Suora

  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Korisliiga, naisten 4. loppuottelu Catz - PeKa
  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • One more year Riikka Sallinen? Lopettamisen sietämätön vaikeus
  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: FIN - CZE
  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Tshekki
  • Urheiluruutu

Kommentti: Täyspudotuksen kokeneen JYPin kovin taistelu käydään vasta lähivuosina - Mikä on JYPin tie?

JYPiä kutsuttiin pitkään SM-liigan kestomenestyjäksi ja syystäkin.

JYP (Jääkiekon Miesten Liiga)
Risto Dufva, Lukko
Risto Dufva on JYPin tuore päävalmentaja.Tomi Hänninen

Keskisuomalaisseura löi pöytään lähes kymmenen vuoden ajanjaksolla (2009–2018) poikkeuksellisen kovaa tulosta: kaksi Suomen mestaruutta, kolme runkosarjan voittoa, useita peräkkäisiä kausia SM-liigan mitalipeleissä sekä viimeisimpänä arvokas CHL-mestaruus (2018) ensimmäisenä suomalaisseurana.

SM-liigan suurseurojen kylkeen vahvasti ankkuroitunut JYP tunnettin seurana, joka piti vankasti kiinni omasta strategiastaan niin hyvinä kuin vaikeinakin aikoina. Seura eteni rinta rinnan, yhtenä tiiviinä joukkona päin huippujääkiekon arvaamattomia tuulia ja myrskyjä.

JYPin seurajohto oli huippuvuosien aikana myös valmentajien ja pelaajien takana kaikissa tilanteissa, niin hyvinä kuin huonoina aikoina. JYPin toiminta oli johdonmukaista.

Kaikki on muuttunut todella lyhyessä ajassa.

JYPin romahtaminen SM-liigan kärkiseurojen joukosta ennätysajassa on sanalla sanoen hämmentävää. Lähes dramaattista.

Hämmentävintä on se, miten JYP on hukannut lyhyessä ajassa sille ominaisen johdonmukaisuutensa. Viime kevään jälkeen JYP on erottanut jo kahdesti päävalmentajansa. Ei riittänyt Marko Virtasen valmennuksessa tullut CHL-mestaruus. Tulokasvalmentajalle Lauri Merikivelle sorvattiin keväällä rohkeasti jopa kolmen vuoden (!) sopimus, mutta luottamus nuoren Merikiven kykyihin viedä JYP 2020-luvulle loppui ennätysajassa vain yhdeksän kuukautta nimityksen jälkeen.

Johdonmukaisuutta?

SM-liigassa kulttivalmentajan maineeseen nousseen Risto Dufvan valmennuksessa JYPillä on totta kai mahdollisuus pelastaa meneillään oleva liigakausi katastrofilta, joka vaanii koko ajan jo oven takana.

JYPin kohdalla ei ole olennaista kuitenkaan se, pääseekö joukkue Dufvan valmennuksessa yhtenä keväänä pudotuspeleihin vaan pelissä on paljon enemmän. Mihin suuntaan JYP menee seuraavien 3–4 vuoden periodilla? Millaista strategiaa seuran johto toteuttaa lähivuosina? Mikä on JYPin tie tulevaisuudessa?

JYPillä on edessään uuden pohjan luominen, uuden perustan rakentaminen. Seura joutuu nyt tarkkaan miettimään keille uskotaan tuleville vuosille JYPin jääkiekkotoiminnan tärkeimmät avainpaikat: urheilutoimenjohtajan sekä päävalmentajan paikat.

Kaksi edellistä, pahojen taloustappioiden sävyttämää kautta johtaa JYPissä vääjäämättä myös kulukuriin ja sitä kautta halvemman liigajoukkueen rakentamiseen.

JYPissä joudutaan pohtimaan kiivaasti sitä, miten nuoria lahjakkuuksia muualta voitaisiin houkutella JYPiin ottamaan vauhtia uralleen? Esimerkkinä vaikkapa Espoon Bluesin raunioilta napattu Antti Suomela, joka kouliintui NHL-tasolle juuri JYPissä.

JYPin kovimmat väännöt käydään lähitulevaisuudessa, ei keväällä 2019.

Jääkiekkokierros Yle Puheella perjantaina 18.1. klo 18.03

Lue myös:

Dufva joutui pohtimaan, lähteekö vielä JYPin mukaan – hekotteli matkalla Jyväskylään: "Vielä menee hyvin, kun peli on vasta perjantaina"

Tulokasvalmentaja on saanut häntäpään SM-liigajoukkueen uskomaan itseensä – Sport taistelee sitkeästi pudotuspelipaikasta

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat