Suora

  • Dota 2: The International
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Esteratsastuksen joukkuekilpailu
  • Rallin MM, Saksa, ennakko
  • Urheiluruutu
  • Kuka olisi uskonut
  • Urheiluruutu
  • Elävä arkisto esittää
  • Este- ja kouluratsastuksen EM: Kouluratsastuksen Grand Prix special

Iivo Niskasen ja Krista Pärmäkosken entinen valmentaja on vakuuttunut Ruotsin superlupauksesta, joka myllyttää kuin Therese Johaug

Vasta 19-vuotias Frida Karlsson on ruotsalainen superlupaus, joka haluaa voittaa. Jo nuorten MM-kisoissa Lahdessa tammikuun lopussa hän osoitti henkisen vahvuutensa. Mikä tekee Karlssonista niin hyvän?

hiihto
Frida Karlsson.
Frida Karlsson.Lehtikuva

Juttu on julkaistu nuorten MM-kisojen yhteydessä 22.1.2019.

LAHTI. Lahden alle 20-vuotiaiden MM-hiihtojen voittajaspekulaatioissa yksi nimi nousi ylitse muiden: Ruotsin Frida Karlsson. 19-vuotias sollefteålainen oli tehnyt huimaa tulosta ikäluokkansa kilpailuissa ja tammikuun alkupuolella Vuokatin Skandinavia-cupissa hän oli täysin ylivoimainen sekä 10 kilometrin perinteisen kisassa että 20 kilometrin vapaan hiihtotavan yhteislähtökisassa.

Kun viime vuoden nuorten MM-kisojen sprintin pronssimitalisti sitten jäi sunnuntaina Lahdessa sprintissä vasta viidenneksi, otti se koville voitonhaluisena kilpailijana tunnetulle hiihtäjälle. Karlsson paiskoi sauvojaan ja vielä kymmenen minuuttia kisan jälkeenkin hän kyynelehti stadionilla.

Tiistai muutti tilanteen täysin. Karlsson otti ylivoimaisen voiton 5 kilometrin vapaan hiihtotavan kisassa, vaikka hänen kova alkuvauhtinsa olikin kostautua.

– En tuntenut painetta, mutta halusin vain saada hyvän tuloksen ja revanssin sunnuntailta. Halusin sitä niin paljon, että se varmasti näkyi siinä alussa, ruotsalainen totesi kisan jälkeen ja myönsi, ettei sunnuntai ollut hänelle helppo päivä.

– Mielestäni onnistuin käsittelemään sunnuntain pettymyksen hyvin. Olin tuolloin todella pettynyt ja vihainen ja tunsin kaikkia mahdollisia huonoja tunteita. Katsoin kisan, päätin unohtaa sen täysin ja kääntää sen positiiviseksi. Latauduin fyysisesti ja psyykkisesti tähän päivään.

Frida Karlsson jäi ilman mitalia MM-kisojen avausmatkalla.
Frida Karlsson jäi ilman mitalia MM-kisojen avausmatkalla. Lehtikuva

Perinteinen vielä sohimista

Frida Karlsson on temperamenttinen hiihtäjä, joka näyttää tunteensa helposti. Tämä voi olla voimavara, mutta myös heikentävä tekijä.

– Frida on armoton kisailija, kuten nähtiin sprintissä. Hänessä taitaa olla perfektionistin luonnetta, joten siinä taitaa olla vielä vähän työmaata, totesi Suomen nuorten ryhmän valmentaja Jussi Simula.

Sekä Simula että Anita Korvan valmentaja Esko Paavola pitävät Karlssonia huippulahjakkuutena. Paavolalla näille lahjakkuuksille löytyy silmää, sillä onhan hän Vuokatin urheilulukiossa valmentanut aikoinaan muun muassa Iivo ja Kerttu Niskasta sekä Krista Pärmäkoskea.

– Minulla ei ole mitään hänen ominaisuuksistaan, mutta jos näköhavaintoa ajattelee, niin hänellä on hyvät huippukestävyys- ja hapenotto-ominaisuudet. Hän hiihtää koko ajan kovalla frekvenssillä ja pystyy pitämään sillä tavalla työmäärän isona, Paavola arvioi.

– Siihen tarvitaan aina kovaa lahjakkuutta, jos omaa noin kovaa hapenottokykyä. Hän on kevytrakenteinen, joten siitä voi päätellä, että menestys tulee kestävyyden kautta, eikä niinkään voiman kautta.

Simulan mielestä Karlssonin kehityskohteita löytyykin juuri voimapuolessa, kuten myös perinteisen hiihtotekniikassa.

– Vapaalla ja kovassa maastossa hän pärjää varmasti ja tekee varmasti ihan maailman huipputasollakin hyvää jälkeä. Hänen “pertsansa” on vielä sellaista sohimista, kuin olisi kiire koko ajan.

Tämän hetken huippuhiihtäjistä Karlsson muistuttaa Simulan ja Paavolan mielestä paljonkin Therese Johaugia niin ominaisuuksiltaan kuin hiihtotyyliltään.

– Hän ei ole ihan niin pieni kuin Johaug, mutta hänellä on kuitenkin sama perusasia kuin Johaugilla: hän jaksaa myllyttää. Ja Vuokatin Skandinavia-cupissa hän pystyi pudottamaan muut peesistä pelkällä vauhdilla, joten sieltä löytyy “konetta” paljon, Paavola sanoi.

5 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun mitalistit Helene Marie Fossesholm (vas.), Frida Karlsson ja Anita Korva.
5 kilometrin vapaan hiihtotavan kilpailun mitalistit Helene Marie Fossesholm (vas.), Frida Karlsson ja Anita Korva.Lehtikuva

Onko tulevaisuuden hiihtokuningattareksi?

Viime viikkojen ajan on ihmetelty sitä, miksi Ruotsin hiihtoliitto ei ole valinnut Karlssonia maailmancupin joukkueisiinsa, vaikka tämä on kotimaan kisoissa pannut maajoukkuenaiset koville. Hiihtoliitto on perustellut asiaa sillä, että se haluaa nuorten hiihtäjien panostavan ensin MM-kisoihin ja vasta näiden kisojen jälkeen voidaan puhua maailmancupin kisoista.

Moni toivoo Karlssonin toistavan Ebba Anderssonin tempun, kun hän nousi onnistuneiden nuorten MM-kisojen jälkeen Ruotsin Lahden MM-joukkueeseen ja hiihti siellä jopa Ruotsin viestissä kolmannen osuuden.

Karlsson myöntää, että ajatus kiehtoo häntä, mutta hän keskittyy ensin nyt käsillä oleviin nuorten kisoihin.

– En ajattele Seefeldiä nyt, mutta siellä olisi hienoa kisata, hän myönsi.

Jussi Simula uskoo, että Ruotsin liitto nostaa Karlssonin maailmancupin joukkueeseen ja jos tämä onnistuu siellä, niin todennäköisesti Karlsson hiihtää myös Seefeldissä.

– Ruotsilla on hyvä tilanne, että heillä on paljon uusia hiihtäjiä noussut joukkueeseen, ehdokkaita on paljon.

Mutta onko Frida Karlssonista tulevaisuuden hiihtokuningattareksi? Simula ja Paavola eivät vielä lähtisi spekuloimaan niin pitkälle. Kyse on kuitenkin vasta 19-vuotiaasta hiihtäjästä.

– Varmasti hän on ruotsalaisten katraaseen kova tekijä, mutta tuleeko hiihtokuningatarta? Se on vielä liian aikaista sanoa, Simula sanoi ja samaa totesi Paavolakin.

– Ruotsissa on enemmänkin näitä tyttöjä, kuten Ebba. Hän voi myös olla tulevaisuuden hiihtokuningatar. He kulkevat vähän samaa kaarta ja kilpailu auttaa aina.

Frida Karlssonilla on vielä pitkä tie kuljettavana aivan maailman huipulle, mutta hän on päässyt jo alkuun. Tiistain kultamitalikisaa ennen hän oli hyvin hermostunut, mutta onnistunut voittohiihto helpotti hänen oloaan. Torstaina hän pääsee omien sanojensa mukaan ladulle levollisin mielin.

– Tänään aion juhlia, mutta huomenna on taas aika keskittyä seuraavaan kisaan, Karlsson kertoi ja uskoi, että 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan kisasta tulee varsin hauska kilpailu.

Frida Karlssonia haastatteli Mikael Oivo.

Lue myös:

Ruotsin voittoisa viestijoukkue toteutti MM-unelmansa – ankkuri Nilsson helpottuneena: "Oli stressaavaa tietää, että Therese jahtasi minua"

MM-tuplamitalisti Anita Korva käänsi alkukauden ankeudet voitoiksi – pian odottaa asepalvelus, vaikka nyt vain harjoittelu kiinnostaa: "Valmentajalta lähti tämä idea"

Ruotsin 19-vuotias superlupaus päihitti maajoukkuetähdet viikonloppuna, mutta on liian nuori Rukalle – päätös kummastuttaa: ”Hölynpölyä”

Kisojen kirkkain tähti, kultaisen ikäluokan seuraavat huiput – seuraa heitä Lahden nuorten MM-kisoissa

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat