Squashin Suomen ykkösnainen selviytyi yhteen lajin arvostetuimmista turnauksista – näyttämönä toimii New Yorkin keskusrautatieasemalle rakennettu lasikenttä

Emilia Soini kohtaa Tournament of Champions -turnauksen avauskierroksella oman kaverinsa, jota hän vielä muutama kuukausi takaperin valmensi.

squash
Suomen squaskin ykköspelaajiin lukeutuva Emilia Soini Helsingissä joulukuussa 2018.
Squash-pelaaja Emilia Soini Martti Kainulainen/Lehtikuva

Emilia Soini otti askeleen kohti unelmaansa, kun hän eteni esikarsinnoista yhteen squash-maailman arvostetuimmista turnauksista, Tournament of Championsiin. Puitteet ovat kunnossa, sillä turnaus käydään paraatipaikalla New Yorkin rautatieasemalla.

– Tämä on yksi hienoimpia turnauksia maailmassa. Kun kerroin Instagramissa päässeeni tänne, puhelimeni räjähti onnitteluista, Soini kuvailee Yle Urheilulle puhelimitse.

Suomalaispelaaja pääsee kisaamaan käytännössä kotikentällään, sillä Soini asuu nykyään New Yorkissa.

– Viimeiset pari vuotta olen katsellut lasikentän matseja, ja unelmani on ollut päästä sinne. Pelkästään pääsarjaan mukaan pääseminen on todella hieno juttu.

Kohtaa avauskierroksella kaverinsa

Lasikentälle päästäkseen Soinin on kuitenkin voitettava perjantaina paikallista aikaa käytävällä avauskierroksella Egyptin Hania El Hammamy. Egyptiläinen on maailmanlistalla tällä hetkellä sijalla 17, kun Soini löytyy sijalta 86.

– Pelasin häntä vastaan kaksi vuotta sitten. Hän on ihan hyvä kaverini. Hän oli käymässä täällä lokakuussa ja pelasi yhdessä kisassa. Minä itse asiassa valmensin häntä siinä kisassa, kun en ollut itse mukana. Tunnen hänen pelinsä siis ihan hyvin, Soini nauraa.

Vaikka avausvastustaja on vasta 18-vuotias, kuvailee Soini häntä kokeneeksi.

– Hän on hyvä liikkumaan, aika nopea. Lyö palloa hyvin ja pelaa ikäänsä nähden todella kypsästi. Kova matsi tulossa.

Vähemmän valmennusta, enemmän treeniä

Alkujaan Soini muutti Pohjois-Amerikkaan Rhode Islandille high schooliin opiskelemaan ja tarkoituksena oli jatkaa squashin pelaamista yliopistossa. Kokemukset yhdysvaltalaisessa high schoolissa eivät kuitenkaan olleet kaikista mieluisimpia, mikä sai pohtimaan yliopiston tilalle muita vaihtoehtoja.

– New Yorkiin päädyin puolivahingossa. Olin New Yorkissa pari viikkoa ja kontaktien kautta päädyin juttusille nykyisen työpaikkani ja nykyisen valmentajani kanssa. He istuttivat alas ja kysyivät heille töihin.

Suomessa pelaaminen on ollut pelillisesti ja rahallisesti hankalaa, mutta kun New Yorkista tuli tarjous pelata ja valmentaa samalla, se oli sellainen tarjous, jolle ei voinut sanoa ei.

Emilia Soini

Valmentamisen lomassa Soinille tarjottiin mahdollisuutta pelata ammattilaiskiertueella, mikä oli espoolaislähtöisen Soinin unelma.

– Suomessa pelaaminen on ollut pelillisesti ja rahallisesti hankalaa, mutta kun New Yorkista tuli tarjous pelata ja valmentaa samalla, se oli sellainen tarjous, jolle ei voinut sanoa ei.

Sittemmin Soini on vähentänyt valmentamista, mikä on tuonut tuloksia.

– Kesän jälkeen olen keskittynyt enemmän omaan pelaamiseen ja treenaamiseen. Siinä on iso ero. Kolme viime kuukautta olen pelannut aika hyvin.

Yksi osoitus paremmista peliotteista onkin pääsy Tournament of Championsiin. Jo paikka turnauksessa parantaa Soinin sijoitusta maailmanlistalla.

– Keskiarvoni rankingissa on tällä hetkellä 37. Nyt kun pääsin pääsarjaan mukaan, saan 152 pistettä. Se auttaa rankingissa todella paljon. Sen vuoksi esikarsinnat jännittivätkin, kun tiesin, että hyvä mahdollisuus koputtelee ovella, Soini selittää.

Tavoitteet korkealla

Toistaiseksi Soini on viihtynyt Pohjois-Amerikassa ja näillä näkymin maisemanmuutos ei ole suunnitelmissa.

– Viisumiani on 1,5 vuotta jäljellä. Yksi mahdollisuus on pidentää sitä tai sitten pitäisi hakea vihreää korttia. Valmentajani on suurin syy, miksi olen täällä. Täällä on paljon kisoja ja hyvät asetelmat treenille.

Soini sanoo pysyvänsä New Yorkissa niin kauan, kunnes saavuttaa kunnianhimoiset tavoitteensa.

– Vuoden sisällä haluan olla top 50:ssä. Pidemmällä tähtäimellä haluan olla maailman paras, tai ainakin kymmenen parhaan joukossa.

Lue lisää:

Emilia Soini kipuaa kohti maailman huippua New Yorkin kirkkaissa valoissa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat