Suora

  • Urheiluruutu

Kaisa Mäkäräisen syöksykierre saa jo hälyttäviä piirteitä – vastaavaa rämpimistä viimeksi uran alkuvuosina: "Pitää olla huolissaan"

Suomen päävalmentajan Jonne Kähkösen mukaan Mäkäräisen ampumisessa olevien ongelmien syihin on päästyi vihdoin käsiksi.

ampumahiihto
Kaisa Mäkäräinen
Kaisa Mäkäräisen ympärillä on paljon kysymysmerkkejä.Alexander Hassenstein / Getty Images

Suomen ampumahiihtotähti Kaisa Mäkäräisen tilanne alkaa olla hälyttävä. Maailmancupin kokonaiskilpailun hallitseva mestari on jäänyt seitsemässä peräkkäisessä kisassa 20 parhaan ulkopuolelle. Mäkäräinen on ampunut näissä kilpailuissa yhteensä 34 ohilaukausta.

Mäkäräinen, 36, on kadottanut vireensä erinomaisen alkukauden jälkeen täysin.

Sunnuntaina hän sijoittui 27:nneksi Ruhpoldingin 12,5 kilometrin yhteislähtökilpailussa. Kuusi ohilaukausta kisassa ampunut Mäkäräinen ei antanut epäonnistuneen kilpailun jälkeen haastatteluita.

– Vaikeuksia oli vähän joka suunnalla tänään. Ennen kisaa olin kyllä ihan luottavainen ja olo tuntui kaikin puolin hyvälle. Sitäpä ei kysytä kisojen jälkeen, miltä ennen kisaa tuntui, Mäkäräinen kommentoi Ampumahiihtoliiton tiedotteen mukaan.

Mäkäräinen on voittanut tällä kaudella kolme kilpailua, mutta viime aikojen heikko vire on pudottanut hänet maailmancupin kokonaiskilpailussa kymmenenneksi.

– Aina pitää olla huolissaan, jos hyvässä kunnossa oleva huippu-urheilija ei menesty. Meidän pitää päästä käsiksi siihen, miksi asiat eivät toimi, Suomen maajoukkueen päävalmentaja Jonne Kähkönen sanoi Yle Urheilulle puhelimitse Saksasta.

Mäkäräinen jätti lauantain viestin väliin selkävaivojen takia. Kähkösen mukaan sunnuntain epäonnistumista ei voi kuitenkaan panna selän piikkiin.

– Kaisa oli tyytyväinen selkänsä kuntoon. Tässä tiiviissä kisaruljanssissa oli tärkeää, että hänelle tuli ylimääräinen lepo kilpailuista.

Mäkäräisellä huippuvuosien huonoin ajanjakso

Suomalaistähdellä on menossa uran tuloksellisesti huonoin ajanjakso yli kymmeneen vuoteen. Edellisen kerran Mäkäräinen on jäänyt seitsemässä peräkkäisessä kilpailussa 20 parhaan ulkopuolelle maailmancupissa kaudella 2005–06.

Mäkäräisen suurimmat ongelmat ovat olleet ampumapaikalla. Hänen osumaprosenttinsa 79,6 % on ollut tätä kautta huonompi vain kolmella kaudella (2004–05, 2005–06 ja 2012–13).

Kun ottaa huomioon, että tämän kauden alkupuolella Mäkäräinen ampui poikkeuksellisen hyvällä tarkkuudella, seitsemän viime kisan saldo on karmivan huono.

Päävalmentaja Kähkönen muistuttaa, ettei Mäkäräisen ongelmia voi yksilöidä vain ampumiseen.

– Meidän lajissamme asiat liittyvät hyvin usein läheisesti toisiinsa. Jos kroppa ei toimi, ammunnasta tulee vaikeaa. Jos ammunnassa tulee sakkoja, se antaa fyysiselle puolelle isoja haasteita, Kähkönen selittää.

Kun yksi osa-alue ei toimi, se aiheuttaa ketjureaktion, joka pahimmillaan johtaa Mäkäräisen tilanteen kaltaiseen syöksykierteeseen.

Kähkönen uskoo, että keinot syöksykierteen pysäyttämiseksi ovat jo olemassa.

Ongelmien syyt selvillä

Päävalmentaja keskusteli Mäkäräisen kanssa sunnuntain yhteislähtökilpailun jälkeen. Mäkäräinen listasi muutamia ongelmakohtia, joihin tarttua, jotta hän pääsee takaisin omalle tasolleen.

Kähkönen ei halua paljastaa kaikkia yksityiskohtia keskustelusta.

– Uskallan sanoa, että käymme vähän makuuasentoa läpi, palaamme perusteisiin ja varmistamme, että asiat toimivat sillä tavalla, kun oletamme, Kähkönen sanoi.

Mäkäräinen on tehnyt ampumapaikalla hyvää tulosta harjoituksissa, mutta treenivireen siirtäminen kisoihin ei ole onnistunut.

– Monesti siellä on pieniä asioita, jotka toimivat, kun ammutaan levosta tai kevyestä rasituksesta, mutta kilpailutilanteen kovassa rasituksessa se ei toimikaan. Ne liittyvät asennollisiin juttuihin ja välillä itse laukaisutekniikkaan.

Maajoukkue matkustaa tänään Saksasta Italiaan kohti Antholz-Anterselvan maailmancupia. Edessä on kolme välipäivää, kunnes maailmancup jatkuu torstaina pikakisalla.

– Muutoksia tapahtuu meidän lajissa nopeasti. Olen sillä tavalla luottavainen, että kun pääsemme käsiksi ongelman ytimeen, käännös parempaan voi tapahtua nopeasti. Se vaatii töitä.

Antholz-Anterselvan maailmancup nähdään tuttuun tapaan Ylen kanavilla (siirryt toiseen palveluun).

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue myös:

Kuusi sakkokierrosta! Mäkäräisen kitkerät pettymykset saivat jatkoa

Johannes Bö jatkoi vastustamatonta menoaan

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat