Suora

  • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8
  • Yleisurheilun Ruotsi - Suomi-maaottelu
  • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 2
  • Lentopallon EM, Suomi - Turkki
  • Yleisurheilun Ruotsi-ottelu 24.8. osa 3
  • Urheiluruutu
  • Rallin MM, Saksa, 2. päivän kooste
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: kouluratsastuksen Grand Prix
  • Kuka olisi uskonut
  • Dota 2: The International -loppuottelu

Viime kuukaudet olleet Kerttu Niskaselle henkisesti uran kovin paikka – "Jos olympialaisissa koeteltiin, niin nyt koeteltiin vielä enemmän"

Kerttu Niskasen paluu kilpaladuille oli sen verran vahva, että Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärvi suosittelee hänelle jo MM-kisapaikkaa.

hiihto
Kerttu Niskanen.
Kerttu Niskanen.AOP

Kerttu Niskanen palasi kilpaladulle kuuden viikon tauon jälkeen. Otepään 10 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailu toi Niskaselle 22. sijan, mikä olisi ollut vielä pari kautta sitten paha pettymys, mutta sai nyt hymyn jo huulille.

– Kun Beitostölenin jälkeen kuulin, että nyt täytyy vain ottaa pakkolepoa, kausi oli pyörähtänyt käyntiin ja Tour de Ski oli tulossa, niin se oli henkisesti todella kova paikka. Kovin tähän asti mitä on ollut, Niskanen myönsi Yle Urheilun haastattelussa.

– Jos olympialaisissa koeteltiin, niin nyt koeteltiin vielä enemmän.

Niskanen pettyi viime kaudella Pyeongchangin olympialaisissa, sillä hän lähti kisoihin mitaliodotuksin. Hän ei kuitenkaan saanut lihaksistoaan toimimaan haluamallaan tavalla ja kovat tulokset jäivät vain haaveeksi.

Tämän kauden ensimmäiset kuukaudet menivät Niskaselta taasen piloille ylikunnon takia. Sen takia hän joutui jättämään kilpailut väliin ja keskittymään vain lepoon.

– Jonkinlaista valoa näkyy tunnelin päässä. Lunta on vielä jäljellä, ne eivät sula mihinkään. Täytyy vain pitää mieli hyvänä. Tämä on elämää ja tämä on urheilua. Ei kaikki mene aina suunnitelmien mukaan. Parhaani teen, että vielä keväällä olisin ihan hyvässä kunnossa.

Niskanen myönsi, että viimeiset kuusi viikkoa on ollut todella pitkä aika, mutta hän on saanut hyvin tukea omalta tukiverkostoltaan.

– Jos itse en aina luota itseeni, niin tuntuu, että lähimmät luottavat.

Kerttu Niskanen.
Tomi Hänninen

Otepään kisa oli Niskaselle kuin kauden uusi alku. Hän myönsi, ettei odotukset ennen kilpailua ollut korkealla ja kilpailu jännitikin enemmän kuin aikoihin. Niskanen yritti lähteä rennoin mielin ladulle ja saikin kisasta “jaksavan tunteen”.

– Harkitsin tosi pitkään tänne tuloa. Olisi ollut henkisesti ehkä helpompi aloittaa jostain kansallisesta kisasta, mutta perinteisen kisoja ei ollut hyvin tarjolla ja itse halusin laittaa numerolapun rintaan ensimmäisen kerran pertsan kisassa. Sitten huomasinkin, että olen joukkueen mukana, hän naurahti.

Niskanen vakuutti, että hänellä on vielä täysi luotto henkilökohtaiseen valmentajaansa Pekka Vähäsöyrinkiin vaikeuksien jälkeenkin, vaikka onkin viime aikoina lenkkeillyt lähinnä omien tuntemuksien ja fiiliksen mukaan.

– Olen yrittänyt löytää sellaisen positiivisen asenteen tähän hommaan, hän sanoi.

Kerttu Niskanen.
Tomi Hänninen

Yle Urheilun asiantuntija Sami Jauhojärven mielestä Kerttu Niskasesta oli jo nähtävissä parempaa menoa ladulla sekä sen ulkopuolella.

– Ainakin kun katsoo naisen ulkoista habitusta ja olemusta, niin sellainen totuttu iloisuus alkaa taas huokua. Kisojen kautta se vire alkaa taas nousta, Jauhojärvi sanoi Urheilustudiossa.

Niskanen sijoittui 22:nneksi, mutta jäi vain 2 sekuntia 20. sijasta. Kisan voittaja Therese Johaug oli ylivoimainen, mutta kisan kakkosta, Ebba Anderssonia Niskanen oli noin 2 minuuttia hitaampi.

– Kertulle henkinen helpotus oli varmasti suuri, että hän onnistui edes noin hyvin, Jauhojärvi sanoi ja totesi Niskasen hiihdon olleen sen verran ponnekasta, että hänelle voisi pikkuhiljaa jo lupailla MM-kisaedustusta.

– Hän oli neljänneksi paras suomalainen tänään. On aika vaikea syrjäyttää Kerttua pois MM-valinnoista. Näkisin, että nousukuntoinen Kerttu Niskanen tulisi valita hiihtämään MM-kisoihin tälle 10 kilometrin matkalle ja mahdollisimman nopeasti antaa hänelle se signaali siitä, että pääsee MM-kisajoukkueeseen, jotta saa keskittyä tälle matkalle, Jauhojärvi totesi.

Lue myös:

Kerttu Niskasen unelmat murskautuivat Etelä-Korean olympialaduille, mutta hän uskoo saaneensa hyvän opetuksen – "Elämä jatkuu, kisoja tulee vielä"

Johaug jälleen mykistävän ylivoimainen – Pärmäkoski kiri neljänneksi

Jauhojärvi suosittelee Pärmäkoskelle "koneen" lämmittämistä kuumemmaksi ennen starttia – "Hänellä ei ole ihan absoluuttinen huippukunto vielä päällä"

Tiesitkö tätä? Suomen hiihdon superlupaus Eveliina Piippo näytteli Tuntemattomassa sotilaassa

Pärmäkoski viiletti viimeiset kilometrit kuin tuulispää, mutta muuten meno oli välillä möngertämistä – "Kyllä vielä pitää tehdä töitä, että pystyn hiihtämään kovaa Seefeldissä"

Laura Mononen nousi jo lähelle kympin kärkeä – "Ei tarvitse pakottaa itseään kisavauhtiin"

"Silloin menee hankalaksi, jos on levätty, tullaan kisoihin ja se taso on edelleen todella huono" – Kerttu Niskanen on asiantuntijan mielestä yhä liian kaukana kärjestä

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat