Suora

  • Urheiluruutu

Valtteri Bottas ajoi jo penkkaan WRC-tykillä Suomen paukkupakkasissa – Max Verstappenin raju tylytyskään ei häiritse äärimmäisen rentoa F1-tähteä: ”Koirat haukkuvat ja karavaani kulkee"

F1-tähti Valtteri Bottas korostaa, että ajan ennen kauden alkua voisi käyttää huonomminkin kuin ajamalla M-Sportin Fordin WRC-autoa Tunturirallissa. Katso maistiainen testeistä kuvaa klikkaamalla!

ralliautoilu
Valtteri Bottas testasi M-Sportin Fordin WRC-tykkiä Rovaniemellä
Valtteri Bottas testasi M-Sportin Fordin WRC-tykkiä Rovaniemellä

Lapissa paukkuu pakkaset 25 miinusasteen tienoilla, kun F1-tähti Valtteri Bottas testaa M-Sportin Fordin WRC-autoaan tulevan viikonlopun koitokseen. Bottaksella on edessään harvinainen kokemus, kun hän kisaa kovalla ajokillaan viikonloppuna perinteikkäässä Tunturirallissa.

– Pari päivää ajoin N-ryhmän Mitsubishillä loman aikana. Nyt sitten WRC-autolla. Se on oikeastaan kaikki kokemus, jota minulla on. Vauhdit kasvavat ja näin, mutta hauskaa tämä on. Tässä on paljon opittavaa. Se on mielenkiintoista, Bottas kertoo Yle Urheilun haastattelussa.

– Kävi mielessä varmaan muutama vuosi sitten, että rallin ajaminen voisi olla siisti kokemus. Viime vuonna päätin, että seuraavana talvena ajetaan. Yritimme sitten kerätä tiimiä ympärille ja hommaa kasaan. Iso kiitos jo valmiiksi tukijoille. Tästä tulee varmasti hauskaa kaikille ja toivottavasti tuloksetkin ovat ihan ok.

Bottas korostaa, että kokeilussa ei ole takana pelkkää hupia. Kaikella on tarkoituksensa. Nytkin hän pääsee eri tavalla harjoittelemaan keskittymistä useamman tiiviin päivän ajan, kun ralliauto täytyy pitää kapealla ja lumisella tiellä yli kahdensadan kilometrin tuntivauhdissa. Bottas onkin nähty jo penkassa testien aikana, kun tehtävä tunturissa on ottanut ensiaskeleita.

– Se kuuluu asiaan. Välillä vähän käytiin penkassa. En onneksi kovin usein. Kaikissa testeissäni pari pientä virhettä on tullut. Vähän on ollut tarvittu lapiota, mutta onneksi latvat eivät ole puissa heiluneet, Bottas toteaa.

Kisassa hän ei toivo kuitenkaan enää turvautuvansa lumilapioon. Autossa on apuna Marcus Grönholmin viereltä tunnetuksi tullut mestariluokan kartturi Timo Rautiainen.

Valtteri Bottas Tunturi-rallitestit
Jussi Jäkälä/Yle

– Tietenkin pitää lähteä järkevästi liikkeelle. Mukana kisassa on paljon kokeneita kavereita, jotka ovat ajaneet monta kertaa tämän rallin. He tietävät jotain pätkiä varmasti jopa ulkoa. Minulle kaikki mutkat ovat täysin uusia. Jokainen pätkä on uusi. Olosuhteet vaihtelevat, tienpinta muuttuu. Renkaiden kuluminen ja kaikki muu tällainen ovat uusia juttuja, Bottas sanoo.

– Lähdetään rauhassa liikkeelle. Sellaisella vauhdilla, mikä tuntuu itseltä hyvältä. Kasvatetaan vauhtia, kun tuntuu itsestä siltä. Omien taitojen mukaisesti mennään täysillä.

"Ei ole kyllä yhtään paineita"

Tulevaan F1-kauteen Bottas lähtee jälleen suureen näyttöpaikkaan. Viime kausi huipputalli Mercedeksellä oli suuri pettymys. Suomalainen ei voittanut yhtään osakilpailua ja oli MM-pisteissä vasta viides, vaikka ennen kautta Bottakselle sorvattiin kovan haastajan roolia mestaruuskamppailussa tallitoveri Lewis Hamiltonia vastaan. Paine Bottasta kohtaan onkin ollut jo kovaa ennen kolmannen Mercedes-kauden alkua varsinkin, kun tallin kasvatti Esteban Ocon värvättiin testikuljettajaksi. Hyvin Force Indialla esiintynyt Ocon kärkkyy varmasti Bottaksen paikkaa viisinkertaisen F1-mestarin Hamiltonin rinnalta.

– Jos haluaa mestaruudesta taistella, niin tietenkin minun pitää tallikaverin kanssa olla samankaltaisissa pistemäärissä tai edellä kauden puolivälissä. Huhuja tietenkin liikkuu ja spekulaatiot pyörivät, itse sopimuksensa neuvotteleva Bottas toteaa.

– Se on fakta, että minulla on yhden vuoden sopimus tällä hetkellä Mercedeksen kanssa. Voi olla optio jatkoon, mutta se riippuu siitä, miten on mennyt. Mutta täytyy sanoa, että ei ole kyllä yhtään paineita. Koirat haukkuvat ja karavaani kulkee. Lyödään vain lappu lattiaan ja menoksi.

Valtteri Bottas
Jussi Jäkälä/Yle

Bottas on saanut myös ihan suoraa kuittailua muilta kuskeilta. Red Bullin nuori rääväsuu Max Verstappen on tylyttänyt Bottasta kovin sanoin joulutauon aikana. Hän antoi ymmärtää, että ajaisi itse helposti Mercedeksellä mestariksi. Lisäksi Verstappenin mukaan Hamiltonin on ollut helppo kerätä pisteitä Mercedeksellä, kun Bottas on niin hidas. (siirryt toiseen palveluun)

Verstappenin puheisiinkin Bottas suhtautuu rennosti.

– Kaikki saavat sanoa, mitä huvittaa ja oman mielipiteensä kaikista. Puhuu, mitä puhuu. Ei se vaikuta minuun millään tavalla. Jos vaikuttaisi, niin se olisi huono juttu. Mutta onneksi ei vaikuta. Pojat saavat puhua, mitä haluavat, Bottas toteaa.

Rallista hyvä alku uuteen kauteen

Bottas kertoo, että tulevaa kautta varten on opittu paljon pieniä asioita. Myös enemmän asennetta löytyy jatkossa. Joka hetkeen täytyy laittaa kaikki peliin. Yksi muutos on kuitenkin tullut. Bottasta pitkään ja ennen F1-aikojakin tukeneen Wihurin logo ei näy enää suomalaisen ajoasussa tai autossa.

Bottas korostaa, että Wihuri poistui nimenomaan koko tiimin tukijalistoilta. Se ei myöskään vaikuta Bottaksen mukaan mitenkään hänen jatkoonsa Mercedeksellä. Tulokset ratkaisevat jatkon F1-huipputallissa.

– F1-ajoista lähtien Wihuri oli aina tiimin tukijana eli oli kummankin kuskin mukana luonnollisesti. Tämä oli hienoa yhteistyötä. Ilman Wihurin apua en olisi varmasti päässyt tähän pisteeseen, missä ollaan. Uran alkuvuosina tuki oli älyttömän tärkeää. Wihuri oli mukana alusta saakka ja yleensä isoimpana tukijana. Toki tämä oli harmi homma sinällään, mutta kaikki loppuu aikanaan, Bottas sanoo.

– Heillä oli omat syyt siihen, miksi ei jatketa. Se on minulle ok. Oli tärkeää myös, että tämä ei vaikuta minuun millään tavalla. Tämä ei vaikuta minun tulevaisuuteeni. Wihuri oli tiimin tukija ja eiköhän tiimi löydä muita tukijoita.

Valtteri Bottas Tunturi-rallitesti 2019
Jussi Jäkälä/Yle

Kaikin puolin siis Rovaniemellä kisaa viikonloppuna nyt hyväkuntoinen ja jopa pienen parrankin kasvattanut F1-tähti. Viime kauden pettymykset ja jopa itkunkyyneleet ovat kaukana. (siirryt toiseen palveluun)

– En ole tällaista valmistautumista ennen kauteen tehnyt, kun en ole rallia ajanut. Mutta uskon, että tämä on hyvä juttu. Tämä on hauskaa hommaa. Saa positiivisia fiiliksiä. Kauden odottelu on aina odottelua. Kaikki aika yritetään käyttää hyväksi. Mutta ajan voisi käyttää huonomminkin kuin ajamalla Tunturirallissa WRC:llä, Bottas toteaa.

Katso jutun kuvaa klikkaamalla videomaistiainen Bottaksen testeistä!

Lue lisää:

Miten ihmeessä Bottas voi päihittää mykistävän Hamiltonin? Asiantuntija ottaisi mallia Rosbergilta, joka suututti laihdutuskikallaan tallitoverinsa: ”Uhrauksia pitää tehdä todella paljon"

Ikuinen kakkonen vai tuleva maailmanmestari? Valtteri Bottas on jatkuva oppija, joka on karistanut ikävää leimaansa: "Haluan näyttää itselleni, enkä muille"

Valtteri Bottas ensi kertaa WRC-ralliauton rattiin Suomessa ajettavassa Tunturirallissa – "Aina mennään täysillä, oli laite mikä tahansa"

F1-kuljettajilta ei herunut sympatiaa Räikköselle ja Bottakselle – jäivät arvostuksessa kauas kärjestä

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat