Suora

  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
  • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
  • SM-liigan kolmas loppuottelu Kärpät-HPK
  • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
  • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi

Jauhojärvi suosittelee Pärmäkoskelle "koneen" lämmittämistä kuumemmaksi ennen starttia – "Hänellä ei ole ihan absoluuttinen huippukunto vielä päällä"

Krista Pärmäkosken loppuvauhti Otepään 10 kilometrin kisassa oli lupauksia antava. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mielestä Pärmäkoski ei ole vielä huippukunnossa.

hiihto
Krista Pärmäkoski.
Krista Pärmäkoski.AOP

Otepään 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailussa yksi nainen oli ylitse muiden: Therese Johaug otti voiton liki 49 sekunnin erolla Ebba Anderssoniin. Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mukaan tilanne Seefeldin MM-kisoja ajatellen on aika selvä:

– Siellä on normaalimatkoilla vain yksi ehdokas kuningattareksi Seefeldiin: Therese Johaug. Hän on voittanut kaikki normimatkojen kisat, mihin on tällä kaudella osallistunut, ja osan niistä ylivoimaisesti, Jauhojärvi totesi Urheilustudiossa.

Suomalaisia kiinnostaa Johaugia enemmän luonnollisestikin Krista Pärmäkosken mahdollisuudet mitaleille. Kun Rukalla hiihdettiin sama matka, oli Pärmäkosken ero Johaugiin 55,5 sekuntia. Nyt Otepäässä ero oli kasvanut minuuttiin ja 14 sekuntiin. Toisaalta neljänneksi sijoittunut suomalainen jäi kolmossijasta 18 sekunnin ja toiseen sijaan hänellä oli eroa noin 26 sekuntia.

– Kristan osalta voi sanoa sen, että nyt ollaan ehdottomasti mitalitaistossa mukana, Jauhojärvi vakuutti.

– Krista pystyi tulemaan lopun Johaugia lukuun ottamatta kovempaa kuin muut. Se kertoo siitä, että hänellä ei ole ihan absoluuttinen huippukunto vielä päällä.

Jauhojärven mukaan Pärmäkosken “kone” ei vielä käynnisty kunnolla reippaasta alkuvauhdista huolimatta, vaan toimii kunnolla vasta matkan lopussa. Toisaalta tämä on Jauhojärven mielestä paljon parempi tilanne kuin se, että Pärmäkoski hyytyisi kovasta alkuvauhdista loppua kohti.

– Saattaa myös olla, että eilinen sprintti painoi vielä Kristaa. Ennen kuin sprintin jäljiltä kropassa aineenvaihdunta ja maitohaponpoisto käynnistyvät normaalimatkalla normaalille tasolle, saattaa kestää pitkäänkin, Jauhojärvi sanoi ja suositteli tähän lääkkeeksi niin sanottua pidempää aukaisua.

– Eli sitä, että hiihtelee pidempään kisavauhtista vetoa ja kokeilee lämmittää koneen kuumemmaksi ennen starttia. Josko se sillä sitten lähtisi, jos nyt tuntuu, että kattilassa on painetta hiihtää alku lujempaa.

Lue myös:

Pärmäkoski viiletti viimeiset kilometrit kuin tuulispää, mutta muuten meno oli välillä möngertämistä – "Kyllä vielä pitää tehdä töitä, että pystyn hiihtämään kovaa Seefeldissä"

Laura Mononen nousi jo lähelle kympin kärkeä – "Ei tarvitse pakottaa itseään kisavauhtiin"

Jalkansa loukanneen Ruotsin kultatoivon tilanne yhä epäselvä – "Nyt täytyy ottaa yksi askel kerrallaan"

Tiesitkö tätä? Suomen hiihdon superlupaus Eveliina Piippo näytteli Tuntemattomassa sotilaassa

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat