Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, pudotuspelit
  • Futsal-liiga, Miesten 2. loppuottelu Leijona Futsal - KaDy
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • SM-liigan pronssiottelu Tappara - HIFK
  • Sandra Eriksson ja kadonneet tunteet
  • Jääkiekon U18 MM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Jääkiekon U18 MM: BLR - FIN
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kommentti: Lauri Markkasen poikkeuskyvyt hukataan järkyttävän ummehtuneella tavalla – Chicagossa pitää herätä nykyaikaan

Lauri Markkanen kykenisi huomattavasti parempaan, jos Chicago Bullsin pelaamisessa olisi enemmän järkeä, kirjoittaa Yle Urheilun Roope Visuri.

NBA
Lauri Markkanen
Ned Dishman/NBAE via Getty Images

Lauri Markkasen toinen NBA-kausi on ollut vaikea. Loistavan tulokaskauden aikana povattiin, että suomalaistähden kehitys jatkuisi myös toisella NBA-kaudella.

Puhtaasti tilastoja katsellen parannus on ollut kuitenkin hyvin marginaalinen. Pistekeskiarvo on tällä kaudella toistaiseksi 16,5 eli vain 1,3 pistettä parempi kuin viime kaudella. Levypalloja on tarttunut jopa vähemmän kuin viime kaudella. Nyt keskiarvo on 6,9 levypalloa ottelua kohden, kun lukema oli viime kaudella 7,5.

Kyse ei ole kuitenkaan siitä, ettei Markkanen pystyisi nykylukemia selvästi parempaan.

Pysähtymisen taustalla on selviä syitä. Kauden kynnyksellä harjoitusleirillä Markkanen loukkasi kyynärpäätään. Se on vaikuttanut pelaamiseen.

Suurin syy liittyy kuitenkin Chicagon seurajohdon ratkaisuihin. Pian kentillepaluun jälkeen valmentaja Fred Hoiberg sai potkut. Vetovastuun otti entinen apuvalmentaja Jim Boylen.

Hänen johdollaan paljon kritisoitu Chicagon puolustus on hieman parantunut, mutta hyökkäyspelaaminen on ollut suoraan sanoen järkyttävää katsottavaa.

Kun Chicagon ja heidän vastustajiensa peliä vertaa, niin härkälauman hyökkäyspeli on todella staattista ja hidasta. Pallonliike on kadoksissa ja pelivälinettä yritetään turhan pakonomaisesti syöttää korin alle. Pelissä korostuu liiankin paljon yksi vastaan yksi –pelaaminen. Se on näkynyt tilastoissakin: Chicago on peräpäätä liigan syöttötilastoissa.

Pelisysteemi on vaikuttanut myös Markkasen tilanteeseen. Suomalainen on turhan usein joutunut tyytymään nykykoripallossa tehottomaan ratkaisuun: Kahden pisteen heittoon keskietäisyyksiltä, kolmen sekunnin alueen ja kolmen pisteen viivan väliltä.

Lauri Markkanen donkkaa.
Getty Images

Markkanen itse kommentoi tällä viikolla Yle Urheilun haastattelussa, että ei lähde syyttämään ketään vääränlaisesta systeemistä. Sen sijaan Markkanen katsoo itse peiliin ja miettii, mitä voi tehdä itse paremmin. Valmentaja Jim Boylen sanoi puolestaan tappiollisen Lakers-ottelun jälkeen The Athleticille (siirryt toiseen palveluun), että Markkasen pitäisi pystyä korin alla pitämään pienempi puolustaja poissa tieltä.

Onkin totta, että Markkanen ei ole lähelläkään täydellistä pelaajaa. Suomalaisella riittää varmasti kehitettävää korinaluspelissään ja puolustuspäässä esimerkiksi pallollisen pelaajan lähestymisessä.

Mutta asian pihvi ei ole kuitenkaan tämä. Markkasella on yhä maailman huipputasollekin poikkeuksellisia ominaisuuksia.

Markkanen on paljon puhuttu nykypäivän NBA-pelaajan prototyyppi, jonka monet muut seurat varmasti haluaisivat käsiinsä. Hän on edelleen se sama 213-senttinen urheilullinen iso mies, joka osuu hyvällä prosentilla kolmen pisteen viivan takaa.

Fakta on myös se, että Markkanen on Chicago Bullsin tulevaisuuden kulmakivistä arvokkain. Kaikki kunnia Zach LaVinelle ja Kris Dunnille, mutta heidän kaltaisiaan pelaajia tulee liigaan useammin kuin laurimarkkasia.

Kris Dunn, Lauri Markkanen.
Kris Dunn, Lauri Markkanen.EPA-EFE/TANNEN MAURY SHUTTERSTOCK OUT

Tällä hetkellä näyttää siltä, että Jim Boylen ja kumppanit eivät osaa 90-luvulle ummehtuneella hyökkäyspelillään hyödyntää suomalaistähtensä poikkeuskykyjä. Pyritään pelaamaan korin alle hitaasti, kun oikeasti täytyisi pitää enemmän vauhtia ja onnistua useammin nykykoripallolle ominaisissa kolmen pisteen heitoissa.

Chicagossa olisikin syytä herätä. Suomalaistimantin taitoja ei ole yksinkertaisesti varaa hukata. Loppukaudesta härkälaumankin olisi syytä oppia hyödyntämään Markkasta paremmin.

Muutoin seurajohdon olisi syytä tehdä peliliikkeitä. Oli se sitten uusi päävalmentaja tai pelikäsitykseltään parempia takamiehiä.

Lue lisää:

Lauri Markkanen myöntää ongelmat Chicagossa: Kausi on ollut henkisesti raskas – "Katson peiliin ja mietin, mitä voin itse tehdä paremmin"

Markkanen tykitti 17 pistettä, mutta ilman LeBron Jamesia pelannut Lakers tällä kertaa vahvempi

Kommentti: Lauri Markkasen uusi NBA-valmentaja häpäisi pelaajat ja Chicago Bullsin eriskummallisilla tempuillaan

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat