Suora

 • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
 • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
 • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
 • SM-liigan kolmas loppuottelu Kärpät-HPK
 • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
 • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi
 • Urheiluruutu
 • Koostejakso - kauden parhaat palat
 • Jalkapallon Italian cupin välierän Atalanta - Fiorentina 2. osaottelu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Argentiina, ennakko

HPK:n Teemu Turunen nousi tuntemattomuudesta SM-liigan tehokkaimmaksi: "Haluan voittaa tulevaisuudessa mestaruuksia"

HPK-hyökkääjä Teemu Turunen on tehnyt kovaa jälkeä tämän kauden SM-liigassa.

Jääkiekon miesten SM-liiga
Teemu Turunen kuvassa
Teemu Turunen on pelannut loistokauden HPK:ssa. AOP

HÄMEENLINNA. HPK:n tehohyökkääjän Teemu Turusen nimi on viimeistään nyt SM-liigaa seuraavien kiekkofanien huulilla. Turunen on takonut tehoja tasaisesti läpi kauden ja joulutauon jälkeen miehen pistetahti on kiihtynyt. Viidenkymmenen tehopisteen rajan rikkoutuminen on HPK-hyökkääjälle enää ajan kysymys.

– Kaikki lähti liikkeelle hyvästä kesästä. Olen päässyt pelaamaan hyvien ketjukavereiden kanssa ja olen saanut onnistumisia. Onnistumiset ovat ruokkineet vain lisää itseluottamusta, Teemu Turunen taustoittaa Yle Urheilulle.

Kahdeksan ottelun mittaisessa pisteputkessa juuri nyt seilaava Turunen painottaa, että pelaaminen tulee juuri tällä hetkellä puhtaasti selkäytimestä ja suurella itseluottamuksella.

– Kun on hyvä itseluottamus, niin kaukalossa ei tarvitse miettiä liikaa missä pitäisi olla ja mitä pitäisi tehdä. Omat valintani tulevat jäällä aika luontaisesti, hän sanoo.

– Uskallan yrittää eri tilanteissa enkä pelkää epäonnistumista.

Turunen, 23, on nakutellut SM-liigakaudella jo nyt oman maaliennätyksensä (18 osumaa) sekä myös oman henkilökohtaisen piste-ennätyksensä. Kaukalossa Turuselta on onnistunut tällä kaudella niin maalinteko kuin pelintekeminen.

– Olen ehkä enemmän kaukalossa pelintekijä. Jos laukaukseni olisi parempi, niin sitten voisin pitää itseäni enemmän juuri maalintekijätyyppinä, Turunen toteaa.

HPK:n liigakomeetalla jalat pysyvät maassa, vaikka itseluottamus on tapissa ja tehopisteitä syntyy kaukalossa tasaiseen tahtiin.

– Minun laukauksellani ei maaleja juurikaan tehdä, vaan ne tulevat enemmänkin luovien ratkaisujen kautta, hän naureskelee.

Ei helpointa tietä SM-liigaan

Teemu Turusen nousu SM-liigan kärkihyökkääjien kaartiin ei ole sujunut helpointa reittiä. Jokereiden junioreissa kovaa jälkeä tehneelle Turuselle ei löytynyt A-juniorivuosien jälkeen aluksi paikkaa SM-liigassa vaan vauhtia oli haettava Mestiksestä, Mikkelin Jukureista. Kahden Mestis -kauden jälkeen tie vei vihdoin HPK:n liigajoukkueeseen.

– Ei minulla ole urani suhteen ollut mitään erityistä aikataulua vaan olen pyrkinyt kehittymään mahdollisimman paljon. Luistelu ja laukaus ovat olleet heikkouksiani eli niiden eteen olemme tehneet HPK:ssa paljon hommia, mikä on nopeuttanut tätä prosessia, Turunen sanoo.

Antti Pennanen
HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen. AOP

HPK:n päävalmentaja Antti Pennanen tuntee hyvin suojattinsa ominaisuudet nuorena urheilijana jo Jukureiden ajoilta. Päävalmentaja haluaa tuoda esiin erityisesti Turusen asenteen arjessa ja halun kehittyä.

– Hän jaksaa tehdä arjen työtä, vaikka uralla onkin ollut välillä vaikeaa eikä hänen polkunsa ole ollut kovinkaan helppo. Teemun sitkeyttä on mitattu kunnolla viime vuosien aikana, Pennanen painottaa.

– Teemu on kunnianhimoinen ja myös omatoiminen. Hän haluaa tehdä joka päivä asiat hyvin. Teemua ei ole tarvinnut yhteisten vuosiemme aikana patistaa vaan neuvomaan ja tukemaan, päävalmentaja jatkaa.

Hentusen ja kumppanien jalanjäljillä

Hämeenlinnan Pallokerho on ollut lähihistoriassa monelle nuorelle pelaajalle oiva ponnahduslauta isompiin seuroihin ja isompiin liigoihin. Jääkiekkoa seuraavat lajin ystävät muistavat hyvin esimerkiksi Jukka Hentusen, Timo Pärssisen, Antti Pihlströmin tai vaikkapa Ville Leinon pelaajatien, jossa HPK näytteli kaikilla merkittävää roolia.

– HPK:ssa annetaan nuorille iso mahdollisuus kasvaa pelaajana. Nykyinen valmennusjohto on minulle tuttu jo Jukureista eli he ovat tienneet koko ajan missä minun pitää pelaajana kehittyä, Teemu Turunen kehuu.

Erinomaisesti sujuneen liigakauden keskellä nuori HPK-hyökkääjä uskaltaa hieman jo raottaa tulevaisuuden tavoitteitaan jääkiekkoilijana.

– Haluan voittaa mestaruuksia ja päästä jossakin vaiheessa pelaamaan ulkomaillekin. Maajoukkueeseenkin olisi tulevaisuudessa ihan kiva vielä päästä, Helsingin EHT -turnauksessa aiemmin syksyllä pelannut Turunen toteaa.

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat