Suora

  • Urheiluruutu

MM-tuplamitalisti Anita Korva käänsi alkukauden ankeudet voitoiksi – pian odottaa asepalvelus, vaikka nyt vain harjoittelu kiinnostaa: "Valmentajalta lähti tämä idea"

Anita Korva ei tuntenut suuria paineita ennen nuorten MM-hiihtoja, vaikka häntä pidettiin ikäluokkansa ainoana mitalitoiveena.

hiihdon nuorten MM-kisat
Anita Korva
Lehtikuva/Vesa Moilanen

LAHTI. Anita Korvasta tuli nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa tiistaina tuplamitalisti, kun hän saavutti jo toistamiseen pronssimitalin. Korvalle tulos oli enemmän kuin makea, sillä hänen alkukautensa meni sairastelujen takia täysin pieleen.

Alkukesän aikana Korva harjoitteli määrällisesti enemmän kuin aikaisempina vuosina ja teki paljon laadukkaita harjoituksia. Tämän jälkeen alkoi kuitenkin sairastelukierre, ja hän joutui jättämään monia harjoitusleirejä väliin, muun muassa pitkän leirijakson korkealla.

Korva oli valmentajansa Esko Paavolan kanssa suunnitellut harjoitukset 750 harjoittelutunnin sapluunalla, mutta pahimmillaan hän joutui tyytymään viiden harjoitustunnin viikkoihin.

– Vanhan vuoden puolella sain kuitenkin ensimmäisen startin, mutta minulla ei ollut minkäänlaista tietoa, minkälaista vauhtia sieltä on tulossa, minkä verran kunto nousee ja kauanko se kestää. Eikä sitä vieläkään tiedä, milloin se loppuu vai nouseeko vielä, tyytyväisen oloinen Korva jutteli toimittajille uutukaisuuttaan kiiltävä pronssimitali kaulassaan.

Anita Korva
Lehtikuva/Vesa Moilanen

Korva sai itseluottamusta kisojen myötä, ja etenkin Vantaan Suomen cupin viestin ankkuriosuus, jossa hän haastoi Krista Pärmäkosken loppusuoralla, antoi paljon potkua nuorten MM-kisoihin.

– Viime viikonloppuna alkoi tuntua siltä, että minulla voi olla täällä annettavaa. Rohkenin odottaa huippuonnistumisella mitalia, hän sanoi.

– Kyllä kaksi mitalia tuntuu tosi hyvältä. Se lisää luottoa omaan tekemiseen, ettei tämä kaadu siihen, jos jää muutama kuukausi välistä, kun taustalla on niin monta vuotta hyvää harjoittelua. Se lisää uskoa, että voin nousta tosi korkealle.

Torstaina vielä yhteislähtö edessä

Korva on onnistunut parantamaan kesän ja alkutalven aikana hyvin vapaan hiihtotekniikaansa jo sille tasolle, että pystyy haastamaan oman ikäluokkansa maailman kärkeä. Samalla hän on uuden tilanteen ääressä, sillä hän on tähän mennessä pidetty ennen kaikkea sprintterina, mutta nyt normaalimatkatkin sujuvat.

– Sprintissä pärjää helpommin, vaikka se on ollut niin sanotusti huonolla harjoituksella. Nyt oli hyvä nähdä myös normaali matkalla, ettei kunto ole hävinnyt mihinkään.

Se lupaa hyvää myös torstaita ajatellen, sillä tuolloin Korva hiihtää seuraavan matkansa: 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökilpailun. Korva ei tosin lupaile mitalia, vaan muistuttaa viime vuosina väsyneensä helposti silloin, kun on joutunut kisaamaan tiiviisti.

Anita Korva
Lehtikuva/Vesa Moilanen

– Toki siihenkin kisaan on kovaa odotusta ja taistelutahto on kova. Toivon, että palaudun tästä hyvin, eikä tule kauheaa kyykkäämistä. Huomenna ei ole niin kovaa pakkasta, joten käyn hiihtämässä kevyttä, huuhdon happoja ja tankkaan hyvin.

Sen enempää Korva ei tätä uuttakaan mitaliaan aio juhlistaa kesken kisojen. Sprintin jälkeen hän kertoi lähteneensä hiihtämään hämärässä metsään.

– Vähän hymyilin ja tuntui mukavalta. En koe, että tarvitsen sen kummempaa. Kuulostaa hassulta, kun se tällä tavoin sanoo, hän nauroi.

Asepalvelus luvassa huhtikuussa

Korva sanoi jo sprintin jälkeen, että hän haluaisi mitata tasoaan maailmancupin kisoissa ja 5 kilometrin kilpailun jälkeen mieli paloi kovemmille laduille vieläkin enemmän, mikä ettei jopa Seefeldin MM-kisoihinkin.

– Siihen ei oikein itse voi vaikuttaa muuten kuin hiihtämällä kovaa, päätökset tehdään sitten liiton johdossa. Yritän hiihtää niin kovaa kuin pääsen, hän totesi.

– Nuorten kisat ovat aina nuorten kisoja. Koko ajan tähtäin aikuisten kisoissa ja koko ajan kehityn hiihtäjänä ja nousen lähemmäksi huippua.

Anita Korva
Lehtikuva/Vesa Moilanen

Ensi huhtikuussa Korvan arki muuttuu varmasti, sillä tuolloin hän aloittaa asepalveluksen Kajaanin urheilukoulussa. Tosin Korva naurahti, että häntä kiinnostaisi juuri tällä hetkellä enemmän vain treenata, mutta koska määräys on jo tullut, ei päätöstä voi enää peruakaan.

– Valmentajalta lähti tämä idea, joten se ei voi olla omaa tyhmyyttäni, hän naurahti.

Korva uskookin, että pystyy armeijan aikana keskittymään hyvin harjoitteluun ja jos sukset kulkevat tarpeeksi hyvin, tulee paljon urheilukomennuksiakin. Häntä houkuttelee myös armeijassa työskentely Ristomatti Hakolan tavoin. Miesten sprinttitykki kun työskentelee Niinisalon varuskunnassa liikuntakasvatusaliupseerina.

"Joskus voin pärjätä maailmalla ihan kärkipäässä"

Korvalla on monipuolinen urheilutausta, sillä hän on pienempänä harrastanut lajeja telinevoimistelusta potkunyrkkeilyyn ja jalkapallosta sekä baletista yleisurheiluun. Kuudennella luokalla hän sai hiihtoon ensimmäisen oikean valmentajan ja hän rupesi tekemään päivittäisohjelmaa. Kun Kiimingistä kotoisin oleva Korva muutti Vuokattiin urheilulukioon, muut lajit saivat jäädä.

– Uskon, että monipuolinen tekeminen on ollut hyväksi. Minulle on kehittynyt hyvä koordinaatio jo kasvuiässä.

Anita Korvan nimi on näkynyt mediassa jo muutaman vuoden ajan, sillä hän saavutti Anne Kyllösen kanssa jo kolme vuotta sitten pariviestin SM-kultaa Kainuun Hiihtoseuran riveissä.

Anita Korva
Vesa Moilanen/Lehtikuva

Korvaa onkin pidetty yhtenä Suomen hiihdon tulevaisuuden nimistä, mutta hän sanoo pystyneensä tähän asti olemaan paineettomassa tilassa ja keskittyneensä vain omiin juttuihinsa.

– Aika vähän tulee seurattua medioita. Pidän ajatuksen omassa tekemisessä. Välillä menee huonommin ja välillä paremmin. On pitänyt vain luottaa siihen, että kyllä se vielä palkitsee, hän vakuutti ja sanoi tavoitteensa olevan koko uraa ajatellen korkealla.

– Nyt kun näkee, että oma vauhti voi riittää ja minulla on fyysisiä ominaisuuksia siihen, ovat tavoitteet korkealla; että joskus voin pärjätä maailmalla ihan kärkipäässä.

Lue lisää:

Jo toinen MM-mitali! Korva hiihti jälleen kovalla kirillä pronssille: "Parin kilometrin jälkeen lähti kulkemaan"

Nuorten MM-pronssimitalisti Korva haaveilee näyttöpaikoista myös maailmancup-kiertueella: "Jollakin radalla voisi riittääkin"

Pronssia tuli! Anita Korva avasi Suomen mitalitilin nuorten MM-hiihdoissa Lahdessa: "Nyt pystyy valmistautumaan rennommin seuraaviin kisoihin"

Anita Korva kolkutteli jo Krista Pärmäkosken kantapäitä loppusuoralla ja aikoo haastaa muut myös MM-laduilla – "Jos ihan kaikki menee nappiin, niin odotan jopa mitalia"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat