Suora

 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8
 • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 2
 • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
 • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 3
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Saksa, 2. päivän kooste
 • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
 • Kuka olisi uskonut
 • Dota 2: The International -loppuottelu

Komeasti kautensa aloittaneella Wilma Murrolla on hyviä uutisia suomalaisille yleisurheilufaneille – kivut ovat kadonneet kokonaan: "Todella vapautunut olo"

EM-hallirajan perjantaina ylittänyt Wilma Murto on harjoitellut ja kilpaillut alkuvuoden Australian lämmössä.

yleisurheilu
Wilma Murto
Wilma Murto teki viime kesänä Kalevan kisoissa ulkoratojen ennätyksensä 460.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Seiväshyppääjä Wilma Murto on aloittanut kautensa räväkällä tavalla. Hän ylitti heti talven toisessa kilpailussaan korkeuden 451, joka olisi ollut viime kesänä Murrolle kauden toiseksi paras tulos.

Australiassa alkuvuoden viettänyt Murto, 20, on saanut nopeasti herkistettyä kroppansa kisavireeseen. Perjantaina Perthissä hypätty 451 ylitti myös sentillä EM-hallikisojen tulosrajan.

– Odotin tuon tasoista tulosta edellisen kilpailun ja harjoitusten perusteella, Murto kertoi Yle Urheilulle puhelimitse.

Murto avasi kautensa viikko sitten tuloksella 435.

Perthin kilpailussa Murto hyppäsi 12 askeleen vauhdilla.

– Tämä oli tosiaan vielä lyhyellä vauhdilla. Odotan sitä, kun saa täyden vauhdin alle ja sitä kautta uuden vaihteen tuohon.

Murto yritti myös kolme kertaa korkeudesta 461, mutta siihen hän ei vielä taipunut. Hän vaihtoi korkeuteen pidemmän lainaseipään, mutta otti kahden yrityksen jälkeen käyttöön seipään, jolla oli ylittänyt 451. Se oli kuitenkin liian lyhyt seiväs 461:een.

Murron ylityksen 451:stä voi katsoa alta. Juttu jatkuu videon jälkeen.

Vihdoin terveenä

Murto tiedetään huippulupaavaksi seiväshyppääjäksi, jonka hallissa hypätty ennätys 471 on jo kovaa kansainvälistä tasoa. Erilaiset vammat ovat varjostaneet Murron kahta viime kautta ja jarruttaneet kehitystä.

Pitkään vaivanneen hankalan jalkaterävamman jälkeen Murto kärsi polvikivuista.

Nyt, ensimmäistä kertaa pitkään aikaan, kaikki on terveyden kannalta kunnossa. Murto pääsee kilpailee ilman kipuja ensimmäistä kertaa lähes kahteen vuoteen.

– Se on aika siisti fiilis. Ainakin siinä mielessä, että olo kisoissa on tosi rento. Päässä ei ole muita ajatuksia kuin keskittyminen siihen, mitä tekee. Pystyn pitämään hauskaa kilpailuissa, Murto sanoi.

– On todella vapautunut olo, kun ei tarvitse skannata omaa kroppaa, että mistä tällä kertaa sattuu.

Nämä kommentit lupaavat hyvää suomalaisille yleisurheilufaneille. Jos Murto pysyy terveenä, hän pystyy aidosti tavoittelemaan potentiaaliaan, jonka on arvioitu olevan siellä viiden metrin hujakoilla.

"Aika paljon on ollut itsensä kuuntelemisen opettelemista"

Murto teki viime kauden jälkeen monta merkittävää muutosta urheilun ehdoilla. Valmentaja Jarno Koivunen vaihtui Steve Ripponiin ja asuinpaikka vaihtui Lahteen. Tämän lisäksi Murto on hakeutunut entistä enemmän harjoittelemaan ulkomaille maailman huippujen kanssa.

Suurin muutos on tapahtunut kuitenkin henkisellä puolella.

– Olen oppinut todella paljon kuuntelemaan kroppaani. Jos on kiristyksiä, kipuja tai muuta, voi olla fiksumpaa jättää joku treeni tekemättä tai tehdä jotain muuta, Murto sanoi.

– Aika paljon tämä on ollut sellaista itsensä kuuntelemisen opettelemista.

Wilma Murto
Wilma Murto jäi viime vuoden EM-kisoissa karsintaan.Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Seuraavaksi Murto matkaa viikonloppuna Uuteen-Seelantiin, jossa ohjelmassa on ensi viikolla kaksi kilpailua. Helmikuussa Murto palaa takaisin Suomeen.

– Kolme viikkoa Australiassa on sujunut todella hyvin. Olen nähnyt kuvia Suomesta, niin ei se hirveästi houkuttele. Täällä on ollut koko ajan 30 astetta ja aurinkoa. Aurinko tekee hyvää ihmiselle.

Lue myös:

EM-kisaraja ylittyi sentillä – Wilma Murto oivassa vireessä

Wilma Murron uusi valmentaja selvillä – aikoo jatkossa viettää enemmän aikaa ulkomailla: "Vähän jännittää, tulee niin paljon muutoksia"

Ruotsalaislupaus murtui karsintapettymyksen jälkeen, mutta Wilma Murto hymyili – kovia kokenut suomalaistähti tietää, ettei elämä lopu tähän: "Ihan sama mikä tulos"

Vakava loukkaantuminen pysäytti pohtimaan arvoja – Wilma Murto oppi nauttimaan urheilusta uudella tavalla, kun se vietiin häneltä pois: "Minulla on viisi vuotta aikaa sössiä vaikka kaikki kisat joihin menen"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat