Suora

  • Elävä arkisto esittää

Kommentti: Puljujärvi jälleen kerran umpikujassa – pelaajakauppa alkaa näyttää ainoalta ratkaisulta

Jesse Puljujärvi on palannut ties kuinka monennen kerran lähtöruutuun Edmontonissa, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Edmonton Oilersin Jesse Puljujärvi seisoo vaihtoaitiossa.
Jonathan Kozub / Getty Images

VANCOUVER. Keskiviikkoilta Vancouverissa oli Edmonton Oilersin Jesse Puljujärvelle pohjakosketus. Lupaavan harjoituskauden jälkeen suomalaisnuorukaisen köli raapii jälleen kerran pohjaa. Tilanne, joka ajautui umpikujaan edellisen päävalmentajan Todd McLellanin aikana, aukesi hetkeksi Ken Hitchcockin tultua ruoriin, mutta nyt pelaaja on taas lähtöpisteessä.

Hitchcock puhui allekirjoittaneelle keskiviikon aamuharjoitusten jälkeen kauniisti luottamuksesta Puljujärveä kohtaan.

Ilta kuitenkin paljasti totuuden.

Puljujärvi pelasi – jäähyjen rikkomassa – ottelussa ainoastaan kuusi minuuttia. Kyseessä on Puljujärven lyhyen NHL-uran toiseksi pienimmät minuutit. Kaiken lisäksi Markus Granlund iski 2-2-tasoituksen Puljujärven nenän alta. Pelin jälkeen Hitchcock totesi, ettei tämä tykännyt Puljujärven pelaamisesta laitojen lähellä.

Jesse Puljujärvi
Jesse PuljujärviAOP

Rehellisyyden nimissä Hitchcockia on helppo ymmärtää.

Jesse Puljujärven pelaamisessa ei nimittäin ole tällä haavaa päätä eikä häntää. Itseluottamuksensa totaalisesti kolmen vuoden aikana kadottanut Puljujärvi ei voisi olla kauempana mukavuusalueeltaan. Puljujärvi puhui keskiviikkona pitkään ja hartaasti halustaan panostaa kiekottomaan pelaamiseen – fyysisyyteen ja puolustuspeliin.

Samaan aikaan, kun Puljujärvi yrittää olla kova kulmissa ja maalien edustoilla, ja toisaalta huolellinen viivojen päällä, tämä on kuitenkin kadottanut vahvuutensa pelaajana täydellisesti. Nuoren suomalaislahjakkuuden kiekollisesta pelistä on jäljellä hädin tuskin rippeet – eikä kymmenen minuutin peliajat varsinaisesti auta asiaa.

Puljujärven pelissä ei juuri nyt tapahdu yksinkertaisesti yhtään mitään, joten kymmenen minuutin jääaikakeskiarvo on enemmän kuin kohdallaan. Nuoren suomalaisen pelaaminen on väkinäistä pakottamista, jonkinlaista ylitse vietyä valmentajan miellyttämistä vailla rentouden häivääkään.

Puljujärvi, jonka suurin heikkous on pelin ymmärtäminen, ei osaa eikä uskalla tällä hetkellä pelata peliä.

Hyvällä syyllä voikin kysyä: onko Jesse Puljujärvi tällä hetkellä edes NHL-pelaaja?

Nähdäkseni ei.

Jesse Puljujärvelle paras paikka juuri nyt olisi farmiliiga AHL, mutta NHL:ssä vietettyjen vuosien jälkeen passitus rautaliigaan olisi pelaajalle murskaava pettymys. Tosiasia kuitenkin on, että Puljujärvi tarvitsisi kovia pelejä ja paljon peliaikaa. Onnistumisten kautta itseluottamus palaisi ja sen jälkeen NHL:ssä voisi yrittää uudelleen.

Nyt käsillä oleva tilanne on kestämätön.

Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers.
Jesse Puljujärvi, Edmonton Oilers.Will Newton / Getty Images.

Ja siitä pitää antaa isosti raippaa myös Edmonton Oilersille.

Edmonton Oilers on NHL:n heikoiten johdettu seura. On historiallisestikin uskomaton saavutus, miten kymmenen kertaa kahdentoista edellisvuoden aikana kymmenen kärjestä varannut seura, on kyetty ajamaan sen nykytilaan. Oilers on koko NHL:n suurin naurunaihe jopa ohi Ottawan.

Mitä nuoriin pelaajiin tulee, riittää kun katsoo, ketä on varattu ja miten varauksia on kehitetty ja käsitelty.

Missä ovat Sam Gagner, Jordan Eberle, Magnus Pääjärvi, Taylor Hall ja Nail Yakupov? Kymmenestä ykköskierroksen kärkipään varauksesta puolet osoittautui pettymyksiksi ja puolet kaupattiin muualle vaihdossa merkittävästi heikompiin pelaajiin. Ja seuraavaksi tulilinjalla on Puljujärvi.

Raportit Edmontonista kertovat, ettei seurassa ole otettu Puljujärveä minkäänlaisen koulutuksen alle. Etenkin kun tiedossa on, ettei Puljujärvi operoi Sebastian Ahon pelipäällä, esimerkiksi videosulkeisia voisi ja pitäisi pitää Puljujärven kanssa alati. Peliä pitäisi opetella kädestä pitäen. Puljujärven kanssa pitäisi lisäksi tehdä jatkuvasti ylimääräistä harjoitusten jälkeen.

Tukea ei kuitenkaan tiettävästi ole tarjolla.

Toki jääkiekkojoukkueeseen kuuluu yli kaksikymmentä pelaajaa, joten yhden pelaajan hyysääminen on vaikeaa. Mutta jos Edmontonin historiaa kärkivarausten osalta mietitään, tai joukkueen nykylaitureiden tasoa, Puljujärveen kannattaisi ehkä investoida tunteja.

Esimerkiksi Mike Keenan ei aikanaan laskenut ylityötunteja leipoessaan Olli Jokisesta NHL-tähteä.

Jesse Puljujärvi
Jesse PuljujärviAOP

Silti viime kädessä kyse on Puljujärven omasta miehistymisestä. Pelaajakauppa toisaalle voisi olla suomalaisnuorukaiselle aidosti hyvä ratkaisu, sillä Edmontonia huonompaa paikkaa nuorelle kehitysvaiheessa olevalle pelaajalle on vaikea keksiä. Ei silti uusissakaan maisemissa kukaan tule läpimurtoa Puljujärven puolesta tekemään.

Lopulta kyse on pienistä asioista.

Puljujärvi on edelleen kovassa NHL-maailmassa poika miesten keskellä. Hiljalleen olemukseen olisi alettava löytyä jämäkkää miehisyyttä, vaikka tämän iloinen persoona rennon letkeää flow’ta huokuukin. Kun Puljujärveä katseli vaikkapa keskiviikon aamujäillä Vancouverissa, olemus on alati laiskan vetelä.

Puljujärvi ei todellakaan näytä pelaajalta, joka olisi turhautunut ja vihainen vallitsevan tilanteen johdosta – täysin päinvastoin. Löysää liukumista, muutamia velttoja vetoja ja niin edelleen.

Puljujärven pitäisi löytää ryhti itsestään. Armoton nälkä ja halu, vaikka se hieman vastoin omaa persoonaa olisikin. Valmennusjohdon ja joukkuekavereiden kunnioitusta ei ansaita veltolla tekemisellä. Puljujärven pitäisi olla ensimmäisenä jäällä, viimeisenä jäällä, ensimmäinen puntilla, viimeisenä kuntopyörällä ja niin edelleen.

On mentävä ytimeen niin jäällä kuin sen ulkopuolella. Oltava osa ratkaisua, ei osa ongelmaa.

Nyt Puljujärvi ajelehtii kurssistaan eksyneen joukkueen mukana omaa tilannettaan surkutellen. Ei NHL:ssä niin menestytä. Koulu on kovaa, mutta mikään ei muutu ennen kuin pelaaja itse tekee muutoksen. Kauniiden puheiden aika on ohi ja jatkossa vain teot ratkaisevat.

On nimittäin myös hyvä pitää mielessä, että ilman pientä varausnumeroa Puljujärvi ei olisi nähnyt NHL:ää enää pitkää aikaan.

Siimaa on nyt annettu 128 NHL-ottelun verran.

Mikäli Jesse Puljujärvi meinaa tehdä itsestään NHL-pelaajan, muutoksen aika on nyt!

Lue myös:

Jesse Puljujärvi nauraa kauppahuhuille, mutta hänen tilanteensa alkaa olla kaaottinen: "En ole ansainnut enempää"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat