Suora

  • Suunnistuksen MM, viestit
  • Urheiluruutu
  • Koripallomaaottelu Liettua - Venäjä
  • Suunnistuksen MM, viestit
  • Urheiluruutu
  • Hampaanjäljet

Suomalaisten vähättelevä suhtautuminen mäkiosuuteen kostautuu nyt karmivalla tavalla – yhdistetyssä kriisi päällä: "Ongelmat ovat fyysisiä ja sitä kautta se muodostuu henkiseksi ongelmaksi"

Suomen yhdistetyn maajoukkueen surkeat tulokset eivät ole saaneet helpotusta. Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantilan mielestä harjoittelutauko on nyt ainoa oikea ratkaisu.

yhdistetty hiihto
Leevi Mutru hyppäämässä Lahden isosta mäestä.
Tomi Hänninen

Yhdistetyn joukkue lähti kauteen kovin odotuksin, vaikka ykköstykki Eero Hirvonen olikin alkukaudesta vielä puolikuntoinen polvivamman takia. Urheilijat olivat panostaneet erityisesti mäkihyppyyn, mutta kauden aikana juuri mäkipuoli on tökkinyt pahoin.

Perjantaina epäonnistuneen kilpailun jälkeen päävalmentaja Petter Kukkonen ruoski itseään rajusti ja sanoi, että valmennuksessa on tehty kardinaalimunauksia. Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantilan mielestä Kukkosen ulostulo oli tiukka, mutta se, että valmentaja pystyy sellaisen tekemään tässä vaiheessa kautta, kertoo hänen mielestään joukkueen avoimesta ja keskustelevasta ilmapiiristä.

– Siinä ruoskittiin rajusti omaa tekemistä, mutta siinä sivussa monen muunkin tekemistä joukkueen sisällä. Niitä ongelmia, mitä on ollut syksyllä ja alkutalvesta, ei ole havaittu tarpeeksi aikaisin eikä ole pystytty tekemään korjausliikkeitä, hän sanoi, mutta totesi, että tilinpäätöksen aika on vasta kauden jälkeen.

Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila voitti omalla urallaan olympiakultaa ja -hopeaa sekä mitalien värisuoran MM-kisoissa.
Yle Urheilun asiantuntija Jari Mantila voitti omalla urallaan olympiakultaa ja -hopeaa sekä mitalien värisuoran MM-kisoissa.Tomi Hänninen

Ennen joulua Kukkonen piti yhtenä syynä suomalaisurheilijoiden heikkoon mäkikuntoon sitä, ettei joukkue päässyt hyppäämään lumella samalla tavalla kuin aikaisempina vuosina. Mantilan mukaan ongelmat ovat syvemmällä, eikä muutama harjoitus auta asiaa millään lailla.

– Näen, että ongelmat ovat fyysisellä puolella ja sitä kautta se muodostuu myös henkiseksi ongelmaksi, hän sanoi.

Mantilan mukaan joukkue harjoitteli syksyllä liian kovaa fyysisesti ja etenkin hiihtoharjoittelun kova kuormitus on syönyt mäkivoimaa, elastisuutta, kimmoisuutta ja nopeutta liikaa. Tasapaino kahden lajin välillä on kadotettu.

– Mäkikuntoa tai mäkiosuutta ei ole kunnioitettu niin paljon, että olisi maltettu tehdä rauhassa ja levon jälkeen pikavoimaharjoituksia ja maksimivoimaharjoituksia. Sellaisia mäkihypyn kannalta elintärkeitä harjoitteita, jotta pystytään teknisesti ja fyysisesti toteuttamaan huippuhyppyihin vaadittavia ponnistusvoimaominaisuuksia.

Suomen joukkue lähestyy lajia hiihdon kautta ja Mantilan mielestä urheilijoiden mäkikunto on aina ollut pieni arvoitus. Suomalaisurheilijoiden on odotettu suoriutuvan mäkiosuudella sen verran kohtuullisesti, että se pystytään paikkaamaan hiihto-osuudella, mutta nyt tämä taktiikka ei enää toimi.

– Ydinongelmana on se, että suomalaisten mäkifysiikka ei ole riittävän kovalla tasolla.

Leevi Mutru ja Ilkka Herola Rukan maailmancupin parikilpailussa.
Leevi Mutru ja Ilkka Herola Rukan maailmancupin parikilpailussa.Tomi Hänninen

Mantilan mielestä yhdistetyn joukkue on mennyt viimeisten vuosien aikana hyvin eteenpäin ja on potentiaalinen menestyjäryhmä. Tämä hetki koettelee joukkuetta henkisesti, sillä se on odottanut pääsevänsä jopa mitalin makuun tulevissa arvokisoissa.

Sen takia valmennusjohdon päätös jättää Trondheimin maailmancupin kisat väliin ja keskittyä harjoitteluun, on Mantilan mielestä juuri oikea päätös. Aikaisemminkin ongelmissa olleet urheilijat ovat tulleet harjoitusjakson jälkeen takaisin levänneinä ja päässeet jälleen menestyksen makuun.

– Jos on ollut selkeitä ongelmia lajin suoritusten sisällä, niin siihen tarvitaan harjoittelua. Esimerkiksi fyysinen mäkikunto ei parane kilpailemalla.

Mantilan mielestä joukkueen kannattaa suhtautua tuleviinkin maailmancupin kisoihin kriittisesti ja edetä täysin Seefeldin MM-kisojen ehdoilla, jos sieltä halutaan menestystä.

– Tietysti maailmancup on jokaiselle urheilijalle tärkeä, ja menestys tarkoittaa konkreettisesti myös rahapalkintoja. Tällä hetkellä tilanne on niin huono, ettei sillä ole enää merkitystä. Ainoa mitä pystytään enää pelastamaan, on jonkinnäköinen menestys Seefeldissä.

Lue myös:

Yhdistetyn maajoukkueen ala-arvoiset suoritukset pakottivat kovaan ratkaisuun – päävalmentaja Kukkosen toivo alkaa hiipua: "Yritämme pelastaa, mitä pelastettavissa vielä on" Karut tulokset kertovat, miten yhdistetyn suomalaiset ovat kärjessä vain yhdessä lajissa: "Ehkä pojillakin odotukset nousivat liian koviksi"

Menestystä piti tulla, mutta odotukset vaihtuivat epäuskoon – yhdistetyn mäessä menee niin heikosti, että valmentajakin nauraa: "Näyttää siltä, ettei kukaan heistä ole koskaan käynytkään hyppyrimäessä"

Huippulupauksena maailmalle lähtenyt suomalaisnuori huomasi tuijottavansa yksin hotellihuoneen seinää – Ilkka Herola luuli olevansa särkymätön, vaikka olisi tarvinnut ammattiapua

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat