Suora

  • Kaatuilua ja kesäteatteria
  • Tanssin Grand Slam, lattarit
  • Korisliiga, naisten 4. loppuottelu Catz - PeKa
  • PUBG Global Summit: Lontoo, finaalit
  • One more year Riikka Sallinen? Lopettamisen sietämätön vaikeus
  • Anton Lundell: 17-vuotias maailmanmestari ja jääkiekkoammattilainen
  • Jääkiekon U18 MM: FIN - CZE
  • Jääkiekon U18 MM, Suomi - Tshekki
  • Urheiluruutu

Mestarikartturi pääsi viikon aikana sekä Marcus Grönholmin että Valtteri Bottaksen kyytiin: "Bossella on vielä pieni etulyöntiasema"

Kartanlukija Timo Rautiainen lukee Marcus Grönholmille nuotteja Ruotsin MM-rallissa. Sitä ennen hän on Bottaksen kartturina Tunturirallissa.

ralliautoilu
Timo Rautiainen
Timo RautiainenJussi Jäkälä / Yle

Marcus Grönholmin kanssa kahdesti maailmanmestaruuteen yltänyt kartanlukija Timo Rautiainen palaa kilpailemaan yhdeksän vuoden tauon jälkeen. Hänen edellinen, kertaluonteinen kisavisiittinsä tapahtui Grönholmin rinnalla Ruotsin MM-rallissa 2010.

Tälläkin kertaa parivaljakko nautiskelee MM-rallin vauhdista Ruotsissa, mutta sitä ennen Rautiainen luotsaa Valtteri Bottasta Tunturirallissa. Vaikka formulatähdellä on rallidebyytissään alla huipputason WRC-auto ja kartturina maailmanmestari, Rautiainen korostaa maltillisen suorituksen merkitystä.

– Valtteri on erittäin varma kuljettaja ja nostamme vauhtia tasaisesti. Ei kannata lähteä niin sanotusti yhtään höökimään. Hän istui ensimmäistä kertaa ralliauton rattiin vasta jouluaaton aattona N-ryhmän mitsulla, jolla ajoimme noin 100 kilometriä, Rautiainen kertoo.

Pari viikkoa sitten Bottas ajoi samalla autolla noin 120 kilometriä, minkä jälkeen hän istahti viime viikonloppuna WRC-auton rattiin.

– Siihen nähden kehitys on ollut huimaa, täytyy nostaa hattua. Hän hallitsee auton hienosti ja oppii kokoajan. Mikä kaikkein hienointa, hän on oppinut nuotittamisen ja jopa nuotin kuuntelemisenkin.

– Ajaminen on ollut myös virheetöntä. Tietysti sitten, kun ensimmäinen pikku lipsahdus useamman sadan kilometrin ajon jälkeen tuli, se tapahtui juuri siinä teidän kameranne edessä, Rautiainen hymähtää Yle Urheilulle sarkastisen leikillään.

Valtteri Bottas Tunturi-rallitestit
Valtteri Bottas testasi M-Sportin Fordin WRC-tykkiä Rovaniemellä

Nykypäivän rallihuipuilla on hyvin usein karting-tausta, ja rallissa pitkät sivuluisut vastaheittoineen ovat historiaa. Rautiaisen mukaan on vielä kuitenkin vaikea sanoa, kuinka hyvin Bottas on ehtinyt sisäistämään WRC-autolle ihanteellisen ajotyylin.

– Nyt olemme ajaneet lähinnä kapeaa ränniä ja kun on liukasta ja piikkipyörät alla, niin välillä edetään luistossa ja kahva edellä. Rohkeasti hän kyllä työntää nokka edellä mutkaan, mikä on nykyaikaisin tapa ajaa ralliautolla.

Ruotsin MM-ralliin ilman tulospaineita

Rautiainen pääsi viime viikolla kokemaan aitiopaikalta sekä mestari Grönholmin testivauhdin Toyotan WRC-autolla että ralliuntuvikko Bottaksen kyydin M-Sport -tallin WRC Fordilla.

Oliko molempien menossa sama meininki?

– Bossella on vielä pieni etulyöntiasema tuhansien kilometrien kokemuksen myötä. Uskon kyllä, että meillä on Valtterin kanssakin ihan sopivan hyvä kyyti tähän ralliin.

Vain kaksi viikkoa Napapiirin ralliseikkailun jälkeen Rautiainen lukee Grönholmille nuotteja Värmlannin metsäteillä. Grönholm on ilmoittanut, ettei aio lähteä kokeilemaan vauhtinsa riittävyyttä nykyisiä MM-huippuja vastaan. Toisaalta, kypärä päässä ajatukset rauhallisesta menosta tuppaavat tunnetusti usein unohtumaan.

Grönholm virnuilikin Yle Urheilulle pyytävänsä ehkä kartturia toppuuttelemaan, jos kuskin kaasujalka uhkaa vaikuttaa liian raskaalta. Rautiaisen mukaan asia hoituu pyytämättäkin.

– Lähdemme Ruotsiin pitämään hauskaa ilman tulospaineita ja tavoitteita. Jos Bosse alkaa kyselemään toisten pätkäaikoja, niin minä sanon, että lähden pois kyydistä.

Yle näyttää alkavalla kaudella MM-sarjan tapahtumat alusta loppuun saakka kanavillaan.

Kausi alkaa tänä viikonloppuna Monte Carlon osakilpailulla. Katso Ylen lähetystiedot Monte Carlon rallista täältä.

Lue myös:

Valtteri Bottas ajoi jo penkkaan WRC-tykillä Suomen paukkupakkasissa – Max Verstappenin raju tylytyskään ei häiritse äärimmäisen rentoa F1-tähteä: ”Koirat haukkuvat ja karavaani kulkee"

Grönholm päästeli yhdeksän vuoden tauon jälkeen ennakkotestissä kuin Tänak – samaa vauhtia konkari ei Ruotsiin lupaa: "Toivottavasti muiden ei tarvitse odottaa"

Marcus Grönholm ajaa vielä kerran Ruotsin rallissa – lisää mielenkiintoa rallin MM-sarjaan Ylen kanavilla

Tilaa Tommi Seppälän änärikirje

Yle Urheilun Vancouverissa asuva NHL-kirjeenvaihtaja Tommi Seppälä raportoi viikoittain maailman kovimman kiekkoliigan sisäpiiristä.

Suosittelemme

Tuoreimmat