Suora

  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • SM-liigan 1. finaali Kärpät - HPK
  • Urheiluruutu
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Juniorit aikuisten monojen jäljillä – asiantuntija uskoo: jokaisena kisapäivänä mitalimahdollisuus

Suomella on kolme kivikovaa mitaliehdokasta nuorten MM-hiihtoihin. Yle Urheilun asiantuntija Jussi Piiraisen mukaan tilanne on sama kuin kaksi vuotta sitten aikuisten MM-kisoissa Lahdessa: jokaisena päivänä suomalaisilla on mitalimahdollisuus.

hiihto

1

Johanna Matintalo.
Johanna Matintalo.Tomi Hänninen

Jokaisena kisapäivänä mitalimahdollisuus

Aivan kuten kaksi vuotta sitten aikuisten MM-kisoissa Lahdessa on Yle Urheilun asiantuntija Jussi Piiraisen mielestä suomalaishiihtäjillä jokaisena kisapäivänä mitalimahdollisuus.

Suurimmat menestyspaineet ovat naisten harteilla, alle 23-vuotiaissa Johanna Matintalolla ja Eveliina Piipolla, alle 20-vuotiaissa Anita Korvalla. Poikien puolella vaaditaan kovaa venymistä, jos mielitään mitaleille.

– Asetelmat ovat sellaiset, että suomalaisilla on mahdollisuudet menestyä, sillä hiihtäjät näyttäisivät olevan hyvässä nousuvireessä, Piirainen sanoi.

– Menestystä tuskin tulee laajalla rintamalla, mutta hyviä yksittäisiä onnistumisia varmastikin.

2

Miska Poikkimäki.
Miska Poikkimäki.Lehtikuva

Miehet yllätysvalmiita

Viime vuonna menestyneet alle 20-vuotiaiden sarjassa kisanneet miehet ovat siirtyneet alle 23-vuotiaisiin, joten kenttä on avoin. Jussi Piiraisen mukaan Norjasta ja Venäjältä löytyy aina mitaliehdokkaita, mutta muuten voi tulla yllätyksiäkin.

– Ruotsissa on ollut tässä ikäluokassa vähän vaisumpaa. Keski-Euroopasta sen sijaan tulee aina tasaisesti yllättäjiä: Ranskasta, Italiasta ja jopa Andorrasta voi tulla menestyjiä, Piirainen kertoi.

Suomalaismiehiltä tarvitaan huippuonnistumisia, jos he mielivät päästä normaalimatkoilla 15 parhaan joukkoon. Sprintin puolella mieshiihtäjät ovat välierätasoa.

– Alle 20-vuotiaiden miesten viesti on myös mielenkiintoinen, sillä Suomella on tosi tasaisen kova joukkue. Norja ja Venäjä ovat suurimpia suosikkeja, mutta Suomi on siellä taistelussa mukana heti seuraavista sijoista. Yllätysmahdollisuudet ovat aina olemassa.

3

Lahden ladut
Lahden UrheilukeskusTomi Hänninen

Lahden tutut ladut suosivat suomalaisia

Viime talvena nuorten MM-hiihdot käytiin Sveitsin Gomsissa, 1 200 metrin korkeudessa. Nyt kisataan lähestulkoon meren pinnan tasolla, joka nostattaa Jussi Piiraisen mukaan suomalaisten, pohjoismaalaisten sekä venäläisten menestysmahdollisuuksia.

– Suomalaisille on vielä etua siitä, että he ovat päässeet hiihtämään Lahden laduilla aikaisemmin. He tuntevat maastot, taustat ja historian. Tämä kaikki nostattaa tunnelmaa yhä korkeammalle, Piirainen uskoi.

Lahden MM-kisaradat poikkeavat viime vuoden laduista, vaikka tasaisia pätkiä on tälläkin kertaa varsin vähän.

– Lahdessa pitää hiihtää enemmän myös mäkien päällä, sillä Gomsissa käännyttiin aina mäen päältä alas. Lisäksi Lahdessa mennään metsämaastossa eikä peltoaukealla.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme