Suora

  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Oona Kettunen vaihtoi hiihtoon, kun jalat eivät kestäneet estejuoksun vaatimaa rääkkiä – asiantuntija ei tyrmää maajoukkueunelmaa

Juoksujalka vipattaa, mutta juuri nyt lahjakas kestävyysurheilija satsaa hiihtoon ja pitää juoksua mielekkäänä treenimuotona.

hiihto
Oona Kettunen juhlii nuorten Euroopan mestaruutta Rietissä. 20.7. 2013
Oona Kettunen juhli nuorten EM-kultaa vuonna 2013.Suomen Urheiluliitto

Heinäkuussa 2013 Oona Kettusesta povattiin suomalaisen kestävyysjuoksun uutta tähteä. Aihetta hehkutukselle olikin, sillä Kettunen oli juuri voittanut nuorten Euroopan mestaruuden 3000 metrin estejuoksussa. EM-kullan lisäksi Italian-tuliaisina Kettunen toi kotiin EM-hopeaa 5000 metriltä.

Kettusen aika, 9.45,51, sijoittuu edelleen Suomen kaikkien aikojen estejuoksutilastossa neljänneksi.

Harjoituskausi EM-menestyksen jälkeen alkoi lupaavasti, mutta kesän 2014 kynnyksellä Kettusen pohjeluussa todettiin rasitusmurtuma. Sen jälkeen vammoja alkoi tulla toinen toisensa perään, vaikka Kettunen ei ollut aina ehtinyt edes palata täysipainoiseen harjoitteluun edellisen vamman jälkeen.

Nuoren kotkalaislupauksen jalat eivät kestäneet juoksun aiheuttamaa iskutusta. Altaassa, pyörän selässä ja hiihtoladulla vietetty aika alkoi olla pidempi kuin lenkkipolulla.

Jatkuva kuntouttaminen alkoi riittää. Pakotie löytyi vanhasta suosikkilajista.

Kettunen teki lopulta lähes viiden vuoden vammakierteen jälkeen ison päätöksen: Hän aikoo jatkossa keskittyä päälajinaan maastohiihtoon, jossa hän on kilpaillut lapsesta asti. Nuoruusvuosien hiihtoseura Vehkalahden Veikot vaihtui Lempäälän Kisaan.

– Juoksussa alkoivat realiteetit tulla vastaan toistuvien vammojen takia. Se kävi henkisesti aika raskaaksi, Kettunen kertoi hiihdon Suomen Cupin osakilpailussa Vantaalla.

Loukkaantumisten syitä Kettunen on tukijoukkojensa kanssa yrittänyt selvittää ja poissulkea, mutta ratkaisua vammojen ehkäisemiseksi ei löytynyt. Kysymys lajinvaihdosta heräsi jo vuonna 2015, mutta ajatus jäi vuosiksi hautumaan Kettusen mieleen.

Vuonna 2016 Kettunen siirtyi estejuoksulegenda Jukka Keskisalon valmennukseen, mutta vammakierrettä ei saatu pysäytettyä.

– Päätös toi lähinnä helpotuksen tunteen, kun juoksun kanssa oli ollut niin vaikeaa, Kettunen sanoo.

Oona Kettunen.
Oona Kettunen.Tomi Hänninen

Kettunen muutti viime syksynä Vuokattiin, missä hän työskentelee testiasemalla ja hiihtää. Henkilökohtainen hiihtovalmentaja Jyrki Uotila on samalla Kettusen esimies.

– Työnantajan puolelta tulee hyvin joustoa. Joillain viikoilla teen täydet tunnit, mutta reissuviikoilla en välttämättä tee ollenkaan töitä, Kettunen kertoo toimivasta järjestelystään.

Tunnollisena harjoittelijana yleisurheilupiireissä tunnetun Kettusen ahkeruudesta myös urheilun ulkopuolella kertoo se, että hän valmistui liikuntatieteen maisteriksi viidessä vuodessa huippu-urheilun ja osa-aikatyön ohessa.

– On hyvä saada opiskelusta vastapainoa urheilulle, mutta näin jälkeenpäin ajateltuna stressi ja kokonaisrasitus nousi välillä turhankin korkealle.

Harjoittelusta ilmeisen paljon nauttivalle Kettuselle tauot harjoittelusta ottavat koville. Tavallisen flunssan hoito jää joskus puolitiehen, mikä pitkittää sairastelua.

Sitä mikä Kettusen vammat aiheutti, voi spekuloida loputtomiin. Liian kova harjoittelu ja stressi ovat ehkä vaikuttaneet vammojen syntyynn, mutta huonolla tuurilla on varmasti osansa tapahtumien kulussa.

– Tapaturmia on sattunut myös, esimerkiksi olkapään sijoiltaanmeno ja kämmenen murtuminen. Juoksu on kova laji, joka altistaa luuvammoille, mutta hiihdossa ei ole ollut pelkoa vammoista, Kettunen kertoo.

Riittävätkö Kettusen rahkeet kansainväliselle tasolle myös hiihdossa?

Vaikka Kettunen tunnetaan paremmin juoksijana kuin hiihtäjänä, aivan kylmiltään ei hän ole laduille hypännyt. Lapsesta asti kilpaa hiihtänyt Kettunen valitsi vasta nuorten arvokisatason yleisurheilussa saavutettuaan päälajikseen juoksun.

Yle Urheilun hiihtoasiantuntija ja valmentaja Jussi Piirainen sanoo kestävyysjuoksusta hiihtoon siirtymisessä olevan sekä etuja että kehityskohteita.

– Juoksijalla on varmasti kestävyyspohja kunnossa. Ratajuoksijalla on hyvä terävyys ja hermotus jaloissa, mikä auttaa perinteisen ponnistuksessa. Lantio on edessä, joten perusasento on hyvä, Piirainen sanoo.

Piiraisen mukaan hiihtoon vaihtaneiden juoksijoiden, myös Kettusen, täytyy tehdä kovasti töitä hankkiakseen voimaa ylävartaloon. Perinteisen tasatyönnön tekniikassa ja luisteluhiihtolihaksissa on monilla entisillä juoksijoilla kehitettävää.

Kettusessa Piirainen näkee potentiaalia jopa maajoukkuehiihtäjäksi, mutta isoja kehitysharppauksia se vaatii.

– Tänä vuonna ei ole siltä näyttänyt, mutta on se täysin mahdollista. Oona on hiihtänyt hyvin jo aiempina vuosina, vaikka päälajina oli selvästi juoksu, Piirainen pohtii.

Kettunen itse ei uskalla maajoukkuehiihtäjäksi nousua vielä laittaa tavoitteekseen.

– Kun on joskus ollut jossakin lajissa kansainvälisellä tasolla, siitä tietysti unelmoi. Mutta onko se realistista, se selviää jossain vaiheessa, Kettunen sanoo.

Toistaiseksi Kettunen toivoo kehittyvänsä vuosi vuodelta ja saavuttavansa omat rajansa. Ensimmäiseltä kaudeltaan yksinomaan hiihtäjänä Kettunen ei odota menestystä, vaan pitää hiihtoon vaihtamista useamman vuoden prosessina.

– Onhan se itsestäänselvyys, ettei puolen vuoden rikkonaisella harjoituskaudella saa ihmeitä aikaan.

Ujoista tavoitteistaan huolimatta Kettunen myöntää olevansa todella kilpailuhenkinen.

– Kilpaileminen sekä itseäni että muita vastaan on syy siihen, miksi tätä teen ja miksi haluan kehittyä urheilijana, sisukkaana kilpailijana tunnettu Kettunen toteaa.

Onko suomalainen yleisurheilu menettänyt lupaavan juoksijan kokonaan hiihdolle vai alkaako Kettusen juoksujalka vipattamaan?

– Toivon, että jalat ovat kunnossa ja kunto sen verran hyvä, että pääsen treenimielellä kilpailemaan kesällä juoksussakin, Kettunen hymyilee.

Vaikka Kettusen jalat eivät kestä kansainväliselle tasolle nousemiseen vaadittavaa juoksuharjoittelua, ei hän ole täysin luopunut entisestä päälajistaan. Juoksukilometrejä hiihtokaudella kertyy viikosta riippuen 30-60.

Tulevana kesänä Kettunen saatetaan nähdä esimerkiksi Kalevan kisojen kympillä, jossa hän viime kesänä teki ainoan esiintymisensä yleisurheilukilpailuissa.

Kettusen mukaan hänen täytyisi juoksussa edelleen menestyäkseen juosta paljon suurempia kilometrimääriä. Niitä kroppa ei kuitenkaan kestä, joten juoksu tulee jatkossakin pysymään vain mielekkäänä harjoitusmuotona. Kesäharjoittelun on Kettunen suunnitellut näyttämään aiempaa enemmän hiihtäjän harjoittelulta..

– Olen kilpakumppaneitani jäljessä eniten voima- ja tekniikkaominaisuuksissa, erityisesti niiden yhdistämisessä. Tähänastinen kehitys harjoituksissa ei ole vielä näkynyt kilpailusuorituksessa.

Lue myös:

Nuorten EM-kultaa estejuoksussa voittanut Oona Kettunen vaihtaa lajia – keskittyy nyt hiihtoon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat