuva: AOP

Ruhpoldingissa epäonnistumista ei voi selittää sääoloilla tai väsymyksellä. Varsinkin kun Mäkäräinen sai "ylimääräisen" lepopäivän, kun hän ei päässyt ladulle Oberhofin naisten viestissä.

Ammunnassa onnistuminen olisi Mäkäräiselle tämän viikon kilpailuissa tavallista tärkeämpää, sillä Ruhpoldingin maastoissa hän ei pysty tekemään hiihtovauhdillaan sellaista eroa muihin kuin on totuttu.

– Ruhpolding ei ole niin haastava latuprofiililtaan. Muut pääsevät hiihtovauhdissa lähemmäs Kaisaa, kun siellä on pitkiä tasaisia pätkiä ja nousut ovat aika lyhyitä. Toki nousut ovat kuokkanousuja, joissa Kaisa menee hyvin, mutta ne ovat sen verran lyhyitä, ettei niissä ehdi tehdä niin isoa eroa, Kotikumpu sanoo.

– Toisaalta ampumapaikalle tulo on kohtuullisen helppo ja tuuliolot ovat yleensä hyvät. Lisäksi siellä on todella hyvä tunnelma. Kaisa tykkää, että siellä on 20 000 ihmistä takana huutamassa, kun tullaan ampumapaikalle.

Miehiltä toiveissa nolla-ammunta

Torstain kilpailupäivä alkaa miesten pikakilpailulla, joka siirrettiin "lumikaaoksen" vuoksi keskiviikolta torstaille.

Kotikumpu sanoo, että Suomen miehiltä pitää odottaa parempia onnistumisia ampumapaikalla. Kahden nolla-ammunnan pikakisaan on tällä kaudella yltänyt vain Tuomas Grönmann.

Olli Hiidensalo oli hyvässä vireessä Oberhofissa, mutta siellä ei ollut suksivauhti parhaimmillaan. Tero Seppälä on väläytellyt jonkin verran hiihtovauhdilla, mutta ammunta on ollut hakusessa.

– Nyt kun päästään helpompiin oloihin ampumaan, siellä voi olla jopa kaksi miestä pisteillä.

Lue myös: