Venäläiset pääsivät pälkähästä – jäivät ilman rangaistusta dopingtietojen viivyttelyssä: ”Toivottavasti urheilijat näkevät tässä hyvää edistystä”

Maailman antidopingtoimisto Wada ei anna rangaistusta siitä, että Venäjä rikkoi yhtä ehtoa maan antidopingtoimisto Rusadan toimintavaltuuksien palauttamisessa.

doping
Craig Reedie Wada
Craig Reedie, Wadan puheenjohtaja, toivoo urheilijoiden ymmärtävän tuoreen ratkaisun.AOP

Venäjä välttää uudet rangaistukset tuoreimmassa käänteessä maan dopingskandaalin jälkipyykin käsittelyssä. Maailman antidopingtoimisto Wada päätti asiasta tiistaina puhelinkokouksessaan.

Syyskuussa Wada palautti Venäjän antidopingtoimiston Rusadan toimintavaltuudet ehdollisesti. Se piti yhtenä ehtona sitä, että Rusadan dopingdata luovutettaisiin joulukuun viimeiseen päivään mennessä. Wada sai kuitenkin kaipaamansa tiedot vasta viime viikolla.

Puheenjohtajan Craig Reedien mukaan Wadan johtokunta on ollut kuitenkin tyytyväinen siihen, mitä ovat kuulleet Venäjältä.

– Olemme kuulleet Venäjän dopingasioiden ratkaisussa merkittävästä kehityksestä syyskuusta, kun päätettiin palauttaa Rusadan toimintavaltuudet tiukoin ehdoin. Kaiken tärkeän datan kerääminen on kriittinen askel. Sitä ei ollut helppo saavuttaa, Reedie toteaa Wadan tiedotteessa.

– Emme ole vielä maaliviivalla ja vielä on paljon tehtävää. Mutta olemme paljon pidemmällä tiellä kuin olisimme olleet ilman syyyskuista päätöstä.

Seuraavaksi Wada siirtyy toiseen vaiheeseen Rusadan toimintavaltuuksien palauttamisessa. He varmistavat Moskovan entisen laboratorion datan aitouden. Jos dataa on peukaloitu, niin Venäjä voi silloin saada rangaistuksia.

Venäjän ylittämä takaraja herätti paljon pahennusta. Esimerkiksi Yhdysvaltain antidopingtoimiston toimitusjohtaja Travis Tygart jyrähti tammikuun alussa, että tilanne oli täysi vitsi ja nöyryytys sekä Wadalle että maailmanlaajuiselle antidopingsysteemille.

– Useat Wadan johtokunnnan jäsenet ilmaisivat pettymyksensä siitä, että takaraja datan luovuttamiselle meni ohi. Mutta olimme samaa mieltä, että asiasta ei pidä antaa sanktiota. Ennen kaikkea halusimme varmistaa, että huijarit saadaan vastuuseen. Siitä oli kyse syyskuun päätöksessä. Toivon, että urheilijat ja muut näkevät tässä asiassa hyvää edistystä, Reedie totesi nyt tiistaina.

Jälkipyykki liittyy vuoden 2016 Richard McLarenin raporttiin. Siinä kerrottiin todisteita Venäjän valtiojohtoisesta dopingohjelmasta vuosina 2011-2015. Siinä oli mukana yli 30 urheilulajia ja yli tuhat venäläisurheilijaa. Venäjä suljettiin raportin jälkeen maana Rion kesäolympialaisista vuonna 2016 ja Pyeongchangin talviolympialaisista 2018.

Lue lisää:

Venäjän dopinghuijaus oli niin "ihmeellinen tarina", että kaikki urheilupomot eivät uskoneet sen olevan totta – härskin ohjelman paljastanut Richard McLaren kertoo tutkimusten värikkäistä vaiheista

Venäjän urheiluministeri iloitsee Wadalle luovutetuista Moskovan dopingtestilaboratorion tiedoista: "Varmentavat totuuden puhtaan urheilun hyväksi"

Ruotsalaiselle olympiavoittajalle kovasta dopingkritiikistä varoitus omalta valmentajalta – uhkasi lyödäkin: "Tästä tulee tuskallinen kokemus”

Venäjän doping-takaraja tuli ja meni: "Tämä on vitsi – ja nöyryytys Wadalle"

Venäjän antidopingpomo penää presidentti Putinilta toimia Wadan hyväksi – "Eristäytyminen ei ole Venäjän etujen mukaista"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat