Suora

 • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
 • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
 • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
 • SM-liigan 3. finaali: Kärpät - HPK
 • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
 • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi
 • Urheiluruutu
 • Koostejakso - kauden parhaat palat
 • Jalkapallon Italian cupin välierän Atalanta - Fiorentina 2. osaottelu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Argentiina, ennakko

Kekäläinen palkkasi apua ontuvaan ylivoimapeliin: ”Hän on kaveri, jota kaipasimme”

Ylivoimapelaaminen on ollut Columbus Blue Jacketsin pelin musta aukko läpi 2010-luvun.

NHL
Jarmo Kekäläinen
Jarmo Kekäläinen. AOP

VANCOUVER. Columbus Blue Jackets on tehnyt tuloaan kohti NHL:n kärkeä viime vuodet hitaasti, mutta varmasti. Pudotuspelipaikka on Jarmo Kekäläisen manageroimalle joukkueelle tätä nykyä vähimmäisvaatimus. Vaikka ensimmäinen pudotuspelisarjan voitto antaa vielä odottaa itseään, seura voi juuri nyt hyvin.

Sen jälkeen, kun Kekäläinen palkattiin seuran – ja NHL:n – ensimmäiseksi eurooppalaiseksi GM:ksi helmikuussa 2013, Blue Jackets on kerännyt 493 runkosarjaottelusta 567 pistettä. Se riittää NHL:ssä sijalle neljätoista.

Vaikka joukkue on laadukkaampi ja paremmin valmennettu kuin aiemmin, yksi musta aukko sinitakkien pelaamisesta kuitenkin löytyy: ylivoimapeli. Yhtä kautta (2014–15) ja muutamia lyhyitä pätkiä lukuun ottamatta Columbuksen ylivoimapeli ei ole toiminut missään vaiheessa 2010-luvulla.

Jos kaikkien joukkueiden kausittaiset ylivoimaprosentit isketään nippuun 2010-luvulla, Columbus mahtuu sadan parhaan joukkoon kahdesti – kausien 2013–14 ja 2014–15 prosentit olivat sentään jonkinlaisia. Yli kahdenkymmenen prosentin tehoilla sinitakkien ylivoima on operoinut ainoastaan kertaalleen 2010-luvulla (2014–15).

Jos ylivoimatilastot isketään kasaan vuosien 2017, 2018 ja 2019 osalta, Columbuksen vain 15,1 prosentin tehoilla toiminut ylivoimapeli on ollut koko liigan heikointa. Laajennusjoukkue Vegas Golden Knights on tehnyt (82) viidessätoista kuukaudessa enemmän ylivoimamaaleja kuin Columbus (74) kahdessa vuodessa.

Paine ylivoimapelistä vastaavan apuvalmentajan Brad Larsenin ympärillä onkin alkanut hiljalleen kasvamaan. Ylivoimapeli kun ei ole toiminut käytännössä kolmeen vuoteen.

Niinpä Columbksen seurajohto reagoi asiaan alkuviikosta.

GM Kekäläinen palkkasi seuraan ylivoimapelikonsultiksi entisen NHL-pelaajan, liigan kunniagalleriaankin taannoin kutsutun Martin St. Louisin. St. Louis teki pitkällä ja menestyksekkäällä urallaan 317 ylivoimapistettä. Pienikokoinen, mutta taitava kanadalainen oli vuosien 1998–2015 välillä NHL:n 14. tehokkain ylivoimahyökkääjä. Syöttötilastossa St. Louis nousi sijalle 11.

Martin St.Louis Tampa Bayn pelipaidassa vuonna 2007.
Martin St.Louis.Getty Images

Kaudella 2012–13 St. Louisista tuli 37-vuotiaana vanhin NHL:n pistepörssin voittanut pelaaja.

St. Louis ei kuitenkaan liity Columbuksen päivittäiseen valmennusryhmään.

– Hän ei tule olemaan mukanamme päivittäin. Enemmänkin kyse on konsultaatiosta. Hän käy tietyin väliajoin harjoituksissamme. Se, miten tämä lähtee toimimaan, on vielä hieman auki, Kekäläinen kommentoi maanantaina Yle Urheilulle.

St. Louis tuntee hyvin Columbuksen päävalmentajan John Tortorellan, jonka kanssa tämä voitti Tampa Bayssa Stanley Cupin kesällä 2004.

– Ei meillä oikeastaan mitään hakua päällä ollut, tämä syntyi enemmän siitä, että St. Louisilla on historia ja edelleen läheinen suhde valmentajan kanssa. Hän on erikoisosaamisensa kautta sellainen kaveri, jota kaipasimme. Lopulta tulimme johtopäätökseen, että haluamme hänet mukaan.

St. Louis, joka lopetti uransa kesällä 2015 New Yorkissa, asuu edelleen Connecticutissa ja tekee Columbuksen tiedotteen mukaan niin myös jatkossa. St. Louis valmentaa kotiseuduillaan omia poikiansa.

– Olen innoissani siitä, että pääsen jakamaan tietojani samaan aikaan, kun voin edelleen valmentaa poikiani. Odotan innolla työskentelyä valmennuksen ja pelaajien kanssa Columbuksessa, St. Louis tunnelmoi tiedotteessa The Athleticin mukaan.

Kekäläisen mukaan ei ole pois suljettua, ettei St. Louis voisi liittyä valmennusjohtoon vakituisemmin myöhemmässä vaiheessa.

– Kaikki on mahdollista.

Seuran suomalaismanageri oli tuoreimmasta värväyksestään luonnollisesti innoissaan.

– Aina tuollainen kaveri on hyvä saada mukaan. Hän on ollut lajin parissa kauan mukana ja rakentanut itselleen hienon pelaajauran. Ei me huvikseen häntä palkattu. Siellä on tuhat peliä, 400 maalia ja yli tuhat pistettä vyöllä. Se kiteyttää tämän kaverin aika hyvin, Kekäläinen hehkui.

– Vaikka siellä taas joku väittää, etteivät pelaajat osaa valmentajaa, niin aika paljon ne kuitenkin tietävät, Kekäläinen heitti lopuksi.

Lue myös:

Barkovilla kolmen tehopisteen ilta, valittiin ottelun tähdistöön

Colorado-pelissä loistanut Rinne keräsi kehuja: "Hän oli huikea silloin kun piti"

Teuvo Teräväinen kulki vaikean tien loppuelämän turvaavaan ja hulppeaan miljoonien palkankorotukseen: ”Aika erikoinen käsite tuo raha”

Kommentti: NHL:ssä on nykyään siistimpää, mutta kurinpitoa ei voi siitä kiittää

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat