Suora

  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Korisliiga, naisten 4. loppuottelu Catz - PeKa
  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • One more year Riikka Sallinen? Lopettamisen sietämätön vaikeus
  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: FIN - CZE
  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Tshekki
  • Urheiluruutu

Kommentti: Kahden suomalaisvahdin Nashville ei ole loistanut viime aikoina – Pekka Rinne ei ole pelannut parhaalla tasollaan ja Juuse Saros ansaitsee enemmän

Nashvillen maalivahdeista Juuse Saros on juuri nyt kuumempi ja siksi tätä pitäisi myös peluuttaa enemmän, kirjoittaa Yle Urheilun NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä.

NHL
Juuse Saros
Juuse Saros.AOP

Nashvillen maalin suulle on turha maalailla vallankumousta, mutta hetkellisesti asetelma on heilahtanut päälaelleen. Juuri nyt nimittäin Juuse Saros on kahdesta joukkueen suomalaismaalivahdista selkeästi kuumempi. Paljon pelanneen Pekka Rinteen tulos- ja tilastokunto laahaa tähdistöottelutauon alla pahemman kerran – toki suurilta osin myös joukkueen vuoksi.

Jos vielä syyskaudella Rinne oli vahva ehdokas toiseen peräkkäiseen Vezina-palkintoon, tällä päivämäärällä kempeleläismaalivahti on jo kaukana kärjestä. Loukkaantumisten aiemmin runtelema Predators haki peliään pitkin joulukuuta, mikä näkyi myös Rinteen arjessa. Peli alkoi vahvan syksyn jälkeen rakoilla ensin joukkueella ja sitten Rinteellä. Tämä näkyy suoraan tilastoista.

Suomen itsenäisyyspäivän jälkeen Nashville on voittanut 21 pelaamastaan ottelustaan ainoastaan yhdeksän. Predators on edellisen kuuden viikon ajalta kerännyt ainoastaan puolet tarjolla olleista pisteistä. Niin sanottu ”viisisataa”-tahti on Stanley Cup-ehdokkaalta heikko suoritus.

Rinteen tilastot ovat suorassa linjassa joukkueen tuloksiin. Suomalaisen kuudentoista edellisottelun voittosaldo on masentava 5-8-2. Kempeleestä ponnistaneen suomalaismaalivahdin torjuntaprosentti itsenäisyyspäivän jälkeen on heikko 88,7 ja päästettyjen maalien keskiarvo todella vaatimaton 3,40. Nämä ovat lukemia, jollaisiin Rinne ei totisesti ole tottunut.

Tervat ja höyhenet eivät kuitenkaan kuulu yksin Rinteen niskaan.

Kun katsoo kaikki Rinteen tammikuussa päästämät maalit, ei niiden perusteella Nashvillen kone yksin maalivahtipelin vuoksi ole yskinyt, päinvastoin. Yhtäkään katastrofimaalia Predatorsin suomalainen seuraikoni ei ole vuoden 2019 puolella päästänyt. Keskustella voidaan oikeastaan vain Detroit-ottelun avausmaalista, sekä helpohkosta Chicagon tasoitusmaalista loppuhetkillä.

Torstaina Winnipegiä vastaan Rinne päästi viisi maalia, mutta esitti myös puolentusinaa todella isoa torjuntaa. Jos vuoden 2019 päästettyjä maaleja tarkastellaan, valtaosa niistä on tullut repaleisen viisikkopelin seurauksena joko läpiajoista tai ylivoimahyökkäyksistä – niin tai muuten vain lähietäisyydeltä suoraan syötöstä karkeiden yksilövirheiden jälkeen. Kuten on niin usein tullut todettua, viisikko- ja maalivahtipeli menevät usein käsi kädessä. Harvoin maalivahtikaan loistaa luokattomasti edessä pelaavan joukkueen takana.

Juuse Saros
Juuse Saros torjui Nashville Predatorsin maalilla 5. tammikuuta Philadelphia Flyersiä vastaan.AOP

Samaan hengenvetoon on kuitenkin todettava, ettei Rinne ole pystynyt viime viikkoina pelaamaan sillä aivan parhaalla omalla tasollaan. Torstaina uransa 602. NHL-ottelun pelannut veräjänvartija on pelannut kohtalaisella perustasolla, mutta yltänyt harvoin todellisiin huippusuorituksiin. Viimeiset paraatipelastukset ovat jääneet tekemättä. Siksi tilastolukemat ovat, mitä ovat viime viikoilta.

Rinne on myös pelannut paljon. Edellisen kolmentoista päivän aikana Rinne on pelannut kuusi kertaa. Kertaalleen tämä joutui tammikuussa pelaamaan jopa peräkkäisinä päivinä Juuse Saroksen sairastumisen vuoksi. Kova syyskausi onkin alkanut näkyä Rinteen otteissa jonkinlaisena puutumisena. Siksi nyt pitäisikin hetkeksi vaihtaa vahtivuoroa.

Saroksella nimittäin kulkee. Siinä, missä Rinne hakee peliään, Saros on voittanut kuudesta edellisestä startistaan neljä. Saros on kirjannut itsenäisyyspäivän jälkeen torjuntaprosentikseen 94,3 ja päästettyjen maalien keskiarvokseen 1,53. Lukemat ovat kuin toiselta planeetalta Rinteeseen verrattuna, jos kohta myös otanta on pienempi.

Saros on tällä hetkellä maalivahdeista kuumempi ja ansaitsee siksi enemmän.

Kun huomioon otetaan Rinteen vire joulu–tammikuulla, Saroksen kolme starttia vuoden 2019 puolella kuulostaa vähältä. Nashville pelaa vielä kolmesti ennen tulevan viikon tähdistöottelutaukoa. Saroksen pitäisi aloittaa näistä otteluista vähintään kaksi, mieluummin kaikki, etenkin jos peli kulkee.

Kahdestakin syystä. Ensinnäkin Saros on ansainnut startit hienoilla otteillaan. Ja toisekseen Rinteelle lepo- ja harjoittelutauko tekisi varmasti hyvää. Etenkin, kun Predators pelaa helmikuussa 26 päivässä 14 ottelua. Kun joukkue tuolloin alkaa tosissaan pelata divisioonan ja konferenssin voitosta, se tarvitsee tuoreen Rinteen maalilleen.

Nashvillella on NHL:n paras maalivahtitandemi ja nyt jos koskaan siitä pitäisi ottaa kaikki hyöty irti. Vapauttakaa Juuse!

Lue myös:

Jetsin Sami Nikulla NHL-uran ensimmäinen kahden tehopisteen ilta

Tuukka Rask torjui seurahistoriaa – nousi jakamaan ennätystä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat