Kommentti: Vuoden valmentajaksi erikoinen valinta – olympiakultaan auttanut Ohtonen kalpeni Kanervalle, joka ei ole voittanut vielä mitään

Olli Ohtosen ja Markku Kanervan saavutuksia vertaillessa on muistettava, että heidän työnkuvansa eivät voisi olla kauempana toisistaan, kirjoittaa Yle Urheilun Jaakko Parkkinen.

Suomen Urheilugaala
Vuoden valmentaja on Huuhkaja-koutsi Markku Kanerva
Vuoden valmentaja on Huuhkaja-koutsi Markku Kanerva

Suomalaiset urheilutoimittajat kaipaavat kipeästi jalkapallomaajoukkueen menestystä.

Muuta ei voi tulkita Vuoden valmentajan valinnasta. Jalkapallomaajoukkueen päävalmentaja Markku Kanerva nousi yhdellä äänellä ohi Iivo Niskasen 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan olympiakultaan auttaneen Olli Ohtosen.

Palkinnon pokkasi siis valmentaja, joka ei ole voittanut A-maajoukkueen kanssa vielä mitään. Äänestyksen kakkosen suojatti palautti suomalaisen mieshiihdon olympiakultaan vuosikymmenien korpivaelluksen jälkeen.

Kaiken kaikkiaan vertailu tuntuu mahdottomalta, sillä Ohtosen ja Kanervan työnkuvat eivät voisi olla kauempana toisistaan. Toinen on mukana yksilöurheilijan harjoittelussa jatkuvasti, kun toinen luotsaa satunnaisesti yhteen kokoontuvaa maajoukkueryhmää.

Joka tapauksessa Kanerva on Vuoden valmentajaksi erikoinen valinta.

Jos Kansojen liigan C-liigan kakkoslohkon kärkisija on kaupattu urheilutoimittajille jo käytännössä paikkana EM-turnaukseen, on mopo alkanut keulia pahasti.

Tilanne muistuttaa kuuden vuoden takaista: Sami Hyypiä palkittiin Vuoden valmentajana käytännössä yhden kevään suonenvedon ansiosta. Bayer Leverkusen lähti sukeltamaan hyvin pian Hyypiän valmentajaparin Sascha Lewandowskin lähdön jälkeen.

Voikkaalaisen valmentajaurasta on Saksan keikan jälkeen ollut varsin vähän positiivista kerrottavaa.

Huuhkajat toki lähtee jatkamaan kohti EM-karsintoja positiivissa tunnelmissa. Kanerva on pumpannut joukkueeseen itseluottamusta ja etsinyt väsymättä pelaajia paikkaamaan lopettaneita runkomiehiä.

Silti karsintalohkon kakkossija on todella kova tehtävä joukkueelle, jossa Euroopan huipputason pelaajia on vähän ja särkymävaraa vielä vähemmän.

Kansojen liigan ”varapatruunasta” on aivan turha vielä edes puhua.

Markku Kanerva pokkaa palkinnon vasta toisena jalkapallomaajoukkueen päävalmentajana. Edellisen kerran kunnia on suotu Martti Kuuselalle vuonna 1985. Tuolloin Suomi jäi kahden pisteen päähän vuoden 1986 MM-turnauspaikasta, eli ensimmäisestä arvokisaedustuksesta.

Kanerva itse pokkasi palkinnon vuonna 2008 sangen ansaitusti, kun alle 21-vuotiaat pelasivat Ruotsin EM-turnaukseen hänen alaisuudessaan.

Aikuisten arvokisaedustusta on vielä hyvin varhaista ennustaa.

Lue myös:

Olympiavoittaja Iivo Niskanen on Vuoden urheilija – teki tempun, johon kukaan ei ole pystynyt yli 30 vuoteen

Salibandyn maailmanmestarit valittiin Vuoden joukkueeksi: "Pystyimme jakamaan toisillemme myös elämän vaikeita asioita"

Rovanperä seurasi Markkasen ja Laineen jalanjälkiä Urheilugaalassa – uskomattoman nousun maailman huipulle tehnyt Keinänen sai Läpimurto-palkinnon

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat