Suomen hiihdon suurlupaus Eveliina Piippo haluaa antaa nuorten MM-laduilla kaikkensa, vaikka mielessä on myös aikuisten kisat – "Ettei jäisi vaivaamaan, että omasta tekemisestä olisi jotain jäänyt kiinni"

Tällä kaudella hiihtomaajoukkueen viestiankkuriksikin itsensä kiilannut Eveliina Piippo on yksi Suomen mitaliehdokkaista Lahden nuorten MM-hiihdoissa.

hiihto
Eveliina Piippo.
Eveliina Piippo.Martti Kainulainen / Lehtikuva

Eveliina Piipolla oli viime viikon tiistaina hymy herkässä Vantaan Suomen cupin kilpailun jälkeen. 20-vuotias hiihtäjä oli nokittanut maajoukkueen konkarit vapaan hiihtotavan kisassa varsin selvästi, ja erityisesti voitto mairitteli kestävyydestään tunnettua ja pitkillä matkoilla viihtyvää hiihtolupausta siksi, että se tuli vain 5 kilometrin pyrähdyksestä.

– Tämä tietää hyvää pertsan sprinttiin, hän virnisti kisan jälkeisessä haastattelutilaisuudessa ja viittasi Lahden nuorten MM-kisojen avausmatkaansa.

Piipon lausahdus herätti hymähtelyä, sillä perinteisen hiihtotavan sprintti on kaukana hänen mukavuusalueeltaan. Tästä huolimatta hän haluaa avata kotikisat juuri tällä matkalla.

Piippo nimittäin uskoo sprintin toimivan hyvänä avaajana hänen kisojen päämatkaansa eli keskiviikkona hiihdettävää vapaan hiihtotavan 10 kilometrin kisaa varten.

– En nyt ihan mitalinkiilto silmissä lähde siihen sprinttiin. Mutta jos minulla on sprintin jälkeen sellainen olo, että kulki hyvin ja pääsin johonkin, niin olen tosi tyytyväinen, sillä se tietää hyvää, Piippo arvioi ja myönsi, että tuollainen tunne on hänelle hyvin harvinainen.

– Ei minulla ole ikinä ollut sellaista pertsan sprintissä!

Eveliina Piippo.
Lehtikuva

Eveliina Piippo nousi naisten maajoukkueeseen tälle kaudelle ja kulunut kesä, syksy ja talvi on ollut uuden opettelua.

Yksi opettelun aiheista hänelle on ollut se, ettei hänen tarvitse aina olla paras ja että hänen täytyy osata pitää päänsä kylmänä kovissa harjoituksissa, kun vieressä mennään vielä kovempaa. Välillä Piippo ei ole tässä onnistunut, kuorma on kasvanut liian kovaksi ja hän on joutunut hyppäämään hetkeksi sivuun.

Toisaalta kilpaladuilla tämä Suomen hiihdon tulevaisuuden nimi on osoittanut, että hän on valmis täyttämään paikkansa tiukoissakin paikoissa. Kuten esimerkiksi Beitostölenin viestissä, jossa hän ankkuroi Suomen viestijoukkueen kolmanneksi ja sai Norjan joukkueen tähtihiihtäjä Therese Johauginkin hämmästelemään, kuka tämä uusi tulokas on.

– Tosi hyvin on mennyt. Davosin jälkeen uskalsin palautella ja koetin joulun keskittyä miettimään muitakin juttuja kuin vain hiihtämistä. Kisojen kautta olen löytynyt vauhtia, tammikuuun alkupuolella Vuokatin Skandinavia-cupissa kolmannen sijan 20 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisasta pokannut Piippo kertoi.

Eveliina Piippo.
Tomi Hänninen

Tänä talvena Piippo on ollut mukana kolmessa maailmancupin viikolopussa: Rukalla, Beitostölenissä ja Davosissa. Näistä jokaisesta reissusta hän on saanut arvokasta kokemusta mukaansa.

– Aikaisemmin huomasin, että Skandi-cup oli minulle sellainen, mitä jännitin vähän enemmän. Nyt Skandi-cupissa oli samanlainen fiilis kuin Suomen cupissa. En osannut enää ollenkaan jännittää, hän naurahti.

– Kyllä se väkisin vaikuttaa, että maailmancupissa on sellainen oma meininkinsä. Siksi uskon, että osaan toimia nuorten MM-kisoissakin ja siinä ympäristössä, koska olen jo tottunut siihen.

Piippo ei halua ottaa Lahden nuorten MM-kisoista ylimääräisiä paineita, vaikka kyseessä on kotikisat. Hän olisi mielellään halunnut edustaa Suomea jo aikuisten MM-kotikisoissa vuonna 2017, mutta tuolloin hänen tuloksensa eivät riittäneet kisapaikkaan.

– Koitan ottaa yhden kisan ja päivän kerrallaan. Onhan nämä sellainen kerran elämässä -kokemus, pääsee hiihtämään kotikisoissa. On ihan eri fiilis kilpailla Suomessa, tutut ladut ja tärkeitä ihmisiä on tulossa paikalle.

Eveliina Piippo.
AOP

Piipolle on ollut pienestä pitäen selvää, että hänestä tulee hiihtäjä, sillä laji on kuin hänelle tehty. Kauden alla tehdyssä Sportmagasinetin haastattelussa
Piippo kertoi, ettei hän saa mistään samanlaista fiilistä kuin hiihdosta.

Jos Piippo saisi valita täydellisen matkansa, olisi se 50 kilometriä vapaalla hiihtotavalla ja ylämäkeen, sillä siinä hän pääsisi käyttämään vahvuuksiaan. Koska tällaista matkaa ei ainakaan vielä ole kilpailukalenterissa, joutuu hän tavoittelemaan menestystä muilta matkoilta.

Lahden MM-kisoissa Piipon tärkein matka on 10 kilometrin vapaan kisa, jossa rataan mahtuu pitkiä työpätkiä ja jyrkähköjä nousuja.

– Sen ladun pitäisi sopia minulle. Lähden sillä asenteella, että sieltä voi tulla ihan jonkinlainen tuloskin, muukin kuin vain se hyvä fiilis omasta tekemisestä, Piippo vakuutti.

– Jos siinä saa puristettua oman parhaansa ja jaettua voimat oikein, niin uskon, että ollaan ihan mitalivauhdissa. Tosin jos sinne tulee kaikki kovat venäläiset, ruotsalaiset ja norjalaiset 23-vuotiaista, niin sitten tulee vähän kiire.

Eveliina Piippo.
Tomi Hänninen

Piippo kertoi Sportmagasinetille unelmoivansa päivästä, jolloin hän herätessään tuntee olevansa valmis urheilija ja hiihtäjä. Tosin hän tietää, ettei tuollaista päivää koskaan tule. Se antaa hänelle kuitenkin motivaatio harjoitella ja kehittää itseään lisää.

Nuorten MM-kotikisat ovat Piipolle tärkeä etappi, mutta siitä huolimatta hän on suunnannut katseensa myös muutamaa viikkoa kauemmaksi, Seefeldin MM-kisoihin.

Piippo toivoikin antaneensa Vantaan Suomen cupissa kunnostaan niin hyvän näytön, että hänet valittaisiin Suomen joukkueeseen Ulricehamnin maailmancupiin. Tämä tietäisi sitä, ettei hän olisi mukana Lahdessa perinteisen hiihtotavan 15 kilometrin yhteislähtökilpailussa.

– Haluaisin päästä Seefeldiin ja mieluusti olla muukin kuin varahiihtäjä, joten lähden taistelemaan sitä tavoitetta kohti, Piippo sanoi.

Jos paikkaa Ulricehamniin ei irtoa, löytyy Piippo silloin lähtöviivalta Lahdesta. Eikä hän silloinkaan tyytyisi yhtään vähempään tavoitteeseen kuin saada itsestään kaiken irti.

– Arvostan näitä nuorten kisoja. Olisi tosi hienoa, jos pystyisin onnistumaan. Ettei jäisi ainakaan vaivaamaan, että omasta tekemisestä olisi jotain jäänyt kiinni.

Lue myös:

Tiesitkö tätä? Suomen hiihdon superlupaus Eveliina Piippo näytteli Tuntemattomassa sotilaassa

Suomen seuraava kristapärmäkoski on lahjakkuus, jollaista ei ole maajoukkueessa pitkään aikaan nähty – Eveliina Piippo on kärsinyt perfektionismistaan, joka myös potkii häntä ladulla: “Parhaimmat fiilikset tulevat aina kovan kivun jälkeen”

Norjalaiset hiihtotähdet eivät tunnistaneet Suomen 20-vuotiasta ankkuria palkintojenjaossa – ”Luulen, että nyt norjalaiset tietävät, kuka olen”

Suomen maajoukkueen tulevaisuuden lupaus yrittää opetella uutta ajatusmaailmaa – Eveliina Piippo laittoi pääsykoekirjat piiloon ja satsaa nyt kaiken hiihtoon

Viestinaisten 20-vuotiaan ankkurin superhiihto antoi joukkueen 40-vuotiaalle konkarille kylmiä väreitä – "Aivan mieletön veto"

Hiihdon suurlupaus tasapainoilee riskirajoilla – Eveliina Piipon kovapäinen temppu vakuutti asiantuntija Jauhojärven

Suomalainen huippulupaus teki itsensä tunnetuksi jopa Norjan supertähdille, mutta valtava huomio oli käydä liian suureksi – nyt Eveliina Piipon paineita vähentää talven ihmemaa: "Ei täällä oikein osaa olla totinen"

Hiihdon Suomen cupissa mojova yllätys – jättilupaus Eveliina Piippo päihitti maajoukkuekonkarit

Piippo ja Matintalo matkaavat Lahden MM-kisoihin maailmancup-kiireiden välissä – "Voimme olla mitalivauhdissa"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat