Suora

 • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
 • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
 • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
 • SM-liigan kolmas loppuottelu Kärpät-HPK
 • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
 • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi
 • Urheiluruutu
 • Koostejakso - kauden parhaat palat
 • Jalkapallon Italian cupin välierän Atalanta - Fiorentina 2. osaottelu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Argentiina, ennakko

Tyttöjen pronssijoukkueen ympärillä oli ennennäkemätön innostus, joka antaa valttikortteja lajin kehittämiseen

Suomen jääkiekkoliiton tyttökiekon kehittäjä Tuula Puputti ei muista vastaavaa kiinnostusta Tyttöleijonien ympärillä.

jääkiekko
Tyttöleijonat kuvassa
Tyttöleijonien MM-pronssi oli komea lähtölaukaus naiskiekkovuodelle. Leijonat.fi

Reilu viikko sitten suomalaislehdet täyttyivät riemukkaista otsikoista, kun alle 18-vuotiaiden tyttöjen maajoukkue voitti MM-pronssia kahdeksan vuoden tauon jälkeen. Puhelimet pirisivät joukkueen bussissa pitkin päivää.

Hyppy aiempien vuosien näkyvyydestä oli huomattava, sillä nyt kotiväen ei tarvinnut kaivaa tuloksia kisojen nettisivuilta tai soitella jälkikasvunsa perään.

Tyttöleijonien mukana Japanissa ollut Jääkiekkoliiton tyttökiekon kehittäjä Tuula Puputti vahvistaa, ettei tyttömaajoukkueen ympärillä ole aiemmin ollut yhtä suurta kiinnostusta.

– Joukkueen ympärillä oli ihan poikkeuksellinen pöhinä. Saimme viestiä pronssin ratkettua, että olimme aamun pääuutinen. Ei sellaista ole aiemmin tapahtunut, Puputti kertoo Yle Urheilulle.

Tuula Puputti Ylen asiantuntijana Pyeongchangin olympialaisissa
Tuula Puputti on tehnyt arvokasta työtä suomalaisen naisjääkiekon hyväksi. Tomi Hänninen

Vaikka pronssi oli pelaajille tärkein asia, iloitsee Puputti siitä, että joukkue pääsi kokemaan myös mediahuomion. Puputin mukaan kiinnostus tuo pelaajille tunteen siitä, että heitä arvostetaan. Toisaalta huomio hivelee myös itsetuntoa.

– Monet näistä tytöistä käy samaa lukiota U20- ja U18-maajoukkueissa pelaavien poikien kanssa. Äkkiä tytöille tuleekin huomiosta se fiilis, että hei vau, olemmekin samalla viivalla poikien kanssa. Uskon, että tämä kokemus kohotti jokaisella hartialinjaa.

Laajat vaikutukset mahdollisia lajille

MM-pronssi ja sitä seurannut innostus suomalaisissa on vielä sen verran tuore asia, ettei menestyksen käytännön vaikutuksia osata arvioida vielä tarkasti.

Tyttökiekon vetovoima antaa kuitenkin Jääkiekkoliitolle uusia ässiä neuvotteluihin yhteistyökumppaneiden kanssa.

– Yhteistyökumppanit katsovat näkyvyyttä ja kiinnostavuutta. Tyttö- ja naiskiekkoon on helpompi tarttua, kun on nähnyt, keitä joukkueessa pelaa ja millä tavalla, eikä tarvitse myydä pelkkää mielikuvaa.

Lisärahoituksen saaminen nais- ja tyttöpuolelle on Suomessa tärkeää, jotta lajia voidaan kehittää entisestään.

Elisa Holopainen
Elisa Holopainen valloitti alle 18-vuotiaiden MM-kisojen piste- ja maalipörssin. Pasi Mennander/Leijonat.fi

Kokonaisuudessaan Tyttöleijonien saavutuksella voi olla laajoja vaikutuksia lajille. Puputti esimerkiksi uskoo, että uutiset Tyttöleijonien MM-kisoista tavoittivat sellaisiakin ihmisiä, jotka eivät vielä tienneet tyttöjenkin pelaavan jääkiekkoa. Tämä voi näkyä jollain aikavälillä harrastajamäärissä.

– Suomessa lätkää ei vielä koeta tyttöjen pelinä. Se johtuu siitä, että pelaavia naisia ei näy yhtä paljon telkkarissa kuin pelaavia miehiä ja poikia. Tämän jälkeen on helpompi mennä kertomaan, miksi lätkä on myös tyttöjen laji ja miksi se on ihan loistava harrastus.

Toisaalta Tyttöleijonien saavutus antaa liitolle lisäpotkua naisten MM-kotikisojen markkinointiin. MM-pronssijoukkueesta nähdään Naisleijonien mukana huhtikuussa todennäköisesti yhdestä kolmeen pelaajaa.

Lisää satsauksia arkiharjoitteluun

Viime vuonna alkoi Jääkiekkoliiton uusi strategiakausi, jonka yhtenä painopistealueena on tyttö- ja naiskiekko. MM-pronssi antoi strategiakaudelle lentävän lähdön, vaikka tässä kohtaa korjattiin vielä satoa aiemmin tehdystä työstä.

– Nyt tuntuu, että menimme jollain tavalla isolla loikalla eteenpäin. Suomessa on tehty paljon hyvää jo ennen kuin hyppäsin itse tähän rooliin. Tällä kaudella olemme saaneet seuroja heräämään ja auttamaan tyttöjä arjessa.

Tällä kaudella liiton päätavoite tyttö- ja naiskiekossa on kevään kotikisat Espoossa. Kuitenkin jo joillekin paikkakunnille liitto on pystynyt järjestämään varoja valmennukseen yhdessä seurojen kanssa.

Tulevilla kausilla tarkoituksena on Naisten Liigan joukkueiden toimintaympäristöjen parantaminen.

Jotta Suomi voi jatkossa haastaa entistä paremmin naiskiekon mahtimaat Kanadan ja Yhdysvallat, on pelaajien arjen sujuttava nykyistä paremmin seurajoukkueissa. Poikakiekossa arkiharjoittelu on huomattavasti laadukkaampaa kuin tyttökiekossa.

Seuraava askel naiskiekon edistämisessä on selvä.

– Meidän täytyisi löytää keinoja siihen, että pelaaminen kotimaisessa sarjassa olisi maksutonta tytöille ja naisille. Sillä me mahdollistamme arvokisamitaleja myös jatkossa.

Lue lisää:

Tyttöleijonat nappasi historiallisen MM-pronssin – Venäjä kaatui toisen erän salamamaalien turvin!

Toisen erän salamamaalit siivittivät tyttöleijonat MM-pronssille – katso suorana!Toisen erän salamamaalit siivittivät tyttöleijonat MM-pronssille – katso suorana!

Noora Rädyn menestys maailmalla saa Tyttöleijonat unelmoimaan asioista, joita edellinen sukupolvi ei uskaltanut edes ajatella

Lupaava pelaajaura päättyi selkävammaan 23-vuotiaana, nyt Mira Kuisma tähtää naisleijonien päävalmentajaksi

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat