Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, pudotuspelit
  • Futsal-liiga, Miesten 2. loppuottelu Leijona Futsal - KaDy
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Norja
  • SM-liigan pronssiottelu Tappara - HIFK
  • Sandra Eriksson ja kadonneet tunteet
  • Jääkiekon U18 MM: BLR - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, Valko-Venäjä - Suomi
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Kisojen kirkkain tähti, kultaisen ikäluokan seuraavat huiput – seuraa heitä Lahden nuorten MM-kisoissa

Nuorten MM-kilpailut Lahdessa keräävät jälleen alle 20-vuotiaiden hiihtokerman kisaamaan arvokisamitaleista. Alle 23-vuotiaissa Suomella on kaksi kovaa mitaliehdokasta. Yle Urheilun asiantuntija Jussi Piirainen kertoo, keitä erityisesti kannattaa MM-kotikisoissa seurata.

hiihto

1

Anita Korva
Anita KorvaAOP / Jarno Kuusinen

Kovat suomalaisnaiset

Johanna Matintalo, Eveliina Piippo ja Anita Korva. Matintalo ja Piippo kilpailevat alle 23-vuotiaissa, Korva alle 20-vuotiaissa.

– He ovat suurimmat mitalikandidaatit Suomen joukkueesta. Naisten osalta melkein jokainen kilpailu on mahdollisuus päästä mitalikahinoihin mukaan, Yle Urheilun asiantuntija Jussi Piirainen arvioi.

Anita Korva saa tänä vuonna vastaansa tutut nimet, sillä hän käy tiukkaa mitalitaistoa Ruotsin Frida Karlssonin ja Norjan Kristine Stavås Skistadin kanssa. Skistad ja Karlsson olivat viime vuonna Gomsin MM-kisoissa hopealla ja pronssilla, kun taas Korva oli neljäs. Kisan voittanut Moa Lundgren ei ole ikäluokassa enää mukana.

– Samat naiset taistelevat mitaleista tänäkin vuonna ja ovat ennakkosuosikkeja, Piirainen sanoi.

2

Frida Karlsson.
Frida Karlsson.TT / Lehtikuva

Kisojen kirkkain tähti

19-vuotias Frida Karlsson on Ruotsin superlupaus, joka hämmästytti jo ennen maailmancupin kauden alkua päihittämällä maansa maajoukkuetähdet. Tammikuun alkupuolella hän otti kaksi ylivoimaista voittoa Vuokatin Skandinavia-cupissa.

Karlsson voitti viime kaudella Gomsin MM-kisoissa yhden henkilökohtaisen maailmanmestaruuden ja yhden pronssin sekä viestipronssin. Tänä vuonna häneltä odotetaan vielä kovempaa tulosta.

– Frida on huippukestävyyslahjakkuus. Hän pärjäisi maailmancupin tasollakin, jos vain olisi saanut luvan hiihtää siellä, Jussi Piirainen sanoi ja viittasi Ruotsin hiihtoliiton päätökseen, että nuoret hiihtäjät keskittyvät ensin vain MM-kisoihin eivätkä hiihdä maailmancupia ennen sitä.

3

Kristine Stavås Skistad.
Kristine Stavås Skistad.NTB scanpix / Lehtikuva

Kivikova sprintteri

Kristine Stavås Skistadin nimi nousi otsikoihin jo hyvissä ajoin ennen kisoja, mutta ei niinkään kilpailullisista syistä. Norjan hiihtoliitto nimittäin tiedotti, että Skistad on saanut lääketieteellistä hoitoa teini-iän vauhdittamiseen ja kontrolloituun kasvuun.

Skistad on kuitenkin hätkähdyttänyt myös kilpaladuilla, sillä hän oli muun muassa Lillehammerin maailmancupin vapaan hiihtotavan sprintissä peräti viides. Viime vuonna Gomsin MM-kisoissa hän oli samaisella matkalla hopealla.

– Skistad on huomattavan pitkä nainen, joten hänellä riittää vipuvartta. Hän on uskomattoman kova sprintteri ja etenkin siinä ennakkosuosikki, Jussi Piirainen totesi.

4

Aleksandr Terentjev (numero 10).
Aleksandr Terentjev (numero 10).AOP

Venäjän sprinttitykki

19-vuotias Aleksandr Terentjev on kilpaillut paljon kotimaassaan Venäjällä ja menestynyt niin junioreissa kuin Itäisen Euroopan cup-kilpailuissa. Vuokatin Skandinavia-cupissa hän pääsi välierävaiheeseen ja Dresdenin maailmancupissa hän oli vähällä kiilata aina finaaliin asti.

– Terentjev on ollut ihan miesten tasolla. Ja Venäjältä ja Norjasta tulevat hiihtäjät ovat aina mitaliehdokkaita, Jussi Piirainen muistutti.

Piiraisen mukaan alle 20-vuotiaiden miesten sarjassa tilanne on muutenkin vaihteleva, sillä viime vuonna MM-kisoissa menestyneet hiihtäjät siirtyivät tällä kaudella alle 23-vuotiaisten sarjaan.

5

Erik Valnes (oikealla).
Erik Valnes (oikealla).AFP / Lehtikuva

Kultaisen ikäluokan seuraavat huiput

Vaikka aikuisten sarjassakin kisoja hallinneet Johannes Hösflot Kläbo, Aleksandr Bolshunov ja Denis Spitsov eivät Lahdessa kilpailekaan, ei se tarkoita sitä, etteikö laduilla näkyisi kivikovia kilpailijoita.

Muun muassa Erik Valnes, joka Dresdenissä juhli pariviestin maailmancupin voittoa, Rukalla 15 kilometrin kisassa 13:nneksi sijoittunut Ivan Jakimushin ja Val di Fiemmen 15 kilometrillä 6:nneksi hiihtänyt Andrei Sobakarev nimittäin nähdään Lahdessa. Kaikki he kuuluvat samaan vuoden 1996 kultaiseksi ikäluokaksikin kutsuttuun joukkoon.

– Tämä miesten ikäluokka olisi varmaan yksi kaikkien aikojen kovin, jos kaikki parhaat olisivat mukana. Mutta vaikka ne ihan parhaat puuttuvatkin, näistä tulee todennäköisesti yksi kovatasoisimmista kisoista joka tapauksessa, Jussi Piirainen sanoi.

– Saa olla todella kova hiihtäjä, jos haluaa menestyä. He, jotka mitalisijoille sijoittuvat, on jo totuttu näkemään maailmancupeissakin. Ja nähdään varmasti myös Seefeldin MM-kisoissa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme