Jesse Puljujärvi nauraa kauppahuhuille, mutta hänen tilanteensa alkaa olla kaaottinen: "En ole ansainnut enempää"

Vaihtopenkillä käytännössä läpi illan keskiviikkona istunut Jesse Puljujärvi on palannut lähtöpisteeseen Edmontonissa.

Jesse Puljujärvi. Kuva: Will Newton / Getty Images.

VANCOUVER. Jo ennen ottelua saattoi aavistella, mitä tuleman pitää. Edmonton Oilersin NHL-joukkueen valmennusjohto oli laittanut Jesse Puljujärven samaan ketjuun siirtolistalta poimitun nimettömän Colby Caven sekä kolme maalia kaudella toistaiseksi tehneen Jujhar Khairan kanssa.

Minuutit tulisivat jäämään vähiin, ja jäiväthän ne.

Kärpissä kiekkokasvatuksensa saanut Puljujärvi sai lopulta ainoastaan yhdeksän vaihtoa – niistäkin osa oli todellisia pikavaihtoja. Suomalaishyökkääjän lopullinen jääaika nousi vain yhdeksän sekuntia päälle kuuden minuutin. Puhutaan siis Puljujärven NHL-uran pienimmistä minuuteista.

– Kerran oli vähemmän, Puljujärvi naurahti lakonisesti Yle Urheilulle Vancouverissa.

– Ensimmäisellä kaudella Bostonissa pelasin vain neljä minuuttia, se jäi mieleen.

Heitto oli Puljujärveltä osuva. Viime kauden lupaavien otteiden jälkeen Oilers-lupauksen kehitys on nimittäin ottamassa isoja taka-askelia. Jäähyjen rikkoma ottelu Vancouverissa oli Puljujärvelle käytännössä paluu lähtöpisteeseen. Päävalmentaja Ken Hitchcock vakuutteli joulukuussa antavansa Puljujärvelle rehellisen mahdollisuuden, mutta nyt luotto näyttää olevan taas pohjalukemissa.

Ja miksi ei olisi.

Ei Puljujärven pelissä nimittäin juurikaan mitään tapahdu. Kaiken päälle ketju otti keskiviikkona kontolleen Markus Granlundin iskemän 2–2-tasoituksen ottelun toisessa erässä. Puljujärvi ei saanut maalin takaa tullutta syöttöä Granlundille poikki, minkä jälkeen kiekko löytyi nopeasti Mikko Koskisen selän takaa.

Muutenkin suomalaisen ketju oli jatkuvissa vaikeuksissa Granlundin vitjaa vastaan.

– Ei saisi soida omissa. Olisin minä sen kiekon periaatteessa siitä voinut ottaa. Peliaika pitää ansaita, Puljujärvi totesi.

Seuran kärsivällisyys kortilla

Eikä Hitchcockia voi tilanteesta lopulta syyttää. Vaikka Puljujärvi ei ole päässyt ylivoimakoostumuksiin, monin paikoin peliaika on pyörinyt 13–15 minuutin välimaastossa, parhaimmillaan seitsemässätoista. Vastuuta ei kuitenkaan tule, koska etenkään kiekollisen pelin osalta mitään ei ole tarjolla.

– En minä tuon enempää ole ansainnut. Jos ei vartin peliajoilla tapahdu mitään, niin sitten mennään näin, silminnähden turhautunut Puljujärvi pudotteli.

Tilanne Puljujärven ympärillä alkaa olla kaoottinen.

Kuva: Dave Reginek / NHLI via Getty Images

Puljujärvi tuntuu kadottaneen pelistään se viimeisenkin punaisen langan yrittäessään panostaa fyysisyyteen ja puolustuspelaamiseen, mitkä nuorelle pelaajalle ovat tietenkin tärkeitä arvoja. Samaan aikaan seuran kärsivällisyys on pohjoisamerikkalaislähteiden mukaan jatkuvasti kovemmalla koetuksella.

Pelaajakauppakaan ei olisi Puljujärven tapauksessa minkäänlainen yllätys.

– Kyllä minä ne huhujutut olen nähnyt, mutta menen vain päivä kerrallaan tässä. En minä tuollaisia mieti, Puljujärvi heitti ja nauroi päälle.

Tietenkin itseluottamuksensa totaalisesti kadottanut Puljujärvi miettii siirtohuhuja. Jopa siihen pisteeseen, että tämä ymmärtää sinänsä vaikean asian molemmat puolet – ehkä siirto muualle voisi olla jopa vapauttava kokemus.

Sillä vaikka Puljujärvi on kritiikkiinsä ansainnut, niin saman voi sanoa Edmonton Oilersista, mitä tulee nuorten pelaajien kehittämiseen.

– Pelaajakaupoissa on aina kaksi puolta. Siinä on hyvää ja huonoa, Puljujärvi muotoili.

”Ei auta kuin taistella”

Varmaa on lopulta vain, että jossakin vaiheessa tilanteeseen on pakko puuttua. Kenenkään etu ei ole, että ensimmäisellä kierroksella pienellä numerolla varattu lahjakas pelaaja vetää Oilersissa kahdeksan minuutin jääajoilla. Pelaaja kärsii, joukkue kärsii, kaikki kärsivät.

Puljujärvellä ei ole itseluottamuksen rippeitäkään jäljellä, ja se on osaksi myös seuran vastuulla.

– Katsotaan nyt, miten tästä jatketaan. Vaikeaahan tämä on. Kolme vuotta tässä nyt on ollut vähän sellaista ja tällaista aikaa. Ei auta kuin taistella, Puljujärvi päätti.

Lue myös: