Suora

  • Urheiluruutu

Mäkäräisen täytyy unohtaa tahmea tammikuu – asiantuntija uskoo kelkan kääntymiseen: "Pitää tapahtua pieni naksaus korvien välissä"

Kaisa Mäkäräiselle ei jäänyt Ruhpoldingin maailmancupin kisoista mitään taskuun. Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikummun mukaan Mäkäräiselle ei saa jäädä näistä kisoista myöskään mitään mieleen.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen.
Kaisa Mäkäräinen.AFP / Lehtikuva

Kaisa Mäkäräinen juhli vuosi sitten Ruhpoldingissa yhteislähtökisan voittoa, mutta tämän vuoden vastaava kilpailu oli kaukana tästä suorituksesta. Joensuulainen ampui peräti kuusi ohilaukausta ja sijoittui kisassa 27:nneksi.

– Kaisalla on ollut tosi takkuista ammunta. Makuulta tuli 2+2, ja se olisi ehdottomasti pitänyt saada nollakantaan, pystyn 1+1 olisi jollain tavalla voinut hyväksyä, Yle Urheilun asiantuntija Ville Kotikumpu totesi.

Kotikumpu huomautti, että sunnuntain kilpailussa myös monella muulla huipulla oli ongelmia ampumisessa, sillä esimerkiksi Anastasija Kuzmina ampui neljä ohilaukausta ja maailmancupia johtava Dorothea Wierer kolme.

– Tämä ei ole helppo laji. Parhaat ampujat vei kisan, sillä kaksi nolla-ampujaa oli keulassa.

"Kaisa ampuu hyvänä päivänä kaikki taulut alas"

Mäkäräisen kannattaisi Kellokummun mielestä nyt siirtää katseet tulevaan, ja hänen pitäisi pystyä nollaamaan koko tammikuun alku. Kolme voittoa kauden alussa ottanut Mäkäräinen ei ole tämän vuoden puolella sijoittunut kisoissa 20. joukkoon.

– Hänellä ei ole tullut hirveitä onnistumisia. On tullut kohtuullisia tuloksia, mutta yhteislähtökisasta ei jäänyt mitään taskuun eikä saa jäädä päähänkään mitään.

Kotikummun mukaan Mäkäräisen pitää vain sitkeästi uskoa itseensä ja siihen, että hän pystyy vielä ampumaan nolliakin.

– Pitää pinnistää positiivisilla ajatuksilla eteenpäin. Kaisa ampuu hyvänä päivänä kaikki taulut alas. Hän on tehnyt sen joulukuussa, hän voi tehdä sen tammikuussa ja helmikuussa ja toivottavasti tekee sen viimeistään maaliskuussa ja näyttää Östersundin MM-kisoissa, mistä tuulee, Kotikumpu sanoi.

Kotikummun mukaan Mäkäräisen täytyy nyt vain ruveta nauttimaan siitä, mitä tekee. Kaikkein vähiten hänen kannattaa jäädä märehtimään vanhoja epäonnistumisia.

Onnistumiset kaivettava esiin

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu heti tällä viikolla Italian Anterselvassa, ja Kotikummun mukaan Mäkäräisen kelkka on vielä käännettävissä.

– Pitää avata uudet näkymät ja tehdä Italian auringon alla muutamia hyviä harjoitussarjoja. Sen jälkeen suoraan kisaan vain, Kotikumpu sanoi.

– Se on realismia, että kelkka pystytään kääntämään nopeastikin. Mutta siinä pitää tapahtua pieni naksaus korvien välissä, että pystyy unohtamaan ne epäonnistuneet sarjat ja kaivamaan esiin niitä onnistumisia, joita on tullut. Hänen täytyy miettiä, mitä hän teki silloin, miten toimi silloin, niin sillä tavalla se toimii nytkin.

Ampumahiihdon maailmancup jatkuu Antholz-Anterselvassa torstaina pikakilpailuilla.

Kaikki Ylen urheilutarjonta löytyy helposti yhdestä paikasta, Urheilu-Areenasta. Areenan laajasta urheilukattauksesta pääset nauttimaan parhaiten osoitteessa yle.fi/urheiluareena tai lataamalla Areena-sovelluksen.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat