Suora

  • Jääkiekkokierros
  • Salibandyliiga, naisten 1. loppuottelu SB Pro - PSS
  • Urheiluruutu
  • Urheiluruutu

Olympiakomiteassa otetaan maltilla vastaan yhdistetyn ja maastohiihdon ongelmat – pomo Lehtimäki: ”Voin antaa kritiikkiä silloin, kun urheilija ei yritä"

Olympiakomitean huippu-urheiluyksikön johtajan Mika Lehtimäen mukaan yhdistetyn alakulon kanssa ei hötkyillä.

hiihtolajit
Mika Lehtimäki
Mika Lehtimäki.Antti Aimo-Koivisto/Lehtikuva

Pohjoismaisista talvilajeista yhdistetty rämpii pahiten, kun Seefeldin MM-kisoihin on aikaa kuukausi. Vielä viime keväänä yhdistetty nostettiin Seefeldin MM-kisohin mitalilajiksi, mutta tällä kaudella menestys on ollut laihaa.

Paras sijoitus on Ilkka Herolalta seitsemäs sija Val di Fiemmessä toissa viikonloppuna. Se on myös ainoa suomalaisten sijoitus kymmenen parhaan joukkoon. Päävalmentaja Petter Kukkonen päättikin viikonloppuna Ranskassa, että tuleva maailmancup-viikonloppu Trondheimissa jää väliin. Hän myönsi, että kesällä ja syksyllä on tehty kardinaalimunauksia valmennuksessa.

Kesällä yhdistetty oli jääkiekon jälkeen suurin voittaja, kun sitä tuettiin Olympiakomiteasta 45 000 eurolla enemmän kuin vuonna 2017. Yhteensä summa oli 215 000 euroa, joka oli talvilajeista kolmanneksi korkein maastohiihdon ja lumilautailun jälkeen.

Yleisurheilussa leikattiin joulukuussa tukirahaa, kun katsottiin mahdollisia Tokion olympialaisten menestyjiä. Huippu-urheiluyksikön johtaja Mika Lehtimäen mukaan yhdistetyssä tukirahoja ei leikata tämän talven vaisujen tulosten perusteella.

Ilkka Herola kuvassa
Ilkka Herola loisti vielä kesällä.AOP

– Emme ole yhden kauden ongelmien perässä. Emme katso niin lyhytjänteisesti yhdistetyn tilannetta. Meillä on edelleen neljä-viisi kaveria, jotka pystyvät nousemaan maailman huipulle. Tämän kauden ongelmat eivät heilauta sitä mihinkään, että meillä on Pekingissä 2022 useamman olympiamitalin tavoite yhdistettyyn, Lehtimäki sanoo.

– Jos mennään kaksi-kolme vuotta samankaltaisessa tilanteessa, niin sillä on vaikutusta. Näistä yhdistetyn lähtökohdista ei ole merkitystä yhden kauden heilahteluilla

Suomalaisilla yhdistetyn urheilijoilla on ollut ongelmia erityisesti mäkihyppämisen kanssa. Sen tietää Lehtimäkikin.

– En ole pettynyt. Arviointi ja arvostelu urheilutapahtumissa täytyy tehdä suoritusta vertaillen. Voin antaa kritiikkiä silloin, kun urheilija ei yritä. Niin kauan kuin urheilija yrittää parhaansa, pettymys ei yhtään auta. Vaikealla hetkellä kannustaminen ja mukana pysyminen on se kortti, Lehtimäki sanoo.

– Tällä hetkellä mäkihyppäminen ei ole sillä tasolla, että olisi realistista odottaa yhdistetyn mitalitoiveiden täyttyvän. Mutta tiedämme, että mäkihyppy on hyvin herkkä laji. Siinä mielessä voi löytyä nopeasti ratkaisuja. Olemme vielä ihan toiveikkaita.

Kojonkosken osaamiselle olisi käyttöä

Vielä kesäkuun puolivälissä tiedotettiin, että Mika Kojonkoski palaisi mäkihyppyvalmennukseen pariin Suomen mäkihypyn ja yhdistetyn valmentajien sparraajana. Samassa yhteydessä kerrottiin mahtipontisesti tavoitteeksi, että Suomi tunnettaisiin jälleen vahvasta osaamisesta mäkihyppyvalmennuksessa.

Syyskuun alussa Kojonkoski siirtyi kuitenkin rakentamaan Kiinan mäkimaajoukkuetta kohti vuoden 2022 Pekingin olympialaisa.

Jarkko Saapunki tekee yhdistetyssä mäkivalmennusta, mutta Mikan oli tarkoitus olla siinä apuna. Tämä kortti menetettiin sitä mukaa, kun kiinalaiset Mikan veivät projektiinsa. Nyt hän on siihen sitoutunut. Emme ole mäkipuolelle apuja saaneet. Mikan osaamisella olisi siellä varmasti käyttöä, Lehtimäki kertoo.

Mika Kojonkoski
AOP

Lehtimäki kertoo olleensa yhteydessä myös itseään kovasti parjanneeseen päävalmentaja Petter Kukkoseen.

– En ole ollut sillä tavalla yhteydessä, että nyt urheiltaisiin jollain tapaa huonosti. Mutta haluamme olla huulilla sillä tavalla, jos pystymme auttamaan tai olemaan tilanteessa jollain tavalla läsnä, Lehtimäki toteaa.

– Petter on fiksu kaveri ja johtaa joukkuetta äärimmäisellä intohimolla sekä sitoutumisella. Uskon, että tässä kohtaa oli Petteriltä fiksu veto ottaa paine itseensä ja pois urheilijoilta.

Maastohiihdon kärjen laajenemiseen luottoa

Maastohiihdossa on puolestaan ollut kauden läpi vain kaksi selvää menestyjää: Iivo Niskanen ja Krista Pärmäkoski. Mennyt viikonloppu Otepäässä antoi kuitenkin Lehtimäelle viitteitä siitä, että parempaakin on luvassa. Iivo Niskanen vei voiton paraatimatkallaan 15 kilometrin perinteisellä voiton, Ristomatti Hakola oli ensimmäistä kertaa distanssimatkalla kymmenen parhaan joukossa ja Pärmäkoski oli neljäs.

– Huippu-urheiluihminen on joka päivä huolestunut. Kun lakkaa huolestumasta, niin kehitys katkeaa. Mutta en ole epätoivoinen. Se on eri asia. Koko ajan pitää olla tarkkana. Olen luottavainen, että maastohiihto tekee nousua leveällä rintamalla kohti Seefeldiä, Lehtimäki toteaa.

– Siellä on paljon piilossa olevia asioita. Kyllä meillä on vahva perinteisen parisprintti tulossa. Sitä on hyvä rakentaa Iivon ja Ristomatin varaan.

Iivo Niskanen.
Iivo Niskanen.Tomi Hänninen

Matti Heikkisen ja Kerttu Niskasen kausi on ollut toistaiseksi vaikea. Koko Suomen joukkuekin on vasta kuudentena tällä hetkellä FIS:n maakilpailussa Italian, Ruotsin, Ranskan ja Venäjän takana. Lehtimäki ei kuitenkaan lähde analysoimaan tarkemmin maastohiihdon sukellusta. Rakenteellisten ja analyyttisten keskustelujen aika on maalis-huhtikuussa.

– Huippu-urheilu on täynnä yllätyksiä joka päivä. Kenenkään ongelmia ei varsinaisesti odota tai toivo. Se olisi aika heikko lähestymiskulma, Lehtimäki toteaa.

– Huippu-urheilussa on kyse pienistä marginaaleista. Pieni virhe kostautuu isona asiana tulosluettelossa, niin ei ne sillä tavalla ole koskaan yllättäviä. Kaisa Mäkäräinen on hyvä esimerkki. Parhaana päivänä hän voi olla maailmassa ylivoimainen, mutta tammikuussa hän on hiihtänyt kahdenkymmenen sijoitusten väärällä puolella. Mutta se ei tarkoita, ettei Kaisa voisi voittaa maailmanmestaruutta.

Lue lisää:

Suomalaisten vähättelevä suhtautuminen mäkiosuuteen kostautuu nyt karmivalla tavalla – yhdistetyssä kriisi päällä: "Ongelmat ovat fyysisiä ja sitä kautta se muodostuu henkiseksi ongelmaksi"

Yhdistetyn maajoukkueen ala-arvoiset suoritukset pakottivat kovaan ratkaisuun – päävalmentaja Kukkosen toivo alkaa hiipua: "Yritämme pelastaa, mitä pelastettavissa vielä on"

Suomalaishiihdon pohjakosketus lähellä – asiantuntija ihmettelee, miksi valmennuksen on vaikea uudistua, vaikka järjestelmä on kunnossa?

Suomen heikko hiihtomenestys on huomattu myös Ruotsissa ja Norjassa – naapurimaan asiantuntija täräyttää: "Jos tästä ei nyt nousta, niin sitten täytyy vaihtaa valmentajaa"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat