Suora

  • Urheiluruutu
  • Dota 2: The International

Kaksinkertainen maailmanmestari luotsaa Emmi Peltosta ja kokee jotain selittämätöntä: "Emmin kaltaisia luistelijoita ei ole tällä hetkellä"

Taitoluistelija Emmi Peltonen vaihtoi syksyn aikana valmentajaa. Harjoittelu Yhdysvalloissa Rafael Arutunianin alaisuudessa jäi, ja uudeksi luotsiksi tuli sveitsiläinen, itsekin menestyksekkään uran tehnyt Stéphane Lambiel.

taitoluistelu
Emmi Peltonen
Jarno Kuusinen / AOP

Taitoluistelun EM-kisat ovat alkaneet Minskissä ja harjoitusjään reunalla Emmi Peltosen juomapulloa pitelee uusi hahmo, syksystä asti Peltosta valmentanut Stéphane Lambiel. Kaksikon kommunikointi on rauhallista, tekemisestä huokuu keskinäinen luottamus ja suuri rakkaus taitoluisteluun. Yhteinen taival on vasta muutaman kuukauden ikäinen, mutta Lambiel huomasi suomalaislupauksen jo muutama vuosi sitten.

– Tapasimme muutama kesä sitten, kun Emmi oli harjoittelemassa Oberstdorfissa. Olin jo silloin todella vaikuttanut hänen vauhdistaan ja ilmaisutaidostaan sekä kyvystään käyttää kehoa. Keskustelimme taitoluistelusta ja huomasin, että Emmi on paitsi ystävällinen myös erittäin intohimoisesti lajiin suhtautuva henkilö, Lambiel naurahti.

Lambielin rinnalla Peltosen valmennuksesta vastaa Suomessa Sirkka Kaipio. Peltonen halusi kuitenkin harjoitella enemmän Sveitsissä, jossa hänen isänsä Ville Peltonen toimii jääkiekkovalmentajana. Näin yhteistyö alkoi.

– Emmi tuli hallille ja harjoittelimme vähän yhdessä. Hän piti työstäni ja tavastani opettaa, Lambiel muisteli.

Stephane Lambiel
Emmi Peltosen valmentaja Stéphane Lambiel on itse moninkertainen taitoluistelun arvokisamitalisti.YLE

Palkintokorokkeelta valmentajaksi

Lambiel on itsekin menestynyt taitoluistelija. Saavutuksiin kuuluuvat muun muassa olympiahopea vuodelta 2006, kaksi MM-kultaa ja kolme EM-hopeaa. Huippu-uran jälkeen valmennustyö on nautinto.

– Pidän todella paljon valmentamisesta. Luistelijana en koskaan uskonut, että minusta tulisi valmentaja. Mutta aika nopeasti tajusin, kuinka hieno ammatti tämä on, Lambiel kertoi.

– On mahtavaa ymmärtää luistelijoiden yksilöllisiä ominaisuuksia. Sitä, kuinka juuri tietyn persoonan saa kehittymään ja kuinka häntä voi auttaa uralla eteenpäin.

Ainutlaatuinen luistelija, potentiaalinen menestyjä

Suomalaiset kaipaavat uutta, kirkasta tähteä taitoluistelun arvokisojen mitalisijoille. Lambielin mukaan Peltosella on potentiaali menestyä ja kehittyä maailmanluokan luistelijaksi. Tärkeintä olisi näyttää kilpailuissa se, mitä todella osaa.

– Emmillä on hyvä vaikeustaso ja sisältö ohjelmissaan. Ohjelmat eivät vielä riitä MM-kultaan, mutta olemme hyvällä tiellä. Emmi pystyy tekemään kaikki kolmoishypyt ja kolmois-kolmoisyhdistelmiä. Hänellä on tarvittavat tekniset ominaisuudet ja kyky hypätä. Menestykseen tarvittava potentiaali on olemassa, se vain pitää saada ulos oikealla hetkellä, Lambiel analysoi.

– Tärkeintä on tehdä pitkän tähtäimen suunnitelma. Emmi on harjoitellut paljon jo vuosikausia, ja siitä on hyvä ponnistaa. Emmin tavoitteena ovat varmasti seuraavat ja jopa sitä seuraavat olympiakisat. Ura voi olla pitkä, ja Emmi voi kehittyä paljon. Minun tehtäväni on auttaa Emmiä ja viedä hänet niin pitkälle kuin mahdollista.

Tekniikka ei ole suinkaan ainoa osa-alue taitoluistelussa. Lambielin mielestä Peltosen vahvuus on se jokin selittämätön ominaisuus, joka saa katsojan haukkomaan henkeään ja liikuttumaan suorituksen aikana.

– Emmi on hyvin tunteellinen ihminen, mikä on sekä hyvä että huono asia. Emmi on intohimoinen luistelija ja ainutlaatuinen. Hänessä on erityistä karismaa, joka tulee upeasti esiin jäällä, kun hän laittaa koko persoonansa liikkeeseen ja musiikkiin.

– Emmin kaltaisia luistelijoita ei ole tällä hetkellä muita. Hänen tulevaisuutensa on valoisa, jos hän pystyy laittamaan luisteluun kaiken potentiaalinsa. Odotan todella, mihin hän kykenee tulevaisuudessa, Lambiel päätti.

Lue lisää:

Viveca Lindfors ja Emmi Peltonen arvoituksellisia ennen taitoluistelun EM-kisojen lyhytohjelmaa - "Valmistautuminen ei sujunut ongelmitta, mutta parhaamme on tehty"

Jännittävä kisaviikko alkamassa – katso tästä taitoluistelun EM-kisojen lähetysajat

Viveca Lindfors voitti SM-kultaa – Emmi Peltonen paljasti vaihtaneensa valmentajaa: "Se tässä on parasta, että isä asuu siinä vieressä"

Kirjeikoni

Tilaa Yle Urheilun uutiskirje ja muita uutiskirjeitä!

Saat Ylen parhaat sisällöt suoraan sähköpostiisi! Tilaa niin monta kirjettä kuin haluat!

Siirry tilaamaan

Suosittelemme

Tuoreimmat