Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • SM-liigan 1. finaali Kärpät - HPK
  • Urheiluruutu
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Jauhojärvi odottaa Otepäästä kunnon iskua: "Iivo Niskasen pitäisi nyt viimeistään kolkutella palkintopallisijoja tai pystyä jopa voittamaan"

Otepään kisoissa riittää tänään suomalaispanosta, kun Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski pääsevät bravuurimatkoilleen. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi odottaa molemmilta kovaa tulosta.

urheilu
Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen.Tomi Hänninen

Otepään maailmancupissa hiihdetään tänään 10 ja 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailut, joten odotukset Krista Pärmäkoskea ja Iivo Niskasta kohtaan ovat suuret. Molemmille matka on Seefeldin MM-kisojen päämatka.

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mielestä päivän kisasta voidaan vetää Seefeldiä kohti johtopäätöksiä ainakin kärjen osalta.

– Nousukuntoisilla urheilijoilla on viisi viikkoa aikaa petrata tilannetta ja heillä, jotka ovat jo hyvässä kunnossa, on vielä viisi viikkoa aikaa pilata asioita, hän totesi.

Iivo Niskanen on kilpaillut säästeliäästi tällä kaudella, joten häneltä odotetaan paljon – etenkin kun Otepään maastot ovat Niskaselle parhaat mahdolliset.

– Iivo Niskasen pitäisi nyt viimeistään kolkutella palkintopallisijoja tai pystyä jopa voittamaan, Jauhojärvi sanoi.

– Otepäässä on paljon hiihdettävää vuorohiihtonousua, pitkää ylämäkeä, jolloin hän pääsee käyttämään hapenottokykyä hyödykseen. Iivon yksi parhaista ominaisuuksista on rento vuorohiihto, ja nyt hän pääsee sitä käyttämään.

Onko ero Johaugiin pienentynyt?

Krista Pärmäkoski kilpaili vuodenvaihteessa Tour de Skillä, joten Otepään kilpailu näyttää sen, miten hyvin hän on palautunut rankasta rupeamasta. Aikaisempina vuosina kiertue on nostanut hänen kuntoaan, joten samaa odotetaan nytkin.

Samaan aikaan alkukautta dominoinut Therese Johaug palaa kilpaladuille harjoitustauolta, joten kaksikon välinen ero on yksi mielenkiintoisimmista asioista.

– Onko heidän eronsa samantyyppinen kuin Rukalla, kauden ensimmäisessä maailmancupissa oli vai onko Krista saanut sitä pienennettyä? Tuleeko sellaista realistista kultamitalitoivoa Seefeldiä kohti? Jauhojärvi pohti.

Pärmäkoski on itse sanonut, että hänelle sijoitusta tärkeämpi on juuri nähdä ero kärkeen. Jauhojärven mielestä tämä on juuri oikea asenne.

– Jos on parikymmentä sekuntia keulaa perässä kympillä, niin silloin puhutaan kokonaisajassa vähän reilun prosentin erosta. Hyvän ja huonon päivän ero voi helposti olla kaksi prosenttia, hän muistutti.

– Tuo marginaali, 1–2 prosenttia on vielä otettavissa kiinni tässä viimeisten viikkojen aikana ennen MM-kisoja.

Kerttu Niskanen pitänyt mediahiljaisuutta

Kerttu Niskanen palaa Otepäässä kilpaladuille surkean alkukauden jälkeen. Niskanen on pitänyt ennen kisaa mediahiljaisuutta eikä ole antanut ennakkohaastatteluita, mikä on Jauhojärven mielestä ollut vain hyvä asia.

– On hyvä, että on osattu ja uskallettu vetää liinat kiinni niin median suhteen kuin sen, ettei ole kilpaillut viime aikoina. Nyt nähdään se, että miten on onnistuttu korjausliikkeissä.

Jauhojärven mukaan alkukauden tulosten perusteella Niskanen oli vetänyt kesän ja syksyn aikana ‘’liikaa väsyn puolelle”, eikä ollut palautunut enää. Otepään kilpailun pitäisi nyt osoittaa, onko Niskanen yhdessä valmentajansa Pekka Vähäsöyringin kanssa pystynyt kääntämään käyrää ylöspäin.

– Jos ero keulaan on minuutin tai alle, niin se on erittäin hyvä. Silloin Kerttu pystyy vielä tekemään hyviä suorituksia tulevissa MM-kisoissa, Jauhojärvi sanoi ja korosti, että etenkin kisan alkuvauhdin pitää olla hyvä.

– Siinä ei saa heti tulla ensimmäiseen väliaikapisteeseen 25 sekuntia turpaan. Jos hän pystyy pitämään alkuvauhtia hyvänä, niin se kertoo siitä, että hänen maitohappokoneistonsa ja lihaksistonsa toimii ja silloin hänen kuntonsa on selvästi paremmalla tasolla.

Lähetys naisten 10 kilometrin (p) kilpailusta alkaa TV2:ssa ja Yle Areenassa kello 10.25 ja miesten 15 kilometrin (p) kilpailusta kello 14.00.

Lue myös:

Erikoiset kommellukset saivat Krista Pärmäkosken luovuttamaan kesken kisan – huoli paistoi kasvoilta: "Alamme olla aika lähellä arvokisoja"

Hiihtäjien kaksoisvoitto Vuoden urheilija -äänestyksessä lämmitti Pärmäkoskea – "Iivo on se ansaittu voittaja"

Iivo Niskasen juhlahumu päättyi nopeasti – pääsi kisapaikalle vasta aamuyöllä: "Hiihtäjän näkökulmasta Urheilugaala osuu vähän pahaan saumaan" "Silloin menee hankalaksi, jos on levätty, tullaan kisoihin ja se taso on edelleen todella huono" – Kerttu Niskanen on asiantuntijan mielestä yhä liian kaukana kärjestä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat