Suora

 • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
 • Jääkiekon U18 MM: Puolivälieräottelu USA - FIN
 • Jääkiekon U18 MM, puolivälieräottelu USA - FIN
 • SM-liigan kolmas loppuottelu Kärpät-HPK
 • Jääkiekon Nordic cup: FIN - SWE
 • Jääkiekon Nordic cup, Suomi - Ruotsi
 • Urheiluruutu
 • Koostejakso - kauden parhaat palat
 • Jalkapallon Italian cupin välierän Atalanta - Fiorentina 2. osaottelu
 • Urheiluruutu
 • Rallin MM, Argentiina, ennakko

Iivo Niskasellekin pohjat luonut Esko Paavola luotsaa nyt äärimmäisen lahjakasta Anita Korvaa kohti huippua – "Odotan häneltä jälleen mitalia"

Anita Korvan päämatkat ovat ohi Lahden nuorten MM-hiihdoissa, mutta hänen valmentajaltaan Esko Paavolalta löytyy luottoa myös torstain 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtokisaankin.

hiihto
Anita Korva.
Anita Korva.Jussi Nukari / Lehtikuva

Anita Korvan valmentaja Esko Paavola oli huojentunut, kun hänen suojattinsa nappasi tiistaina jo toisen MM-pronssinsa Lahden nuorten MM-hiihdoista. Korva koki hyvän harjoittelukesän jälkeen kovan takaiskun, kun hän sairastui mononukleoosiin. Tämän takia Korva joutui himmailemaan paljon harjoittelussaan ja pääsi kilpaladuille vasta vuodenvaihteen läheisyydessä.

Kokeneen valmentajan mukaan Korvan vauhti oli näyttänyt hyvältä jo MM-kisoja edeltäneissä kisoissa, mutta vasta sunnuntain sprintti kertoi sen, missä oikeasti mentiin.

– Kaksi mitalia huojentaa ainakin minua suunnattomasti vaikean syystalven jälkeen. Sanoin silloin sprintin jälkeen, että odotan mitalia myös 5 kilometriltä, vaikka Anitan alkuvauhti ei sitä luvannut, Paavola sanoi ja viittasi Korvan hitaaseen alkuvauhtiin.

Tuossa 5 kilometrin kilpailussa Korva oli 1,1 kilometrin väliaikapisteessä kärkeä jäljessä liki puoli minuuttia ja oli vielä kilometri ennen maalia neljäntenä. Hänen loppuvetonsa oli kuitenkin kovin kaikista.

Korva itse sanoi ennen kisoja, että hänen olonsa oli hieman epävarma, koska ei ollut päässyt kilpailemaan totuttuun tapaan. Hänen valmentajansa sen sijaan oli luottavainen ja uskoi Korvankin olleen, sillä etenkin Vuokatin Skandinavia-cupissa hänen vauhtinsa oli kohdillaan.

– Siitä Skandinavia-cupista pystyi päättelemään, että jos hän on tuossa kunnossa, niin hän pärjää Lahdessa hyvin.

Äärettömän lahjakas hiihtäjä

Paavolan mukaan Korva on harjoitellut ennen kisoja määrällisesti kohtalaisesti. Voimaharjoituksia ei enää ole tehty, vaan siinä on keskitytty lähinnä hermottavaan voimaan pieninä annoksina. Näin on saatu lihakset pidettyä terävinä.

Paavola on valmentanut 19-vuotiasta Korvaa aina siitä lähtien, kun tämä muutti Kiimingistä Vuokattiin urheilulukioon. Paavola on vastannut urheilulukiolaisten hiihtovalmennuksesta ja hänen opeissaan on ollut niin Kerttu Niskanen, Krista Pärmäkoski kuin Iivo Niskanenkin.

Paljon nähnyt Paavola pitää Korvaa äärettömän lahjakkaana hiihtäjänä.

– Hänellä on hyvät voimaominaisuudet naishiihtäjänä, ja sillä on iso merkitys, Paavola sanoi.

Valmentajan mukaan Korvalla on eniten kehitettävää kestävyydessä, mutta kun se saadaan paremmaksi, paranee myös hapenottokin. Sitä kautta taas hiihtäjä pystyy käyttämään voimaominaisuuksiaan paremmin hyödyksi.

Kilpaladulla Korva on usein tulta ja tappuraa, mutta niin hän on kilpalatujen ulkopuolellakin. Häntä on luonnehdittu temperamenttiseksi ja määrätietoiseksi suorasuuksi, ja myös valmentaja tietää tämän.

– Hän on kunnianhimoinen ja määrätietoinen. Mutta ei maailman helpoin valmennettava, Paavola myönsi.

"Ehdottomasti päästävä maailmancupiin"

Korva itse piti Lahden MM-kisoissa parhaimpina matkoinaan juuri sprinttiä ja 5 kilometrin vapaan kisaa. Torstaina hänellä on edessään 15 kilometrin perinteisen hiihtotavan yhteislähtökisa.

Toisen pronssihiihtonsa jälkeen Korva toppuutteli mitaliodotuksia, sillä hän uskoi kahden matkan jo painavan jaloissa, mutta hänen valmentajansa ei pidä kynttilää vakan alla.

– Koska kyseessä on yhteislähtökisa, niin hän tuskin jää ensimmäisellä kilometrillä puolta minuuttia. Jos hän pysyy siinä kärjen mukana, niin kyllähän noilla loppukireillä voi pärjätä 15 kilometrilläkin. Odotan häneltä jälleen mitalia, Paavola linjasi ja sanoi näkevänsä valmennettavansa mielellään myös isommissa kisoissa.

– Mielestäni hänen pitäisi ehdottomasti päästä kokeilemaan maailmancupia ja hakemaan kokemusta siellä. Kun katsoo näitä kisoja ja jos pystyy hiihtämään vähänkin pidemmän matkan samalla tavalla, niin kyllä noilla vauhdeilla pärjää kohtalaisen hyvin jo naisten kisoissa.

Lue myös:

Vapaan sprinttiin on MM-kisoissa vähiten tunkua, joten tuore tuplamitalisti Anita Korva voi olla päävalmentaja Matti Haaviston ässä hihassa: "Anita on osoittanut vahvuutensa"

MM-tuplamitalisti Anita Korva käänsi alkukauden ankeudet voitoiksi – pian odottaa asepalvelus, vaikka nyt vain harjoittelu kiinnostaa: "Valmentajalta lähti tämä idea"

Nuorten MM-pronssimitalisti Korva haaveilee näyttöpaikoista myös maailmancup-kiertueella: "Jollakin radalla voisi riittääkin"

Anita Korva kolkutteli jo Krista Pärmäkosken kantapäitä loppusuoralla ja aikoo haastaa muut myös MM-laduilla – "Jos ihan kaikki menee nappiin, niin odotan jopa mitalia"

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat